Prognose week 51: GroenLift

GroenLinks doet het ongekend goed in de peilingen. Dat betekent dat we volgens mij aardig dicht bij onze hoogste uitslag ooit in Gouda gaan komen van 9,5%. Met de huidige hoeveelheid partijen en daarmee spreiding van stemmen zou dat nu zomaar wél een restzetel kunnen opleveren. D66 gaat wat achteruit, en levert een (rest)zetel in deze week. De rest blijft stabiel.

Prognose 20 decemberDe VVD zit ook in de lift, maar het blijft voor mij de vraag in hoeverre ze kunnen profiteren. Als oppositiepartij hebben ze het ronduit slecht gedaan, en dat kan ze opbreken. De concurrentie met de drie lokale partijen en TON zal zwaar worden, ze vissen immers allemaal in dezelfde vijver. Daardoor lukte het de VVD Zuidplas ook niet om te groeien. Dat zal de groei van de SP ook verminderen. Als de SP al aanwezig was, werd het debat weinig samenhangend en constructief gevoerd. Voor onconstructief tegenstemmen zijn er genoeg partijen, maar wie op links zit qua keuze zal eerder voor een partij kiezen die wel wat voor elkaar krijgt. En een partij die het Armoedebeleid wel belangrijk genoeg vindt om over mee te praten.

De grootste verkiezingsstrijd zal op rechts/lokaal plaatsvinden. Met de VVD en TON als landelijk bekende partijen, tegenover Gouda’s 50+ die zonder Jan van Dijk stemmen in zullen leveren en GBG die ineens nóg een ondernemerspartij als directe concurrent heeft in Gouda Positief. Mijn gevoel zegt me dat die stemmen zich enorm gaan verspreiden door een combinatie van de “gevestigde partijen” die men zat is en de hoop op iets nieuws. De komende weken zullen uitwijzen of dat zelfs een zeteltje voor Gouda Positief op kan leveren.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

3 reacties op Prognose week 51: GroenLift

 1. PvdA Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose week 51: GroenLift | Publiekelijk tijdverdrijf: … wekelijks een spitzenfingergefuhlprogno.. http://bit.ly/4HruxL
  #pvda

 2. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  De uitslag volg ik niet helemaal. Zeker omdat bepaalde partijen het landelijk (lees de peiling van Maurice de Hond) het beter doen. Zoals de VVD en CDA. Die groei zie ik in jouw prognose niet terug. In feite zal het betekenen dat TOg en D66 beide een zetel inleveren ten gunste van CDA en VVD. Maar in jouw peiling blijft het aantal zetels gelijk. In feite zal het moeten betekenen dat of CDA en VVD vorige week vier zetels hadden en dan nu vijf zijn geworden of dat ze er vijf hadden en nu elke zes krijgen.
  Je ziet ook in de peiling van Maurice de Hond dat TON eigenlijk al een tijd geen zetel krijgt. Dat TON van jouw een zetel krijgt omdat ze ook een deel van de PVV stemmers zullen vertegenwoordigen kan ik wel volgen maar een dergelijke verrekening kan bij het CDA en de VVD niet opgaan. Zeker niet om er de afgelopen week de lokale politiek heeft stilgelegen. In feitelijk zal het aantal zetels dus nu de landelijke trend moeten volgen.

  Hieronder de cijfers van de Hond, voor zover deze te volgen zijn. Anders zie Politiekbarometer.nl

  Politieke Barometer Week 51 – 17 december 2009

  De VVD stijgt verder

  Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de VVD uitkomen op 20 zetels. Dit zijn twee zetels meer dan twee weken geleden. Het gaat de partij voor de wind. Vorige maand stonden de liberalen, onder leiding van de politicus van het jaar Mark Rutte, nog op 14 zetels. Ook het CDA krijgt er twee zetels bij en komt uit op 34.

  De PVV verliest twee zetels ten opzichte van de vorige peiling en zelfs vijf zetels ten opzichte van een maand geleden. De partij van voorman Geert Wilders zou hiermee uitkomen op 22 zetels. De partij heeft sinds maart dit jaar niet meer zo laag gestaan in de Politieke Barometer.

  Op dit moment weet één op de tien mensen dat er op 3 maart 2010 gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Dit is vergelijkbaar met de bekendheid van deze verkiezingen twee weken geleden.

  Tweede Kamer
  22 / 11 / 2006 Week 49
  3 / 12 / 2009 Week 51
  17 / 12 / 2009
  Partijen % Zetels % Zetels % Zetels

  CDA 26,5 41 20,9 32 22,5 34
  PvdA 21,2 33 12,7 19 12,3 19
  SP 16,6 25 11,8 18 11,0 17
  VVD 14,7 22 12,1 18 12,9 20
  PVV/Wilders 5,9 9 15,4 24 14,4 22
  GroenLinks 4,6 7 6,5 10 6,2 9
  ChristenUnie 4,0 6 4,5 7 4,0 6
  D66 2,0 3 11,8 18 11,9 18
  SGP 1,6 2 1,9 2 1,7 2
  Partij voor de Dieren 1,8 2 1,7 2 2,1 3
  TON/Verdonk 0,0 0 0,5 0 0,4 0
  Andere Partijen 1,2 0 0,2 0 0,6 0
  100% 150 100% 150 100% 150

 3. Pieter schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Het blijft enorm koffiedik kijken. De grote partijen wisselen in de prognose al tijden stuivertje in deze prognose. Niets ten nadele van Michel, want probeer maar eens met dertien partijen een peil op komende uitslagen te krijgen. Maar met de twee zetels van Trots op NL in Zuidplas in de tas, reken ik zelf op meer zetels dan de magere 1 zetel hierboven. Vooral omdat we in Gouda behoorlijk meer zichtbaar zijn dan in Zuidplas, en ons bovendien duidelijk profileren. Versus veel bestaande partijen roeren wij ons behoorlijk. Ik denk overigens dat de strijd niet op rechts is. Een groot deel van de Trots stemmers komt voor uit de niet-stemmers die een nieuwe partij een kans willen geven.

  @Christian: Onjuist! Trots op NL staat bij Maurice de Hond (peil.nl) al tijden op 1 zetel, en onlangs nog op 2 zetels.

Reacties zijn gesloten.