Politie: handhaaf alcoholverbod met willekeur!

Een oproep die misschien wat vreemd klinkt: politie, handhaaf het komende alcoholverbod met willekeur. Gedoog, handhaaf niet de regels, maar maak misbruik van uw macht om de regels alleen toe te passen wie u goeddunkt. Dit om te voorkomen dat er onschuldige slachtoffers een boete van €60 krijgen.

Wat is het geval? Dankzij het CDA is er een alcoholverbod in een straal van 50 meter rondom speelplaatsen in Gouda. Die 50 meter is best veel, als je op een kaart kijkt. Zo ligt er minder dan 50 meter achter mijn tuinhek een speeltuin. Dat betekent dat ik, als ik bijvoorbeeld met een glaasje wijn in de hand visite uitzwaai achter ons huis, ik in overtreding ben. De boete is de genoemde 60 euro. Op dezelfde manier wonen er nog heel veel meer mensen in de buurt van een speeltuin. Ook zij mogen straks niet meer in de zon voor hun huis een biertje drinken.

Een draconische maatregel, omdat deze regel uit de Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 2.4.8 lid 3, voor de fetisjisten) blijkbaar niet gehandhaafd wordt:

Het is verboden op of aan de weg of op het openbaar water, dan wel in een voor het publiek toegankelijk gebouw, alcoholhoudende drank te nuttigen indien dit gepaard gaat met gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat aantasten of anderszins overlast veroorzaken.

Daarom gaat het college een paar stappen verder en wordt het in de omgeving van speelplaatsen verboden drank te nuttigen of geopende blikjes of flessen drank bij je te hebben. Daarmee begeeft het college zich op een hellend vlak. Niet langer wordt het foute gedrag (overlast veroorzaken) bestraft, maar het gedrag waar je iemand op kan pakken (een geopend bierblikje). De handhaving wordt daarmee voor de politie lekker makkelijk, maar ook onschuldige burgers worden hiermee ineens wetsovertreders. Je kind zal maar in de buurt van een speelplek zitten, niks fout doen, maar door een overijverige agent beboet worden omdat er een open fles drank in de buurt is waar een vriend uit drinkt.

Natuurlijk moet overlast bestreden worden. Maar dan wel volgens het principe: je wordt gepakt voor wat je fout doet. Alcoholgebruik is dan een verzwarende omstandigheid, maar altijd in combinatie met het overlastgevende gedrag. Precies zoals nu al in de APV staat. Plekken waar soms al jarenlang overlast is van een groep die bekend is, daar moet je kunnen ingrijpen, en met meer dan een boete. Maar de mensen die onder die overlast lijden worden hiermee niet geholpen.

In het belang van goedwillende burgers, van jongeren die net op het verkeerde moment op de verkeerde plek zitten, en in het belang van echte veiligheid in plaats van papieren veiligheid, hoop ik dus dat de politie deze regels niet gaat gebruiken om iedereen te beboeten. Wees willekeurig, handhaaf alleen als er daadwerkelijk overlast wordt gepleegd. Wees terughoudend met beboeten. En neem een meetlint mee om te controleren of het plaats delict wel echt 50 meter van een speeltuin is verwijderd.

Oh, en graag niet handhaven met Oud en Nieuw. Want voor duizenden Gouwenaars zal het buiten staan met een glaasje champagne door deze regels strafbaar zijn. Kortom, politie: gedoog en pak alleen echte overlast aan!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

4 reacties op Politie: handhaaf alcoholverbod met willekeur!

 1. Michel Klijmij schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  New blog post: Politie: handhaaf alcoholverbod met willekeur! http://bit.ly/84ysh6/

 2. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: Politie: handhaaf alcoholverbod met willekeur!: Een oproep die misschien wat vreemd … http://twurl.nl/smoo7b

 3. Theo Krins schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: Politie: handhaaf alcoholverbod met willekeur! | Publiekelijk tijdverdrijf http://bit.ly/5Rmmrw > tikkie overdreven makker!

 4. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  @PFasol @chrisbellekom En het vervolg: http://bit.ly/dh6Vt6 Mn art 2.4.8 lid 3

Reacties zijn gesloten.