Prognose: CU profiteert van lijstverbinding, SP en VVD in mineur

Zowel CDA als CU zitten landelijk in de lift. Dat heeft ook in Gouda effect: het CDA is ineens de grootste partij, de ChristenUnie pakt een vierde zetel. Dankzij de lijstverbinding trouwens: Trots op Nederland mist daarvoor een restzetel en blijft op één. Dat zullen ze niet leuk vinden. De SP zit in een dalende lijn en verliest haar derde zetel van de afgelopen weken. Ook de VVD levert een zetel in, Gouda Positief duikt toch weer op. Die partij was flink aanwezig in de stad zaterdag.

Prognose 14/2

Dat gaat een beetje tegen het gevoel in. Rutte was toch politicus van het jaar en zorgde voor een enorme stijging van de VVD? Jazeker, maar hij moest van ver komen. De SP is toch zo gegroeid de afgelopen jaren? Inderdaad, maar die groei raken ze zonder Marijnissen weer hard kwijt. Kijk maar eens naar deze vergelijking van de politieke barometers van deze week en van de verkiezingsweek in 2010:

Partijen % 2006 % 2010 Verschil
CDA 20,6 21,9 1,3
PvdA 34,5 13,3 -21,2
SP 10,4 8 -2,4
VVD 17,3 10,9 -6,4
PVV/Wilders 1,5 15,9 14,4
GroenLinks 5,8 7,2 1,4
ChristenUnie 3,5 5,7 2,2
D66 2 11,4 9,4
SGP 2,5 1,5 -1,0
Partij voor de Dieren 0,4 2,2 1,8
TON/Verdonk 0 1,5 1,5
Andere Partijen 0,9 0,5 -0,4

Natuurlijk, landelijk heb je de PVV, in Gouda niet. Die stemmen moeten verdeeld worden. Maar ook als de VVD daar een derde van pakt staan ze nog op verlies in landelijke verhoudingen. Lokaal op een kleine winst, maar voor een extra zetel is een grote winst nodig: een TK-zetel is 0,67%, een Goudse zetel is 2,86%.

Er is nog geen strijd over lokale issues uitgebarsten. De bezuinigingsvoorstellen zijn bekend, en dat zal de debatten gaan beheersen. In de pers blijft het nog wat stil. Sommige partijen hebben zich al uitgesproken, maar nog slechts in “waar we niet op willen bezuinigen”. Als je dat op een rijtje zet (geen hogere belastingen, niet bezuinigen op zorg, welzijn, sociale zaken, groenonderhoud, museum, bibliotheek) blijft er nog maar weinig over om wél op te bezuinigen. Wij hebben alvast een voorschotje gedaan, maar ook wij weten wel dat dat geen miljoenen oplevert. Het blijft daarmee voor elke partij schaken op 2 borden: hoe houd je de kiezer tevreden, én zorg je dat je geen beloftes hoeft te breken aan de onderhandelingstafel? Wie durft als eerste iets substantiëels te schrappen? Dat kan de verkiezingen op z’n kop zetten.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.

5 reacties op Prognose: CU profiteert van lijstverbinding, SP en VVD in mineur

  1. Gouda schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    Prognose: CU profiteert van lijstverbinding, SP en, http://blauw.in/id.php?id=18112

  2. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows NT

    Michel,

    Op zich is met de redenering achter de prognose niets mis, ware het niet dat ik me echt absoluut niet kan voorstellen dat het klopt.

    Volgens jouw fingerspitzenprognose (dat blijf ik me beseffen) komen alle 12 partijen in de raad. Alle 12! Ik heb zo het idee dat dat onze stad zo goed als onbestuurbaar maakt.

    Ik denk ook dat je er naast zit met het verlies van de SP zetel. Landelijk gezien zijn er erg veel SP stemmers die naar de PVV zijn overgestapt. Denk je niet dat deze mensen in Gouda bij een gebrek aan de PVV ‘gewoon’ op de SP zullen stemmen?

    Ik kan me ook niet voorstellen dat de VVD op 4 zetels blijft steken. De val naar 4 zetels vier jaar geleden had te maken met de ongelobvelijke teringzooi die het toen binnen de partij was. De zittende fractie nam ongeveer 1000 stemmen mee naar andere partijen. Laten we zeggen dat daar de helft van terug komt, inclusief de 1/3 van de PVV stemmen dan levert dat echt wel die felbegeerde 5de zetel op.

    Ik denk dat die 5de zetel van D66 in Gouda niet klopt. van 2 naar 5 is ook een beetje vergezocht. Kiezers zijn slim genoeg om te weten dat het Pechtold effect niet veel met de goudse situatie te maken heeft.

    En Gouda Positief… ik gun het ze wel, maar ze zijn te laat begonnen en te onzichtbaar voor de burger.

    Mijn prognose voor deze week is:

    PVDA – 5
    CDA – 6
    VVD – 6
    GL – 4
    CU – 3
    SGP – 2
    D66 – 4
    50+ – 1
    SP – 2
    GBG – 0
    TON – 2
    GP – 0

    Groet, CB

    • Michel schreef:
      Gebruikt Firefox 3.0.4 op Windows Vista

      Ik twijfel ook of ze er alle 12 in gaan komen. Maar geen GoPo en geen GBG? Dat is wel erg hard snoeien. En als het CDA vorige keer zo netjes landelijk volgde, waarom nu dan niet?

      VVD zou ook 5 kunnen scoren, ben ik met je eens. Maar daar zit natuurlijk wel veel concurrentie. Zelfs al halen GBG en GoPo geen zetel, dan kan dat wel een hoop stemmen kosten voor de andere partijen.

      D66 zit wat in de min en als dat doorzet zitten ze volgende week inderdaad op 4.

      De Wildersstem voor de SP is beperkt. Volgens De Hond geeft ongeveer 3% van de Wildersstemmers aan de SP als alternatief bij de gemeenteraadsverkiezingen te zien.

      En ik heb niet voor niets de landelijke trend erbij gezet. Die bepaalt toch in sterke mate de gemeenteraadsverkiezingen en geeft een beeld van het groei/krimppotentieel van de partijen.

  3. Theo Krins schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    Volgens collega Michel Klijmij (GL) staat de CU in Gouda op een zetel winst. http://bit.ly/baTUja Ik ben voorzichtig met prognoses.

  4. beeNetworks GmbH schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    RT @TheoKrins Volgens collega Michel Klijmij (GL) staat de CU in Gouda op een zetel winst. http://bit.ly/baTUja Ik ben voorzi

Reacties zijn gesloten.