Onsmakelijk?

Ik vind het onsmakelijk. Maar goed, men schijnt zich schaamteloos te kunnen permitteren om op de stoel van een journalist te gaan zitten. Zolang het duurt overigens, want binnen de beroepsvereniging wordt al gediscussieerd hoe de ‘vrije’ nieuwsgaring van bloggers aan banden kan worden gelegd. Zeker wanneer het direct betrokken bloggers, zoals gemeenteraadsleden betreft.

Nou is het altijd gezellig babbelen met journaliste Marianka Peters rondom de raadsvergadering, maar in haar laatste column in het Gouds Nieuwsblad (geen link, want onvindbaar op internet) doet ze wel erg zuur. Als bloggers niet journalistiek mogen doen zou ik zeggen: in ruil daarvoor blijven zure stukjes voorbehouden aan politici. Wij zijn daar veel beter in.

Die nare raadsleden halen alle lol uit de journalistiek. Ze schrijven zomaar op wat ze in de raad meemaken. Daar kijken vervolgens alle mensen op, die vervolgens de huis-aan-huis-bladen direct in de papierbak werpen, en het abonnement op het AD opzeggen. Wat doe je dan nog bij die raadsvergadering als journalist?

Soms vraag ik me dat inderdaad af. Amateuristisch en subjectief als het mag zijn, zonder de regelmatige bijdrages van Theo Krins en mijzelf heb je geen idee wat er gebeurt in de gemeenteraad, waar iedereen toch zo’n €50.000 per maand aan betaalt (de gezamelijke bruto vergoeding en onkostenvergoeding voor 35 raadsleden). Een paar highlights, een enkel citaat, maar enige blijk van gevoel voor de politieke verhoudingen in Gouda, en welke besluiten nou echt belangrijk zijn, heb ik nog nooit zo bespeurd bij journalisten. Niet zo vreemd dus dat bijna niemand een raadslid bij naam kan noemen.

Maar het steekt me vooral dat er weer zo wordt neergekeken op weblogs. Een soort angst voor iets nieuws, angst voor het kwijtraken op het informatiemonopolie. Bloggende raadsleden zijn per definitie amateuristisch, en volledig subjectief. Is dat nou concurrentie waar je bang voor bent? Kan je als professionele journalist niet opboksen tegen twee brave bloggers? Ik heb je hoger zitten, Marianka.

In hetzelfde stukje zit trouwens de cryptische mededeling dat nu het Gouds Nieuwsblad op vrijdag zal verschijnen, de andere kranten “voortaan zelf op nieuws af [moeten] in plaats van alles uit onze krant over te schrijven”. Fittie met De Krant van Gouda (en check die URL)!

Het zal nog lang onrustig zijn in het Goudse medialandschap…

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Onsmakelijk?

 1. Tommy schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Just seen this: Onsmakelijk? http://tinyurl.com/c4575l #localnews #press

 2. Tommy schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Just seen this: Onsmakelijk? http://tinyurl.com/c4575l #localnews #press

 3. Arnoud schreef:
  Gebruikt Safari 525.20.1 op Mac OS

  Rare raadsleden ook, die zomaar zelf actief verantwoording afleggen aan burgers via een weblog. En daarvoor geen journalisten nodig hebben. Schandalig. 😉

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Als ik jou was zou ik meteen stoppen met je weblog… ik zou een eigen krant beginnen. en op vrijdag uitkomen 🙂

  Wat een gezeik zeg.

 5. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  update het bericht op de site van de kvg is momenteel onvindbaar. de hilarische comments staan er echter nog… snel snel voordat ze opzijn

Reacties zijn gesloten.