Jeugd, kinderen en brand

In alle drukte rondom regelgate en het congres van afgelopen zaterdag was het bloggen over de raadsvergadering er even bij ingeschoten. Jammer, want qua bezoekers hoefde ik niet te klagen deze week.

Op zich is het nu ook redelijk rustig in de Raad. De stapels papier blijven wel trouw op de mat ploffen, het leeswerk gaat wel door, maar hete hangijzers ontbreken. Zo stonden op de agenda van vorige week de nota voorzieningen Westergouwe (die ik maar deels heb gevolgd wegens ouderavond, dus kijk hiervoor maar bij Theo), het Jeugdlintje (“de Goudse Ster”) en de regionalisering van de brandweer als grotere punten. Over allemaal is redelijk wat overeenstemming.

Het Jeugdlintje had tot wat discussie in de fractie geleid. Vanuit de Jeugdraad was gevraagd om de maximumleeftijd te verhogen, omdat ook die jongeren minder kans maken op andere decoraties (die toch vooral een beloning voor zitvlees zijn). Die leeftijdsverhoging betekent wel dat de link met een Goudse Dag voor de Rechten van het Kind zwakker zou worden. Desondanks besloten we in meerderheid om toch voor een verhoging van de leeftijd te gaan. In de raad werd er door diverse fracties een nieuwe leeftijd geboden, van toch 18 via 23 tot en met 27. Uiteindelijk werd het 23. Tot onze schrik was er ook al een voorlopige datum gepland, waarbij “op of omstreeks 20 november” (Dag van de Rechten van het Kind) wel heel erg ruim was opgevat, namelijk een maand daarvoor. De meeste fracties sloten zich bij ons aan dat dat toch echt op 20 november moest, of daar zo dicht mogelijk bij.

De regionalisering brandweer was inhoudelijk al niet meer zo spannend. Dat werd het wel doordat de burgemeester onduidelijkheid schepte over de financiële consequenties. Aan de desintegratiekosten, de kosten die je maakt bij het uit de gemeentelijke organisatie halen van de brandweertaken, moest nog wat gerekend worden. Het klonk als de aankondiging van een budgetoverschrijding, maar van Cornelis kwam de harde toezegging dat de verzelfstandiging binnen budget zou blijven, hoewel de verwachte besparingen “een stip op de horizon” waren. Nu heeft de horizon de neiging om altijd even ver weg te blijven, dus dat is niet zo’n fijne metafoor. Belangrijkste is dat er een kwaliteitsimpuls voor de brandweer komt, betere ondersteuning voor de vrijwilligers, en dat de kosten voor Gouda niet hoger zijn dan wat we er via het gemeentefonds voor krijgen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.