Groen werkt ook in mijn hangmapje

Een ietwat cryptische titel. Dat komt omdat ik over de afgelopen raadsvergadering weinig te melden heb – vragen stellen over veiligheid is lang niet zo spannend als het inhoudelijke debat dat volgende week gaat komen, en de detailhandelsvisie kon op brede instemming rekenen, ook de onze. Maar er is meer – als raadslid heb je ook je hangmapje, een soort plat postvak waarin allerlei informatie terechtkomt – scheelt weer een postzegel. Vorige week was dat het Milieuprogramma 2010 (gedrukt op duurzaam geproduceerd papier).

Windmolens in de polder

Foto: Joke Nederlof

Elk jaar wordt zo’n programma geschreven, met daarin alle acties die de gemeente onderneemt op gebied van milieu en duurzaamheid. Dat zijn er nogal wat, want in 2006 kreeg Gouda – met voor het eerst GroenLinks in het college – een prijs voor het meest groene bestuursakkoord. Een greep uit de doelstellingen: 100% inkoop groene stroom (doen we ook), een boom voor elke gekapte boom, natuurlijke oevers, een duurzaam Huis van de Stad. Maar ook: 20% duurzaam opgewekte stroom in 2020, compensatie van CO2-uitstoot, hogere duurzaamheidseisen aan nieuwbouw dan vereist, hogere waterkwaliteit, strikte handhaving door milieudienst, 100% duurzaam inkopen in 2015, minder grondtransport, enz enz.

Met name belangrijk is dat milieubeleid niet langer op zichzelf staat, maar geïntegreerd wordt op andere beleidsterreinen. Want losse initiatieven zijn goed, maar uiteindelijk moet het hele beleid op duurzaamheid getoetst worden. Dat is dan ook een de doelstellingen voor 2010. Verder wordt ons punt van de begroting, duurzaam inkopen, bij de speerpunten gezet, en kunnen scholen een “duurzame school” worden. Er wordt een aanbesteding voor windmolens op Gouwepark voorbereid, en er komt een nieuw plan voor openbare verlichting. Het onderzoek naar groene daken gaat worden omgezet naar beleid. En we doen weer mee aan Warme Truiendag, iets dat mede dankzij GroenLinks al een paar jaar een gewoonte is.

Dit zijn allemaal zaken waar zonder GroenLinks in het college minder geld voor was geweest. Dat maakt mij trots op wat we bereikt hebben, maar geeft ook het gevoel dat er meer mogelijk is. Want juist de crisis zorgt voor ruimte om in nieuwe, duurzame initiatieven te investeren. Juist nu zijn bedrijven geïnteresseerd in maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame maatregelen. Niet alleen omdat dat nou eenmaal het beste is voor de toekomst, maar ook simpelweg omdat daar geld mee valt te verdienen. Klanten die liever bij een duurzaam bedrijf hun inkopen doen, besparingen op de energienota. Daar ga ik dus voor de komende 4 jaar.

Het milieuprogramma is via de website van de gemeente te downloaden.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

8 reacties op Groen werkt ook in mijn hangmapje

 1. GroenLinks Gouda schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: Nieuwe blog: Groen werkt ook in mijn hangmapje http://michel.klijmij.net/2010/01/21/groen-werkt-ook-in-mijn-hangmapje/

 2. ria jansen schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Dag Michel

  Gezien de begroting is er niet of nauwelijks geld.
  Bezuinigd moet er worden de komende jaren.
  Een nieuw plan voor de openbare verlichting, natuurlijk zo zuinig mogelijk verbruik.
  Maar de aanschaf??????
  Iedereen schreeuwt om het hardst LED verlichting, duurzaam en zuinig, maar daar hangt wel een prijs kaartje aan, als je voor duurzaam en kwaliteit gaat.
  Waar gaat GL dat allemaal van betalen?
  Denk nou niet dat het allemaal simpel weg geld verdienen is,kijk maar naar de Goudse begroting.
  Mede dankzij de zaken die jij opsomt van GL, zit Gouda met een begrotings tekort.
  Natuurlijk groen moet je doen, maar zo simpel als jij het stelt is het niet.
  Okee een extra warme truien dag 1x in het jaar leuke actie en kost niets en een boom voor een boom was niet alleen GL.
  De meest milieuvriendelijke en duurzaamste boom is aangeboden en geplant door GBG, de Ginkgo Biloba.
  Het is niet juist nu in crisitijd, dat bedrijven geinteresseerd zijn in maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame maatregelen.
  Ondernemers zijn daar altijd mee bezig daar zijn het ondernemers voor zij weten als geen ander wat investeren is en terugverdienen.
  Maar dan moet er wel geld zijn om te investeren en dat geld ook voor de gemeente Gouda.

  Ria Jansen
  Lijst 8
  GBG

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

   Beste Ria, ik had van een ondernemer wel meer verwacht. Een investering die je terugverdient, die doe je. Dus ook in zuinigere straatverlichting. Zeker omdat dat dat de grootste energieslurper van de gemeente is. En denk eens aan de economische impuls voor al die duurzame bedrijven in Nederland!

   Die dingen die ik opsom, die kosten bijna niks. Budget gezien? €44.124 voor het uitvoeren van het milieuprogramma. Daar komt dat tekort niet van. Als je dat echt zo erg vindt, jullie waren één van de partijen die direct na het vaststellen van de begroting 2009 zonder enige dekking €20.000 uitgaven (motie mentorproject). Het gaat dus niet om geld, het gaat om wat je belangrijk vindt. Dat jullie milieu minder belangrijk vinden en wij wel zorgt dat er wat te kiezen valt voor de Goudse burger.

   (ben trouwens wel verbaasd. jullie steunden wel onze motie tegen terrasverwarmers, als enigen. had toch wel enige sympathie hiervoor verwacht)

   • ria jansen schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

    Dag Michel

    Natuurlijk een investering die terug verdient die doe je, maar als er geen geld is om te investeren wat doe je dan?
    In tijd van crisis gaan de banken niet mee.
    Iedere echte ondernemer zet dan de tering naar de nering en stel grote dure investeringen voorlopig uit.
    Zorgt en maakt dat zijn onderneming gezond wordt of blijft en niet afhankelijk wordt van de overheid.
    Kijk naar de begroting van Gouda en het RIJK , waar Gouda van afhankelijk is.
    Dan ziet het er voor de komende 4 jaar niet goed uit.
    Waar gaat GL het dan allemaal van betalen?
    Aan die zuinige straatverlichting hangt een prijskaartje en dat is niet het bedrag wat jij noemt van € 44.124 voor het uitvoeren van het milieu programma.
    GBG vindt juist het milieu hartstikke belangrijk, weet je het nog de GINKGO BILOBA boom die GBG heeft aangeboden aan de Gemeente Gouda en ja die motie tegen de terrasverwarmers , zelfs mijn vervoermiddel C1 is er een met het zuinigste en schoonste label, daardoor vrij van wegenbelasting.
    Valt me tegen dat GL niet tegen de ijsbaan en het evenement Gouda bij Kunstlicht is.
    Dat zijn evenementen die milieu vervuilend zijn.
    Het gaat inderdaad om wat je belangrijk vindt en welke keuzes je maakt, waar gaat GL dan de komende 4 jaar op bezuinigen?

    Ik hoop met mijn sympathie, jouw verbazing te hebben wakker geschud.

    Mvrgr,
    Ria jansen
    Lijst 8
    GBG

    • Michel schreef:
     Gebruikt Firefox 3.0.4 op Windows Vista

     Beste Ria, als jullie milieu zo belangrijk vinden dan wil je het toch niet bij één boompje houden? Laten we dan de handen ineen slaan als partijen en ons sterk maken voor steun voor bewoners en ondernemers die wat willen doen voor het klimaat, en ons inzetten voor straatverlichting. Juist omdat daar nu de kansen liggen (vandaag gehoord dat gezien de grondstoffensituatie we beter nu in LED-verlichting kunnen investeren), en omdat je die investering terugverdient. Dan moet je dus de komende jaren zeggen: het is wel krap, maar daarom willen we eenmalig geld stoppen in iets dat elk jaar, jaar in jaar uit, geld bespaart. Dat is verstandig en toekomstgericht ondernemen. En we hebben gelijk een structurele bezuiniging van duizenden euro’s binnen. Jij loopt ook lang genoeg mee om te weten dat een structurele bezuiniging best eenmalig geld mag kosten, mits je het maar terugverdient.

     Koester de overeenkomst dus Ria, als je milieu hardstikke belangrijk vindt! Probeer dan met ons dit voor elkaar te krijgen.

     • ria jansen schreef:
      Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

      Beste Michel

      Vandaag heb je wat gehoord over grondstoffen maar niet over de kwaliteit van het tot nu toe geproduceerde LED, het gaat om de duurzame kwaliteit van LED en in mijn vakgebied is er nog steeds geen LED fabrikant die garandeert dat de kwaliteit, hoogwaardig en duurzaam
      is wat we echt nodig hebben.
      We staan nu hier met LED en we willen naar….., er is nog steeds een gat wat niet gedicht is op hoogwaardigheid , kwaliteit en duurzaamheid.
      Voorlopig is LED leuk voor de FUN als aanlichting.
      Nog even wachten en dan mag je van mij erop terug komen als de kwaliteit duurzaamheid gegarandeert wordt door de echte LED fabrikant.
      Nu investeren in een nog te onzeker, te duur product, is onverstandig en zeker met een begroting die een gat heeft, waardoor de komende jaren flink bezuinigd moet worden.
      Je kan geld helaas maar 1x uitgeven.
      Er is teveel kaf onder het koren, met andere woorden,het is nog steeds geen uitgekristaliseerd product nog even geduld.
      In deze is geduld een schone zaak.
      Grondstoffenprijs voor LED lijkt nu gunstig en is een mooi verkooppraatje om de verkoop op te schroeven, eigenlijkniet eerlijk.
      We kunnen er wel over bomen natuurlijk.

      Mvrgr,
      Ria Jansen
      lijst 8
      GBG

     • Michel schreef:
      Gebruikt Firefox 3.5.7 op Ubuntu

      Beste Ria,

      In allerlei gemeenten wordt er naar tevredenheid geëxperimenteerd met LED-verlichting, het is een hoogwaardig en duurzaam initiatief. De kosten verdien je terug. Als we de kosten voor de gemeente omlaag kunnen krijgen moeten we dat gewoon doen. Ja, dan moet je investeren, maar dat is net als met spaarlampen: kost een paar euro, maar ze gaan jaren mee en schelen veel stroom. Na een jaar zijn ze terugverdiend, na 2 jaar verdien ik geld. Dus staar je niet blind op bezuinigingen waardoor je besparingen niet meer ziet.

      En als het niet met LED kan, dan zijn er nog genoeg andere manieren van zuinig omgaan met verlichting. Uitzetten of dimmen bijvoorbeeld.

      Wat gaan jullie de komende jaren doen om op verlichting te besparen eigenlijk?

      Michel

 3. Rob Schröder (GL) schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Beste collega raadsleden
  Een verstandige ondernemer investeert in crisitijd niet in uitbreiding, maar in kostebesparing. En energie wordt op termijn een steeds groter kostenpost. Dus dat Milieuprogramma lijkt me prima. Misschien heeft Ria gelijk op het punt dat ondernemers te weinig worden uitegdaagd?
  Bovendien is er meer te doen.
  Naast openbare verlichting zou je het hele energieverbruik op Gouds grondgebied in de gaten moeten houden. Hebben we daar zicht op en waar liggen rendable kansen?
  Om een voorbeeld te noemen: isolatie in huurwoningen: hoe staat het daarmee? Heeft de gemeente Gouda afspraken met de woningcorporaties?
  Energiebesparing zou je in een groter kader moeten zien. Nu Kopenhagen is mislukt komen er meer initiatieven van de basis van de samenleving. Ook van milieubewuste en groene ondernemers. Voor het klimaat zou Gouda (nog liever de regio) over zeg 25 jaar ‘klimaatneutraal’ moeten. Dus geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Dan moet je ook kijken naar duurzame energieproductie en naar CO2 uitstoot en opvang. Dat zou een mooie ambitie van Gouda kunnen zijn. Steden als Apeldoorn, Breda en Nijmegen zijn ond voorgegaan. (En omdat het verkiezingstijd is: het is niet toevallig dat daar GL in de colleges zit.)

  Groet
  Rob Schröder GL

Reacties zijn gesloten.