Waarom staat er nog Gouda boven AD Groene Hart?

Buurtgenoot, burger, boekenliefhebber, boycotter en bovenal Bellekom Chris opende onlangs frontaal de aanval op het AD “Groene Hart”. Hij haalde zelfs GeenStijl met zijn opzegging omdat hij het met vele anderen flauw vindt dat het AD (bijna) geen lokaal nieuws meer op de website zet.

Nu bereikte mij via-via weer een nieuw bericht. Het AD gaat werken met een andere indeling van de RTV-pagina, en daarbij is er geen ruimte voor… de programmering van regionale en lokale omroepen.

Wat?

De regionale en lokale omroepen. Juist datgene wat die paar abonnee’s die niet weten hoe je de krant op moet zeggen zullen willen weten. Je hebt immers een krant die zichzelf profileerde als lokale krant.

Nadat ik de krant al de deur uit had gedaan wegens gebrek aan nieuws uit Gouda (de druppel was een voorpagina gevuld met Aarlanderveen en nog zo’n oninteressant dorp), is dit een nieuw dieptepunt. Het is echt jammer dat een lokale krant met een monopoliepositie niet inziet dat abonnees in Gouda behoefte hebben aan nieuws en vooral achtergronden uit Gouda. Dat het zin heeft om verslaggevers naar de gemeenteraad te sturen (nu zit Ruud Witte er af en toe, maar ik heb het idee dat als hij niet kan of geen dienst heeft er niemand anders is), dat het zin heeft om een redactie in Gouda te hebben, en dat in Gouda nieuws over opgeheven postkantoren in Schoonhoven gewoon niet zo boeit.

Maar bovenal zou ik een lokale krant willen waar tijd wordt besteedt aan de verhalen achter het nieuws. Het nieuwsfeitje is zo geconsumeerd, maar wat zit erachter? Hoe zat het met een bepaald dossier? Er gebeurt genoeg in Gouda om over uit te pakken.

Maar dat interesseert het AD niet. Zelfs een laatste linkje met het lokale, de lokale omroepgegevens, wordt preventief geruimd. De prijs schijnt nog steeds rond de €250 per jaar te liggen.

Update: via een trouwe lezer van dit weblog een fragmentje uit een mailwisseling dat al genoeg zegt over hoe belangrijk het AD regionaal nieuws uit Gouda vindt:

Ook de hoogtepunten van het nieuws uit uw regio zijn terug te vinden op de secties Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda met de tags , , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op Waarom staat er nog Gouda boven AD Groene Hart?

 1. Eva schreef:
  Gebruikt WebKit 528.18 op Mac OS

  Vandaag stond oproep in krant om journalist te worden in je eigen buurt.
  Verder is er aan de lat out en lettertype gesleuteld. Maar nog steeds weinig Gouds nieuws ….

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.13 op Ubuntu

  Journalist in je eigen buurt, dat is toch een wanhoopspoging? Journalisten in de buurt die bloggen, gaan naar fora, etc. Leuk voor nieuwtjes. Maar voor een krant van €250 per jaar wil ik professionele journalisten die de diepte ingaan. Niet tante Mien die een uitgebreid verslag van de jaarlijkse bejaardenvingerverfclubkampioenschappen plaatst!

 3. Leo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  En stuur je een persbericht over iets lokaals, krijg je te horen dat daar geen belangstelling cq ruimte voor is! Wat willen ze nou eigenlijk??

 4. Jeroen schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.2 op Windows Vista

  Heel jammer dat het AD zo aan het aftakelen is. Als student kan ik de krant voor ongeveer 140 euro per jaar krijgen, voor een à twee tientjes meer heb ik de NRC Next of Trouw. In Trouw staat de laatste tijd overigens ook opvallend veel nieuws uit Gouda, zouden ze hier toevallig een journalist hebben wonen?

  Voor het lokale nieuws kun je nu het beste naar http://www.forumgouda.nl gaan. Ok, ik ben dan wel beheerder van die site maar hij is wél gratis!

 5. Theo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows Vista

  AD heeft een uitdaging te gaan om in de komende tijd aan te tonen dat het echt loont om een abonnement te hebben voor het lokale nieuws over Gouda. Voorlopig is het allemaal erg mager. De nieuwe lay-out is overigens bepaald geen verbetering. Is de crisis ook bij het AD in volle hevigheid uitgebroken?

 6. CB te G (en toch niet anoniem) schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Misschien zijn de redacties van de Goudse Post en de Krant van Gouda bereid om gezamelijk een echte Goudsche krant te beginnen. Zo een met Gouds nieuws… Mochten ze dat doen dan beloof ik plechtig dat ik een abonnement neem.

  En uh Michel: het is Ruud F. Witte. Schijnt voor hem nogal een big deal te zijn 🙂

 7. marjan arenoe schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Ik vind het begrijpelijk dat het AD zijn regionale nieuws niet langer online zet. Nieuws is namelijk niet gratis. Een krant bestaat bij de gratie van abonnees.

  Wij klagen steen en been over de verschraling van de pers, maar we vinden het heel gewoon dat de gemeentevoorlichters het nieuws van de website van de krant pikken en het vervolgens gratis verder verspreiden. Niet zo gek dat er straks helemaal geen (regionale) krant meer over is.

  De trend is dat er steeds meer communicatiemedewerkers komen voor de spin. Maar nog even en er is geen journalist meer over om het allemaal op te schrijven. Dat zou in een democratie een punt van grote zorg moeten zijn.

  Marjan Arenoe.

 8. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Maar wat dan wel hypocriet is van het AD is dat ze de secties Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht wel laten voortbestaan. Alsof dat niet regionaal is.

  Worden de meeste krantenlezers van het AD (die uit de grote steden) zo niet geprikkeld om een krant te kopen in plaats van hun nieuws zo van de site af te plukken?

 9. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.14 op Ubuntu

  Nieuws is inderdaad niet gratis, maar dat wil niet zeggen dat het niet loont om nieuws gratis te verspreiden. Dat geldt ook voor het landelijke nieuws. Er zijn zoveel manieren om nieuws gratis tot je te krijgen, daar kan je met betaald nieuws haast niet tegenop.

  Je geld verdien je dus niet met nieuws. Wel met achtergronden, met verdieping, met “achter het nieuws”. En wat ik het AD vooral kwalijk neem, is dat ze dat ook al nauwelijks doen.

 10. marjan arenoe schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Ik betreur met jou dat het AD de mankracht noch de journalistieke intentie heeft (dankzij de Belgische krantendokter die straks ook de Volkskrant onder handen gaat nemen) om diepgravend te berichten over wat er in Gouda echt allemaal speelt.

  Het is treurig voor die paar journalisten die nog over zijn dat ze met anderhalve man en een paardekop elke dag de lege pagina’s moeten vullen. Voor de lokale democratie is het dramatisch. Gemeenten moeten de hand ook wel in eigen boezem steken. Toen ik eind jaren 80 journalist werd kon je nog gewoon een ambtenaar of een wethouder bellen. Die legde dan uit hoe het zat. In de loop van de jaren dit onmogelijk door de opkomst van het communicatiegilde. Moest je een lijstje vragen inleveren, kreeg je een lijstje antwoorden (die dan weer allerlei wedervragen opriepen. Maar dan had je pech). Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe moeilijk (of makkelijk) wij het de huidige generatie journalisten maken om een deugdelijk verhaal te schrijven.

  Financieel heeft onze regionale krant in elk geval niks aan de gemeente. De advertentiepagina van de gemeente staat al jaren in de huis-aan-huiskrant die de pagina’s het goedkoopst aanbiedt. Journalistieke onafhankelijkheid speelt bij de aanbesteding geen rol. We zouden het lef moeten hebben dat wel te doen. En we zouden het uit ons hoofd moeten laten om de content van de krant te jatten voor een digitale knipselkrant. Noch afgezien van het feit dat ik het vrij idioot vind dat er ambtenaren bezig zijn met het maken van een knipselkrant. Er zijn nog wel een paar andere prioriteiten.

  Maar ach, wie geeft er nog een stuiver voor de vrije, pluriforme pers?

Reacties zijn gesloten.