Borrelpraat geparkeerd

De laatste raadsvergadering van het jaar. In voorgaande jaren traditiegetrouw bekend vanwege de uitreiking voor de prijs van Leukste Raadslid, dit jaar had ik die maar eens achterwege gelaten. Het is ten slotte niet mijn taak om zulke prijzen uit te reiken. Wie weet welk medium het oppikt. En er stond al genoeg op de agenda.

Verder met parkeren
Een onderwerp dat in de raad al eerder was besproken, maar uitgesteld zodat er nog wat meer overlegd kon worden met de bewoners en ondernemers in de binnenstad. Kern van het voorstel is om geen onderscheid te maken tussen vergunningshoudersplaatsen en betaaldparkeerplaatsen op straat in de binnenstad. Dat voorkomt een hoop boetes, omdat mensen het systeem niet snappen, en zorgt voor wat lucht overdag, wanneer er meer plaatsen beschikbaar zijn. Voor bewoners komen de betaald parkeerplaatsen beschikbaar om met vergunning te parkeren, en is er meer plek voor bezoek.

Het doel blijft wel om parkeren op straat te ontmoedigen, ten gunste van parkeren in garages. Het tarief gaat dus omhoog. Helaas was daar gekozen voor een soort stunt-aanbieding: slechts €3,90! Ons voorstel (samen met D66 en SP) om er dan maar €4 van te maken, als extra stimulans om niet op straat te parkeren, haalde het helaas niet. De indieners waren ook de enige voorstemmers.

Techniekproject
In de krant waren al diverse berichten verschenen over het stoppen van het techniekproject van Factor-G. De ouders en kinderen maakten gebruik van het Open Podium om hun zorgen te uiten. Gelukkig kon de wethouder bijspringen zodat dit project behouden blijft, maar ik hoop dat we hier geen gewoonte van maken. Factor-G krijgt heel veel subsidiegeld, hebben zelf de fout gemaakt met een CAO waarin een giga-loonsverhoging is afgesproken (veel hoger dan de jaarlijkse verhoging van de subsidie), en in plaats van efficiënter te werken kiezen ze er vervolgens voor het project te stoppen. En zeg dan maar eens nee – zo’n goed project laat je natuurlijk niet stikken. Het lijkt nu dat er met het Metaalgilde samengewerkt kan worden, en het project daardoor ook op lange termijn behouden kan blijven. We kregen als raadsleden allemaal een door de kinderen gemaakte kerstster met LED-lampjes.

Alcoholverbod
Naar aanleiding van de vaststelling van de nieuwe APV werd gediscusiëerd over iets dat daar eigenlijk zijdelings mee te maken had: het alcoholverbod rondom Goudse speeltuinen. Het is de bevoegdheid van het College om plekken aan te wijzen waar alcohol verboden is, ongeacht of je je goed gedraagt. Naar aanleiding van de CDA-wens om heel Gouda droog te leggen werden als compromis alle speeltuinen met een straal van 50 meter daaromheen aangewezen. Hilde had berekend dat dat zo’n 4 km2 is: een kwart van de stad. En dat terwijl het aanwijzen van alcoholvrije zones bedoeld is voor plekken met overlast, slechts een deel van het aangewezen gebied. De fracties van GroenLinks, PvdA, D66, VVD en SP hadden zich verenigd om dat B&W-besluit terug te draaien, en alleen die speeltuinen aan te wijzen waar daadwerkelijk overlast is.

Het werd een emotioneel debat: de burgemeester was boos omdat hij niet wist dat er een motie aan zou komen, het CDA was boos omdat het alcoholverbod hun item was, maakte een slecht vallende opmerking waardoor de PvdA weer boos was. En dat alles over een onderwerp waarover we het eens zijn: overlast moet effectief worden aangepakt. Maar volgens ons niet door een generiek verbod.

Waarom niet zo’n generiek verbod? Deze reactie onderstreept dat het beste:

de avond voor Koninginnedag stond ik met wat vrienden gezellig op de markt naar wat artiesten die daar optraden te kijken, onder het genot van een biertje uit blik, welke ik zojuist bij de Albert Heijn op diezelfde markt aangeschaft had. Biertje uit blik omdat het bier wat door de organisatie van het festijn geschonken werd (in plastic bekertjes) nogal waterig en duur was (we blijven tenslotte Hollanders he ;). Tikt een politieagent mij op de schouder met als resultaat een boete van 60 euro voor het bij me hebben van een geopend blik met alcoholhoudende drank erin.

Even op een rijtje:
– het was Koninginnenacht (avond nog, het was net 20:00);
– de organisatie, evenals de terrassen op de markt mochten klaarblijkelijk wel alcoholhoudende drank schenken;
– ik stond rustig te genieten van het mooie weer (want de muziek was nou niet echt om van te genieten) en zorgde dus voor geen enkele overlast;
– ik kom zelf uit Haarlem en had dus ook geen enkel idee van de plaatselijke verordering (er stonden ook geen borden die iets dergelijks aangaven).

En hoe goed je intenties ook zijn met zo’n verbod, uiteindelijk loop je tegen dit soort uitvoeringsproblemen aan. Degenen die een boete krijgen zijn degenen die de minste overlast plegen. Wie wel overlast pleegt doet dat zonder alcohol of op een andere plek. Aan dat soort schijnveiligheid wil ik niet meedoen. Ik baalde daarom wel dat de motie uiteindelijk werd aangehouden. Ik verwacht niet dat de informatie die we nog gaan krijgen nieuwe inzichten zal geven, en het lijkt soms wel alsof er angst is om het teveel met elkaar oneens te zijn. Zolang het over de inhoud gaat is daar niks mis mee. Ook niet met het CDA, want bij de borrel na is het altijd gezellig met ze. En de gemeenteraad is zeker geen speeltuin.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

4 reacties op Borrelpraat geparkeerd

 1. PvdA Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Borrelpraat geparkeerd | Publiekelijk tijdverdrijf: De fracties van GroenLinks, PvdA, D66, VVD en SP hadde… http://bit.ly/6VaeD5 #pvda

 2. flap35 schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  50 meter, dan zal het speeltuintje 1,5 meter verwijderd zijn van woonhuizen. Dan zal je met je auto bezig zijn, die geparkeerd staat tegenover je woning in je woonerf. Dan zal je tussen je bedrijvigheid door een slokje bier nemen. Word je mooi op de prent gezet.
  Weer eens goeden onder de kwaden lijden? Misschien betere toezicht op diegenen die in de speeltuintjes zelf kapotte bierflessen achter laten? Zelf heb ik jongelui, die ’s avonds laat bier nuttigen in het speeltuintje, vriendelijk verzocht hun flesjes weer heel mee naar huis te nemen. Het was een goed gesprek en er zijn geen scherven meer aangetroffen.

  Zo kan het ook.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.5 op Ubuntu

   Het zal helaas niet altijd zo makkelijk gaan als bij jou, maar dat is natuurlijk wel de manier. Elkaar aanspreken, en ruimte bieden voor een oplossing. Een mooi voorbeeld van hoe het hoort, en zoals het meestal ook wel geregeld kan worden.

 3. Theo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows Vista

  Beste Michel, we zullen het over het alcoholverbod niet eens worden en het is overigens een gezamenlijke wens van het CDA en de ChristenUnie. Een generiek verbod zal best wel een keer tot irritatie leiden, maar het gaat om bestrijden van overlast en het kunnen handhaven. In mijn eigen blog zal ik er nog een keer aandacht aan besteden.

Reacties zijn gesloten.