Politie slaat plank mis

Dat je als veelpleger die in de gaten gehouden wordt een verjaardagskaartje met “big brother is watching you” krijgt heeft nog iets ludieks. Maar in de Wilderiaanse verwarring wil de politie ook minder grappige acties uithalen:

Als het aan Pattijn ligt, wort er opnieuw naar de wetgeving gekeken om deze kinderen beter aan te kunnen pakken. ,,Er komen steeds meer 12-minners. Dan is het een groot probleem als de politie niet goed kan optreden. Ik vind dat je ook onder de 12 jaar strafrechtelijk vervolgd moet kunnen worden.’’

Nu mag meneer Pattijn van alles vinden, net als ieder ander. Dat wil nog niet zeggen dat het verstandig is. De trend, waarin de Goudse politie nu meegaat, lijkt steeds meer naar een hardere aanpak te gaan, zonder dat dat ondersteund hoeft te worden door bewijs van wat werkt.

Daarbij papegaait iedereen elkaar na, waardoor de realiteit uit het oog verdwijnt. Criminaliteit daalt in Nederland, ook in Gouda. Het is op de meeste terreinen weer iets veiliger geworden het afgelopen jaar. Nederland heeft de gelukkigste jeugd, in één van de rijkste landen ter wereld met de meeste mogelijkheden je te ontwikkelen.

nastybabyWie het nieuws volgt zou dat haast vergeten. Want in het nieuws gaat het over hangjongeren, probleemjeugd, en al die andere uitingen van de minderheid waarmee het niet goed gaat. Jongeren moeten daarom ook naar werkkampen, moet orde en discipline bij worden gebracht en graag ook meer strafwerk krijgen. De Jeugd van Tegenwoordig, het is schandalig.

Wat we in die tsunami van harde maatregelen soms vergeten, is dat we het over kinderen hebben. Kleine kinderen. Wat is het nut van strafrechtelijk vervolgen, afgezien van stoerdoenerij? Moet zo’n kind de gevangenis in (een taakstraf is natuurlijk ook al te soft)? Zijn er geen slimmere maatregelen, die specifiek voor dat enkele kind dat een ernstige overtreding begaat worden ingezet? Of loop je liever het risico dat je door strafrechtelijk te vervolgen een kind voorgoed verziekt?

Pattijn gaat er volledig aan voorbij dat er andere, en betere manieren zijn om kinderen op het rechte pad te houden. Strafrechtelijke vervolging is niet nodig, en onwenselijk. Een jong kind dat een misdaad pleegt is meer gebaat bij hulpverlening en zorg, dan bij tralies.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.