Prognose week 49: stuivertje wisselen en nieuwe partij

Zo, hehe. Lang gewacht, en nu is er dan eindelijk echte bevestiging: ook Gouda Positief bestaat en doet mee. Dat zijn dus 12 partijen die voor een zetel gaan, ongekend veel voor een gemeente met 35 zetels. Maar is er wel markt voor “een nieuwe partij, frisse en capabele mensen met bewezen bestuurlijke kracht die met teamspirit de totale positie van Gouda kunnen versterken” en weinig echt concrete punten? Volgens mij niet. En voor een partij met Positief in de naam hebben ze wel erg veel klachten over wat er mis gaat, en benoemen ze maar weinig van de vele positieve punten in Gouda. De partij lijkt vanwege de focus op ondernemers vooral te concurreren met VVD, TOG en GBG. Gezien de bekendheid van die partijen zal het lastig worden voor GoPo om daar een zeteltje vanaf te snoepen. Geen zetels bij mij dus.

Prognose 6/12/2009

Prognose 6/12/2009

Verder is het politieke landschap niet zo veranderd. GroenLinks is behoorlijk gestegen in de peilingen, en dat betekent dat een vierde zetel nu binnen handbereik is. Een paar tienden erbij, en we hebben ‘m – of hij is al binnen, maar door de onzekerheden zien we dat nog niet. D66 is weer de grootste partij, maar ook daarbij is het too close to call met PvdA en VVD. Ze pakken er wel net een zeteltje bij daardoor. Trots op NL zakt wat weg, omdat de “traditionele” partijen iets zijn gegroeid.

De SP zou in potentie meer kunnen groeien, maar waarschijnlijk zal de kiezer het ze kwalijk nemen dat beide raadsleden de afgelopen jaren veelvuldig afwezig waren, juist bij belangrijke discussies als het nieuwe armoedebeleid. De VVD is het ook niet gelukt om het het college moeilijk te maken, juist in een periode waarin de raad zich kritischer heeft opgesteld en het dualisme vaker in de praktijk werd gebracht.

Qua coalitievorming is het nog steeds lastig: een coalitie van 4 partijen kan alleen met de grootste 4. Het is echter maar de vraag of die ook willen samenwerken. Met 5 partijen zijn er veel meer mogelijkheden, maar dat zal weer moeilijkere onderhandelingen opleveren. Wie de grootste wordt is daardoor niet eens de meest belangrijke vraag: wat de middelgrote partijen daarachter doen kan nog wel eens doorslaggevend worden om een coalitie aan een meerderheid te helpen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Prognose week 49: stuivertje wisselen en nieuwe partij

  1. David Rietveld schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    [leestip] Prognose week 49: stuivertje wisselen en nieuwe partij: Zo, hehe. Lang gewacht, en nu is er .. http://bit.ly/6TqGo1

  2. topsy_top20k schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    New blog post: Prognose week 49: stuivertje wisselen en nieuwe partij http://bit.ly/574Wvf

Reacties zijn gesloten.