Fatsoen moet je doen

Balkenende verblijdde de wereld met de slogan fatsoen moet je doen. Treffend, want het is een uitspraak gericht op anderen, niet op jezelf. Ik moet niet fatsoelijk doen, maar jij moet dat.

En dan kan Henk Bres, die waku-waku-panelhagenees, hooligan en beroepswerkeloze, lekker los gaan in de krant over zijn open sollicitatie naar de post van burgemeester van Gouda:

Samen met de politie de straat op in een busje en dan met de lange lat erover

Als Marokkanen zo praten is het schandalig, als Bres het roept is het blijkbaar positief. Zoals het blijkbaar ook oke is om te roepen dat bevolkingsgroepen in de knie moeten worden geschoten. Fatsoen moeten zij doen, niet wij.

Dit soort “nieuws” is een signaal van twee trends: ten eerste onverdraagzaamheid, ten tweede totale onwetendheid bij de gemiddelde Nederlander over hun eigen land.

De onverdraagzaamheid is zorgelijk. Een klein groepje harde schreeuwers is alleen geïnteresseerd in het eigen gelijk, en moet en zal dat krijgen, ook al gaat dat ten koste van de samenleving. Normen en waarden worden erbij gehaald, maar zelf niet nageleefd. Ik ben liberaal, maar houd me ook aan de wijsheid dat mijn vrijheid ophoudt daar waar die van anderen in het geding komt. Types als Bres en Wilders kennen die grens niet. Degenen die die grens wel kennen zijn te beleefd om hier hard tegenin te gaan.

De ontwetendheid is een tweede trend. Wat de burgemeester doet en mag, en vooral wat de grenzen daaraan zijn als benoemd bestuurder, is onbekend. De gemeenteraad is de baas in de stad, niet de burgemeester. Die is verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, maar heeft er geen absolute macht over. Politie en justitie hebben hun eigen verantwoordelijkheid, en door overleg moeten die gezamelijk zorgen voor een veilige samenleving. De burgemeester bepaalt niet de straffen, en niet het beleid van de politie. Ook niet als die burgemeester Henk Bres heet.

Democratie vraagt verantwoordelijkheid – het is geen zelfbedieningszaak waar je even een kop koffie koopt, het gaat om het besturen van een gemeente, land of continent met alle moeilijke beslissingen die daarbij horen. Kiezers zijn nergens toe verplicht, maar het gaat nu zo goed met ons allemaal dat het schijnbaar niet nodig is om je te verdiepen in wat partijen willen en wat de gevolgen daarvan zijn voor een deel van de kiezers. Dan kan je bij de pakken neerzitten, ik ga de komende jaren nog meer mijn best doen om te laten zien dat het ook anders kan.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Fatsoen moet je doen

  1. Christian schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    “Balkenende verblijdde de wereld met de slogan fatsoen moet je doen. Treffend, want het is een uitspraak gericht op anderen, niet op jezelf. Ik moet niet fatsoelijk doen, maar jij moet dat.”

    Volgens mij bedoelde hij ook dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Anders kan je er ook geen rechten aan ontlenen. Dat je een relatie legt met hooligan Hagenees Henk bres, dat begrijp ik niet helemaal. Overigens ben ik van mening dat je het signaal van de PVV serieus genomen moet worden. Daarnaast heeft de BGM wel zeker verregaande bevoegdheden en als hij de regie heeft kan hij in overleg dingen naar zijn hand zetten. Voor een aantal bevoegdheden heeft de BGM een informatieplicht. Voor de rest ben ik het eens met je verhaal. Ter aanvulling vind ik dat de PVV maar de kaarten op tafel moet leggen. De aspirant fractieleden of wellicht bestuurders (als ze een vergelijkbaar resultaat boeken als met de Europese Verkiezingen,dan kunnen ze misschien wel in het college gaan zitten), zijn nog in geen velden of wegen te bekennen. Ik zal wel wel graag met hun in debat willen gaan. En laat Henk Bres eens voor de gein meelopen met de BGM. Kunnen we gelijk zien of Henk Bres daadwerkelijk verstand van zaken heeft.

Reacties zijn gesloten.