Haat aan muziek

De BUMA/Stemra is op zich geen foute organisatie. Maar ze zijn wel erg eenzijdig gefocust: op het binnenhalen van geld voor auteursrechten. Dan hoef je dus niet na te denken over wat in het belang is van de muziekindustrie, dat is een heel andere taak. In dat licht is het niet vreemd dat BUMA/Stemra mij voor 6 youtube-filmpjes een rekening van 135 euro wil sturen, of 650 euro per 30 filmpjes. Volstrekt buiten elke proportie, want het maakt zelfs niet uit of er wel auteursrechtelijk beschermd materiaal staat zo lijkt het. Hoeveel mensen het filmpje bekijken doet er ook niet toe. Dat de youtube-filmpjes op youtube staan maakt blijkbaar ook niet uit. Nog even en je kan voor links gaan betalen, en dan is het internet echt stuk.

Zonder filmpjes op blogs van youtube had ik een stuk minder leuke muziek gekend en gekocht, had ik leuke films misgelopen of educatief materiaal gemist. Dankzij youtube geef ik meer geld uit aan muziek. Dat zou de BUMA eens moeten snappen.

GroenLinks stelt vragen, Brussen windt zich op, en ik hou gewoon van muziek.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Haat aan muziek

 1. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Haat aan muziek: De BUMA/Stemra is op zich geen foute organisatie. Maar ze zijn we.. http://twurl.nl/vn21xp

 2. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Haat aan muziek: De BUMA/Stemra is op zich geen foute organisatie. Maar ze zijn we.. http://twurl.nl/vn21xp

 3. Kilgoretrout schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.14 op Windows Vista

  Het idiote is dat je als beginnend artiest ook alleen maar geld moet betalen aan Buma. Je vraagt je serieus af wie er wel profiteert van Buma. Zouden ze zo’n duur kantoor hebben?

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.14 op Ubuntu

  Grote artiesten zullen wel profiteren. Ik weet te weinig van de tarieven om er wat over te kunnen zeggen, en uiteindelijk is het wel zo dat het fijn is voor artiesten dat iemand het geld waar ze recht op hebben voor ze int. Het is alleen jammer voor ze dat die organisatie daar niet over nadenkt…

 5. Leo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Voor zover ik me herinner, kost aanmelden zo’n 250 euro en betaal je jaarlijks een x-bedrag aan lidmaatschap.

  Buma zou er dan voor zorgen dat je ‘netjes’ je geld krijgt als, let op: AANGESLOTEN artiest. Helaas houden ze dat niet bij en moet je als muzikant zelf bijhouden hoe vaak je waaar gedraait wordt en dit aanleveren bij BUMA: claimen dus. En dat kan alleen als je aangesloten bent bij de BUMA. Anders heb je gewoon pech en kan je fluiten naar je geld.

  Zo’n claim wordt pas uitgekeerd, als het een bepaald minimumbedrag heeft bereikt van. De vergoeding per draaibeurt (want daar gaat het om), is dermate laag, dat het een eeuwigheid duurt, voordat je überhaupt aan dit minimumbedrag komt.

  Kom je er al aan, dan duurt het tot een jaar, voordat het uitgekeerd wordt. Als kleine muzikant is de kans dat je ooit iets terugkrijgt, laat staan uit de aanmeldings- en lidmaatsvhapskosten komt, vrij klein. Zeg maar gerust nihil.

  Daarom melden veel muzikanten zich niet eens aan, maar zoeken alternatieven voor het vastleggen van copyrights (CD laten verzegelen met een dagstempel door de belastingdienst, een CD naar jezelf opsturen en de enveloppe vervolgens ongeopend bewaren, met als bewijs het postmerk).

  Om naamsbekensheid te krijgen, zetten ze hun muziek bv weer wel op communty-sites als Youtube, Myspace etc, met de mogelijkheid deze te embedden in andere pagina’s.

  En daar wil de BUMA dan, ongeacht het aantal draaibeurten, geld voor vangen.

  BUMA slaat mensen aan op niet controleerbare gronden als ‘service’ voor bands, die daar soms niets aan hebben, omdat ze geen claim kunnen indienen bij de BUMA.

  Eerder een wanhoopsdaad dan een reële en eerlijke werkwijze. Waarbij het überhaupt de vraag is, of de BUMA wel recht heeft rechten over muziek van niet aangesloten bands te innen, of het geld vast te houden.

Reacties zijn gesloten.