Hoe staat het met het Goudse Open Sourcebeleid?

Een uitgelezen kans om te zien hoe Gouda het op Open Source-gebied doet vergeleken met andere gemeenten. Journalist Brenno de Winter en de Stichting Vrijschrift gaan bij alle gemeentes langs om te zien hoe het ervoor staat.

Anderhalf jaar geleden, bij de behandeling van de begroting voor 2008, diende ik een motie in om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Wethouder Janssen was enthousiast en zag de motie als een steun voor zijn beleid. Vorig jaar kregen we vlak voor de vakantie een stick met Open Source Software om te laten zien dat hij ermee bezig was.

Wat in ieder geval al schijnt te werken is het openen van OpenDocument bestanden. Dat betekent dat je niet meer alles naar PDF of .doc hoeft om te zetten als je documenten naar de gemeente mailt. Verder wordt op de achtergrond al Linux gebruikt. Open Standaarden hebben de aandacht, maar gezien de complexiteit van de verschillende softwarepakketten en mate van vendor-lockin die al is bereikt zal het wel even duren voor die kluwen is ontward.

Deze actie geeft de mogelijkheid om Gouda te vergelijken met andere gemeenten, en dus te zien of we nu echt werk maken van leveranciersonafhankelijkheid voor onze software. Ik hoop dat wethouder Janssen hier net zo enthousiast op reageert als destijds op mijn motie.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Hoe staat het met het Goudse Open Sourcebeleid?

  1. Michel Klijmij schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    New blog post: Hoe staat het met het Goudse Open Sourcebeleid? http://tinyurl.com/92alfh

Reacties zijn gesloten.