Lokale Kracht luistert liever naar mij dan naar Femke Halsema

… of zoiets. De strijd om het voorzitterschap van GroenLinks, waar het congres op 28 november over beslist, is geopend. Onder de naam Lokale Kracht willen David Rietveld en Arno Bonte samen voorzitter worden. De naam staat voor het potentiëel dat David en Arno willen aanboren onder de afdelingen, de raadsleden, wethouders, statenleden en gedeputeerden. Niet zo heel vreemd, aangezien beide kandidaten zelf raadslid zijn.

Met de speerpunten is op zich niets mis. Het zijn wel punten die al vaak genoemd zijn: campagnevoeren via internet, vieren eigen successen, gebruik maken van kennis onder de leden. Durf daar maar eens tegen te zijn! Op de Planeet bleef het bij een licht kritisch blogje van Simon, de rest was positief gestemd.

De vraag die daarom veel interessanter is: hoe gaan jullie dat bereiken, David en Arno? Wat gaan jullie anders doen, en hoe? Scholing is er al, internet krijgt nu ook al een belangrijke plaats in campagnes, en er zijn al pogingen ondernomen tot het mobiliseren van de leden.

Het vraagt wel wat, het echt beter benutten van de lokale kracht. Bij de lokale afdelingen hang je vaak af van een klein groepje gedreven vrijwilligers, maar die kunnen ook niet alles doen. Dat werpt ook een drempel op om actief te worden – je moet de tijd wel hebben of maken. Hoe verlaag je die drempel?

Dat zijn nog wel vragen, overigens ook voor eventuele anderen die zich kandidaat stellen voor de plek van voorzitter. Los van de inhoudelijke kant speelt er nog wat mee  bij mijn keuze voor bestuursleden. Dat is het wat meer ongrijpbare “stijl”. De politiek-bestuurlijke X-factor zeg maar. Wat dat betreft hebben David en Arno wel een streepje voor. Beiden ken ik via congressen, maar vooral via de digitale wandelgangen van de partij: de blogs, twitter, etc. Dat is op zich al een positief teken, bestuurskandidaten die de digitale wegen goed kennen. Daarnaast hebben ze zowel samen als voor zichzelf bewezen handig met de media om te kunnen gaan om hun boodschap onder de aandacht te brengen.

Aandacht hebben ze sowieso al direct gekregen. Dat is ook al verfrissend ten opzichte van eerdere partijbestuursverkiezingen. Het wordt nog een été indien in partijkringen!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , . Bookmark de permalink.