Terugblik 2009

Het jaar 2009 was vooral druk. Zowel op school als in de Raad leken alle pieken die maar samen konden vallen ook samen te vallen. Gelukkig zijn het de twee leukste banen ter wereld, dus bleef het draaglijk.

Op school was de grootste gebeurtenis het afscheid van Evan Lokhorst, een paar jaar mijn collega en daarvoor mijn aardrijkskundedocent. Gelukkig waren we in het jaar ervoor al een meer dan geschikte vervangster tegengekomen. Zelf ben ik nu naast gamma ook “bijna-bèta”, door het van Natuur Leven en Technologie te geven. Voor mij ook een uitdaging, want nu moet ik ook ineens wat kunnen met alle wiskundige en natuurkundige concepten die achter platentectoniek en rivieroverstromingen zitten.

In de Raad was 2009 het jaar dat bloggen en twitteren echt doorbraken. Maar ook de oude media tellen nog mee. Zo moest ik al snel in het jaar vroeg opstaan om op het voorstel voor het vuurwerkverbod van Arno en David te reageren. Het hele jaar heb ik het aan de stok gehad met de SP over hun ideeën over segregatie, die neerkomen op het schuiven met Marokkanen om een soort ideaalbeeld qua wijksamenstelling te bereiken. Voor zover de SP aanwezig was ten minste, want de eerste helft van het jaar waren ze er vaker niet dan wel. Ook begon toen al de discussie rond een alcoholverbod, een discussie die zelfs op de laatste raadsvergadering van het jaar nog niet beslecht werd.

Het geblog raakte in maart een gevoelige snaar. Ineens kwamen er blogregels, wat een korte hype over regelgate opleverde. De regels verdwenen snel weer naar de achtergrond. Steeds meer raken de raadsleden gewend aan de openheid over raadsvergaderingen, gelukkig. Een poging tot het tegengaan van circussen met wilde dieren strandde, maar het lukte wel de restauratie van het klokkenspel van het stadhuis wat minder commerciëel te maken.

Erkenning voor alle werk van de 3 jaar ervoor kwam door de nominatie voor Jong Raadslid van het Jaar. Door sommigen trouwens hardnekkig “jongste raadslid” genoemd – maar dan zou de uitslag een stuk minder verrassend zijn. Ik kwam tot de beste 10, maar niet bij de top 3.

Veel aandacht kreeg mijn open brief aan Henk Bres. Zowel in de Raad als erbuiten kreeg ik veel positieve reacties, dat iemand eindelijk eens in de aanval ging en ook de positieve zaken van Gouda onder de aandacht bracht. Iets minder blij was men met mijn openheid over het tegenhouden van interrupties tijdens de eerste termijn van de Voorjaarsnota, en dat bijna niemand behalve GroenLinks een online stemwijzer wilde.In dezelfde tijd ging GroenLinks wel naar 3 zetels in Europa, met een uitslag die ons in Gouda 4 raadszetels op zou leveren.

Tot mijn eigen succesjes kan ik het Armoedebeleid rekenen, dat ik heb voorgezeten en dat als proces zeer soepel is gelopen. Het Bolwerkdebat had ik graag gedaan, maar de tacohoest maakte dat onmogelijk. In het begin van het veiligheidsdebat heb ik onze visie op veiligheid uitgewerkt, en die is al enigszins terug te zien in de concepten van het nieuwe beleid. Mijn punten in ons begrotingsverhaal, duurzaam inkopen en plastic afval, zijn goed opgepikt door het college. Dat alles heeft er mede voor gezorgd dat ik op plek 2 van de kandidatenlijst ben gekomen. Four more years!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

3 reacties op Terugblik 2009

  1. Christian schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

    Eeen goed uiteinde en veel succes met het campagne voeren de eerste maanden van het nieuwe jaar.

  2. David Rietveld schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    [leestip] Terugblik 2009: Het jaar 2009 was vooral druk. Zowel op school als in de Raad leken alle pie.. http://bit.ly/6mczeA

Reacties zijn gesloten.