GroenLinks congres & De Kwestie

Het leek zo’n rustig tussencongres te worden, tot de nu.nl-fittie van vrijdag tussen (kandidaat) voorzitter Henk Nijhof en kandidaat-bestuurslid René Danen. De kandidatuur van die laatste is omstreden.

Zin in de ToekomstNa/tijdens de lunch begon het inhoudelijke deel, met een debat over de economische crisis en de bezuinigingen. Vele inkoppertjes, want roepen dat het duurzaam moet en dat de JSF stom is, dat krijgt de handen wel op elkaar. Veel leuker was het dat Jesse Klaver de knuppel in het hoenderhok gooide door het minimumloon en de sociale huursector aan te kaarten. Tot een conclusie leidde het niet, maar er was even een soort van debat.

De speech van Femke bevatte de gebruikelijke GroenLinks-punten. Maar het ging uiteindelijk om 2 zaken: dat GroenLinks regeringsverantwoordelijkheid wil dragen, en dat Femke in principe nog een termijn door wil gaan. Genoeg gelegenheid om lekker te klappen dus.

Na alle rituelen die bij een congres begon het deel waarvoor we hier zijn: het kiezen van een nieuw bestuur. De kandidatencommissie kan gelijk al uitleggen hoe een omstreden kandidaat als René Danen als geschikte kandidaat naar voren geschoven kan worden. De commissie kaatst de bal weer terug door te stellen dat ze daar geen mandaat voor hadden, en hun antecedentenonderzoek al uniek was in de GroenLinkse geschiedenis van kandidatencommissies. Opvallend was ook de rol van DWARS-voorzitter Diederik ten Cate. Hij steunde Henk Nijhof zo enthousiast, dat je je haast afvraagt wat er nog over is van de functie van luis in de pels van DWARS…

Na wat gehakketak over de uitspraak van Henk Nijhof en de klacht die Danen hierover heeft ingediend bij de partijraad begonnen (een tik op de vingers van Nijhof) de kandidaatspresentaties. Bij zijn eigen presentatie trok Danen zich na een heel verhaal over Wilders en Pechtold terug. De beste oplossing, al was daarna zichtbaar dat hij ook weinig kans had gemaakt. Jaap van der Haar, Arno Bonte en Dineke Oldenhof werden vrij makkelijk gekozen. Gert Jan Kleinpaste haalde het helaas niet tegen Klaas Sloots, en vervolgens ook niet in de strijd met de wel gekozen David Rietveld en ook niet-gekozen Joeri v/d Hoff. Toine van de Ven, bijna-beste jong raadslid van Nederland, kreeg de post buitenland dankzij een no-nonsense presentatie en steun van Linda Voortman. Als vice-voorzitter werd Dineke Oldenhof gekozen. De spanning zakte wel merkbaar weg door het terugtrekken van Danen, genoeg tijd dus om het over kapsels te hebben.

Na het kiezen van het bestuur ging de halve zaal roken en met de rest hebben we de gedelegeerden naar de EGP gekozen. Ik ben erg blij dat digitale burgerrechten en OS/OSS expert Reinout van Schouwen tot de gekozenen behoort.

De Partijraad werd zonder horten of stoten hervormd, de eerste stap op weg naar afschaffing wat mij betreft. In een zaaltje op zaterdagmiddag over procedures praten is wel heel erg vorige eeuw, als het gaat om controle op de fracties en het partijbestuur zijn daar wel betere, digitale manieren voor te bedenken die ook leuk zijn voor wie geen partijtijger wil zijn.

Na het congres moest er natuurlijk nageborreld worden, waarna we met een tsunami van DWARSers een indonesisch restaurant overspoelden. Dat ging niet helemaal vanzelf, zet 25 DWARSers bij elkaar en je moet bij elk kruispunt stemmen over linksaf of rechtdoor (rechtsaf was geen optie), maar na een toeristisch rondje Hilversum kwamen we uiteindelijk op de juiste plaats. In de trein naar Utrecht kwamen we Bart Snels nog tegen, met wie we een fles wijn van NOVA opdronken met hulp van de kurkentrekker van een uitermate keurige oude man uit Hollandse Rading. Je maakt nog eens wat mee. Dankzij de nachtbus naar Gouda kon ik met Selçuk, Folko en Truuske nog een paar drankjes in Utrecht nuttigen voor ik op een ouderwets laat tijdstip in bed gleed.

Zie ook de verslagen van René Kerkwijk, Christian Jongeneel en Linda Voortman. Voor een kritische beschouwing over het optreden van Nijhof kan je bij Jasper Fastl terecht.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , . Bookmark de permalink.

11 reacties op GroenLinks congres & De Kwestie

 1. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Michel Klijmij-van der Laan: GroenLinks congres & De Kwestie: Live vanuit Hilversum een verslag van het congres. … http://twurl.nl/8saswm

 2. Mickel Langeveld schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.5 op Windows XP

  Je noemt het de kwestie, maar ik vind dat je de kwestie niet echt benoemd. Is de kwestie niet veel meer dat een voorzitter één van de geschikt bevonden kandidaten niet zit zitten, dat publiek naar buiten brengt, daarvoor wordt terecht gewezen door de vereniging en daarna met een stalen gezicht mag zeggen ik zou het zo weer doen. En dan heet dat “moedig”.

  Was ingrijpen door de voorzitter nodig om het congres tot een goede beslissing te laten komen? Denken we dat de congresleden middels de bestuursverkiezingen niet tot de goede eigen afweging hadden kunnen komen? En als we denken van niet, waarom hebben we uberhaupt dan nog congressen? Misschien had het wat meer tijd gekost, maar had de keuze van het congres dan direct een bekrachtiging van de lijn die GroenLinks kiest kunnen zijn. Discussie vroegtijdig beslechten leidt niet altijd tot de juiste leerervaringen van een organisatie.

  Als we vinden dat leden die pas een jaar lid zijn van GroenLinks niet in het bestuur kunnen waarom zeggen de reglementen daar dan niets over, bijvoorbeeld?

  Wat mij betreft is het gekozen bestuur het juiste voor GroenLinks, de manier waarop schaam ik me een beetje voor. Bij de voorzitter heb ik na gisteren en vandaag een paar twijfels.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.5 op Ubuntu

   Het interview kwam op mij over als een soort paniekreactie. Zeker in combinatie met het inzetten van Kathalijne Buitenweb op het congres zelf. Het had niet gehoeven, maar in het geval Danen was zo onduidelijk dat hij een omstreden kandidaat was dat zeker bij een tussendoor-congres met veel die-hards en nieuwe leden je er niet zeker van kan zijn dat de goede beslissing (volgens de top) genomen zou worden.

   Dat Danen dik weggestemd zou worden werd wel duidelijk tijdens het congres, en in die zin was het dus grof geschut dat nergens voor nodig was. Dat heeft Nijhof wel wat beschadigd, zeker ook met de tik op de vingers van de partijraad. Ik ben wel opgelucht dat Danen niet in het bestuur zit, maar de manier waarop het ging verdient geen schoonheidsprijs.

   • Jasper Fastl schreef:
    Gebruikt Firefox 3.5.5 op Windows XP

    Dat Danen dik weggestemd zou worden…

    ja, met alle sentiment die er voor en op het congres opgelegd werd wel natuurlijk. Maar, is jou niet opgevallen dat Arno bijvoorbeeld 75 blanco-stemmen kreeg, 13 meer nog dan Henk zelf, terwijl die er nog zo zijn best voor had gedaan.

    • Michel schreef:
     Gebruikt Firefox 3.5.5 op Ubuntu

     Dat was mij wel opgevallen, maar dat heeft niet zozeer met Danen te maken als wel met Arno en hoe hij in de partij ligt denk ik. Dat waren mensen die bij een keuze Danen-Bonte ook blanco hadden gestemd.

 3. Mickel Langeveld schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Ik schreef reactie op "Het Congres en De Kwestie" van @michelk http://bit.ly/64whE7 Heb een klein knoopje in de maag over het congres.

 4. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Helemaal eens! RT @mickellangeveld: Ik schreef reactie op "Het Congres en De Kwestie" van @michelk http://bit.ly/64whE7 #groenlinks

 5. Michel Klijmij schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Blog over GroenLinks congres & De Kwestie bijgewerkt met laatste stuk congres en links naar andere gloggers http://twurl.nl/whqglc

 6. ingrid schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.15 op Ubuntu

  Na het kiezen van het bestuur ging de halve zaal roken :

  nou ja, dat kan toch niet, een partij die zo voor gezond is, gaat toch niet roken. Valt me weer zwaar tegen.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.5 op Ubuntu

   Nou ja, niet alleen roken, ook aan de bar hangen. Het rookgedrag van partijgenoten is mij al langer een doorn in het oog (of in de long), geen idee waarom GroenLinksers zoveel roken.

 7. ingrid schreef:
  Gebruikt Firefox 3.0.15 op Ubuntu

  Het is dus nog erger!! roken en drinken!!!!

Reacties zijn gesloten.