#GLEU congres

Buiten schijnt de zon te schijnen, maar juist op deze voorlopig laatste mooie dag hebben enkele honderden GroenLinksers zich vrijwillig opgesloten om te congresseren over de Europese verkiezingen. Een lijsttrekker hadden we al, vandaag wordt nog wel besloten wie de waarschijnlijke tweede zetel voor GroenLinks mag gaan vullen, en wie als opvolgers daarachter komen. Mijn beslissing is gevallen, ik ga voor Niels op 2, Alexander op 3 en Bas op 4.

CongresZowel op als buiten het congres is alles te volgen, omdat GroenLinks nou eenmaal de meest vooruitstrevende partij is. Via een livestream, via twitter, via blogs. De verantwoording van de Europese fractie, voor het laatst door Kathalijne Buitenweg, is inmiddels achter de rug, met veel applaus.

Nu beginnen de echte debatten, met (zoals het GroenLinks betaamt) als eerste een debat over klimaat en energie. Er liggen een paar amendementen voor. Op mijn lijstje staat steun voor het amendement van DWARS om 0,7% ontwikkelingshulp te wijzigen in 1%. Dat amendement haalt het, met een spannende elektronische stemming. Het amendement om geen nieuwe kolencentrales toe te laten haalt het helaas niet. Het verbod om vluchten tot 750km te verbieden ook niet, maar daar ben ik minder rouwig om. Je moet de milieukosten in vliegprijzen verwerken, maar laat wel de keuze aan de reiziger.

Nu een debat over handel en ontwikkeling, en voedsel. Principiële discussies over gentechnologie, eerlijke wereldhandel, maatschappelijk verantwoord ondernemen… Het amendement over vermaak met dieren haalt het net ruim genoeg om niet met stemkastjes te hoeven stemmen, verder worden adviezen partijbestuur redelijk braaf opgevolgd.

De loopgraven worden opgezocht in het debat over Europa als civiele wereldmacht. Met name het conflict Israël-Palestina roept heftige emoties op: hoe zet je dat in het programma? Ik steun het amendement om bij blijvende mensenrechtenschendingen het associatieverdrag op te schorten, dat geeft de meeste ruimte om met alle partijen te praten, maar wel sancties op te leggen. Dat zou betekenen dat in de huidige situatie het verdrag met Israël opgeschort zou worden. Deze amendementen worden allemaal aangenomen.

Na de pauze gaat het verder met Alle Andere Hoofdstukken. Belangrijk amendement is “Liefde kent geen grenzen” van Niels v/d Berge, om de inkomensgrens bij gezinshereniging te bestrijden. Verder nog wat technische zaken rondom het Stabiliteitspact, en discriminatie. Alweer heeft de diversiteitswerkgroep een uniform shirt aan… Het amendement over de inkomensgrens redt het niet, maar we zijn wel (alweer) voor stemrecht voor 16-jarigen. Verder heb ik in de meeste gevallen het advies van het partijbestuur gevolgd voor de amendementen. Vlak na deze enorme rits amendementen werd het programma in z’n geheel vastgesteld.

Mijn uiteindelijk conclusie over het programma: goed, maar het had wel wat principiëler gemogen. Aan de pluskant de aanpassing over ontwikkelingskant, aan de minkant het niet steunen van de afschaffing van de inkomensgrens bij gezinshereniging en het verbieden van nieuwe kolencentrales. Zeker in Europa, waar je toch geen coalitie hoeft te sluiten, mag het allemaal best wel een tikje scherper gesteld worden.

De speech van Femke leverde bij het klagen over Wilders aardig wat applausmomenten op, maar bij de positieve toekomstvisie bleef iedereen braaf luisteren. Het slot was het mooiste, met applaus voor de vertrekkende Europarlementariërs Joost Lagendijk (afwezig wegens andere verplichtingen) en Kathalijne Buitenweg, die even emotioneel werd en een volledig verdiende staande ovatie kreeg.

Kandidatenlijst
Na de lange programma-zit is het tijd voor de kandidaten. Om het wat onoverzichtelijker te maken komen alle kandidaten alfabetisch langs (dus niet per blok), en krijgt iedereen 3 minuten (in plaats van minder tijd voor de lagere plaatsen). Dat is wel heel sympathiek, maar we hebben het hier over 2 zetels, en rekening houdend met vervanging/opvolging hooguit 3, 4 zetels die ertoe doen. Dat er nu kandidaten voor blok 4 langskomen vertraagt wel.

Marije Cornelissen komt met een zeer gelikte presentatie, waarbij ze haar speech met goed getimede achtergrondbeelden houdt, en er zelfs rekening lijkt te zijn gehouden met een lach/applausmoment tussendoor. Niels van den Berge speecht ijzersterk, het filmpje van Alexander de Roo valt tegen. Drie minuten zijn moeilijk op een goede manier te vullen, waardoor de sfeer op twitter wat joliger werd.

De uitslag na blok 2:

 1. Judith Sargentini (was al gekozen)
 2. Bas Eickhout
 3. Marije Cornelissen
 4. Niels van den BergeNa de verhaaltjes van de nog niet voorgestelde kandidaten wordt er gestemd voor de opvolgingsplaatsen. De uitslag, na vele malen “hoekje!” te hebben gehoord (de entertoets om je stem te bevestigen, waar het congres om de minuut aan werd herinnerd):
 5. Nadya van Putten
 6. Rogier Elshout
 7. Isabelle Diks
 8. Kosta Skliris
 9. Harald Boerekamp
 10. Inti Suarez

De strijd om plaats 10 was trouwens bijzonder spannend. Zowel Inti als Ewout wist in de herstemming geen 50% te halen, wat het congres op een vermaning van de voorzitster kwam te staan: al dat blanco stemmen vertraagde de boel maar. In de tweede ronde volstond een meerderheid van stemmen, waarmee Inti de tiende plek bemachtigde.

Onze kandidaten

Onze kandidaten

Vervolgens wist Laura Punt met een vlot verhaal, kort en krachtig de zaal zover te krijgen dat ze van de rest van de kandidaten de meeste stemmen kreeg in de blokstemming voor de plaatsen daarna. Bij de lijstduwers kreeg Kathalijne Buitenweg de meeste stemmen en mocht zij op de laatste plaats staan, met boven haar Joost Lagendijk en Tineke Strik.

Zin in Judith
Met de lijst vastgesteld, applaus, bloemen, tranen, blijheid, teleurstelling, en al die andere dingen achter de rug kon onze nieuwe lijsttrekker Judith Sargentini haar eerste grote congresspeech houden. Ik moet zeggen: ze deed het met verve. Met een leuke verwijzing naar het kabinetsadvies om in eigen land op vakantie te gaan zette ze GroenLinks direct neer als pro-Europa-partij. Want het is wel fijn als Duitsland hetzelfde doet, en al die Duitsers niet meer naar Nederland komen – hebben we allemaal onze eigen kuil. Voor de economie zou het funest zijn. Vooral ver weg op vakantie gaan dus! Na het aanpakken van de economie, en de sociale kwesties kwam ook het milieu met de Green Deal die GroenLinks wil langs.

Enige minpuntje was misschien dat Judith nog even moet oefenen op de applausmomenten. Het congres begon een paar keer enthousiast te klappen, terwijl Judith alleen maar een slokje water wilde drinken. Een ander moment kregen we een regelrechte opdracht om te klappen. Dat kan beter! Het congres is een applausmachine – positief bedoeld, we willen opgewarmd worden voor de campagne dus vooral veel momenten waarop we degenen die onze idealen in beleid om gaan zetten kunnen toejuichen.

Het congres liep een beetje uit, ondanks het vlotte tempo van de ochtend, maar het resultaat is een goed programma met een goede lijst. We hebben Zin in Europa!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op #GLEU congres

 1. johan schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ik ben het niet eens met je oordeel over de presentatie van Marije, zie: http://medeklinker.blogspot.com/2009/03/marije-me

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0 op GNU/Linux

  Dat is een compliment. Wat is er mis met gelikt? Liever iets dat strak in elkaar zit dan een filmpje met onbekende lokale politici die je "fris en fruitig" noemen 😉

 3. Rietje schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Ik geloof dat GL vooral politici vooral goed in het debat zijn en dat ze minder goed kunnen speechen, zie ook Femke Halsema. Ook bij haar speech werde de aplaus momenten verkeerd ingezet door het congres (tenminste zo leek het op de livestream) Nu is Nederland vooral een land waar op tv alleen debatten en interviews uitgezonden worden, en daarin zijn Femke en Judith juist lekker fel en goed. MIsschien zou het een idee zijn om bij een volgend congres de speeches te oefenen met een aantal mensen die dan op het congres zelf op het juiste moment het aplaus kunnen inzetten 😉

Reacties zijn gesloten.