Prognose: PvdA, GL, D66 winnen verkiezingen, alle 12 partijen komen in de raad

Ik kan hetzelfde plaatje gebruiken als vorige keer. Op basis van de landelijke peilingen zou de PvdA nog wel eens op 6 zetels terecht kunnen komen, maar ik denk toch dat die zetel op de rechterflank gaat landen. Die vallen nu weg in de peilingen, maar er zit meer in dan nu lijkt. De PvdA wordt wel de grootste. Andere winnaars worden GroenLinks, D66, TON en Gouda Positief. Het “andere” geluid gaat dus winnen. De VVD kan, door de afwezigheid van Wilders, een zetel groeien. De verliezers zijn G50+ en GBG, weliswaar lokale partijen maar ook onderdeel van de zittende macht die het verschil niet hebben kunnen maken.

Prognose voor 3 maart

De landelijke trend zal ook nu weer de toon zetten. Dat was de afgelopen verkiezingen ook zo. De PvdA profiteert dus van de val van het kabinet en pakt stemmen terug van D66 en SP. Opvallend genoeg gaat die winst niet ten koste van GroenLinks. Op basis van de geluiden uit Oosterwei maakt GroenLinks een flinke kans op een extra zetel. Het is wel een zetel die pas laat naar GL gaat.

De SP doet het landelijk niet goed en daardoor kan de uitslag lokaal wel eens tegenvallen. De SP heeft de afgelopen jaren ook veel energie moeten stoppen in het draaiend houden en opnieuw op poten zetten van de afdeling. Een lokale “bonus” zit er daarmee niet in.

Gouda 50+ mist een paar honderd stemmen van Jan van Dijk, die bovendien in het AD het verruilen van de VVD voor 50+ een grote fout noemde. Dat kost ze een zetel. Gemeentebelangen is de traditionele lokale partij, maar heeft veel concurrentie van Gouda Positief als nieuwe ondernemerspartij. Daar verschuift dus een zetel. TON pakt 1/3 van de Wilders-stemmers, en dat is in Gouda met zo’n 6% goed voor een stevige 2 zetels.

Waar D66 in december nog op 6 zetels stond is de partij langzaamaan naar beneden aan het glijden. D66 was ook nauwelijks in beeld met campagne-acties, in tegenstelling tot vrijwel alle andere partijen. Ze verdubbelen naar 4 maar Pechtold heeft waarschijnlijk te vroeg gepiekt.

CDA, SGP en CU zijn bakens van stabiliteit en blijven gelijk. De CU groeit wel iets maar dat is niet genoeg voor een zetel, en door het lichte verlies van het CDA in stemmen helpt de lijstverbinding ook niet.

Tot slot nog de zekerheid waarmee ik dit alles zeg. Op links zit de onzekerheid bij GroenLinks. De vierde zetel is nog niet zeker. De SP en PvdA zouden nog wat hoger kunnen, D66 had vroeger een sterke achterban maar bij de Europese Verkiezingen was die niet zichtbaar. Op rechts is het onvoorspelbaarheid troef. CDA en SGP ben ik redelijk zeker over, maar hoe de verhouding VVD-TON-GoPo-GBG-50+ komt te liggen is een kletsnatte vingervoorspelling. Het totaal aantal zetels aan die kant ben ik wel vrij zeker van.

Als het net 4 maart is, rond 0:30, zouden we het moeten weten.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

6 reacties op Prognose: PvdA, GL, D66 winnen verkiezingen, alle 12 partijen komen in de raad

 1. Politiek Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose: PvdA wint verkiezingen, alle 12 partijen komen in de …: Ik kan hetzelfde plaatje gebruiken als… http://bit.ly/9zW6t0 #pvda

 2. Politiek Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose: PvdA wint verkiezingen, alle 12 partijen komen in de …: Gouda 50+ mist een paar honderd stemmen… http://bit.ly/9zW6t0 #vvd

 3. Politiek Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose: PvdA wint verkiezingen, alle 12 partijen komen in de …: CDA, SGP en CU zijn bakens van stabilit… http://bit.ly/9zW6t0 #sgp

 4. Suzanne schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.8 op Windows XP

  Michel, vraag even aan Jan van Dijk hoe hij dat precies bedoelde. Lijkt mij verstandig voordat je iets pubpliceert 😉

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.5.8 op Ubuntu

   Hoe hij het bedoelde maakt niet uit. Ik bedoel ook wel eens wat anders. Maar het staat zo, zonder verdere context, in de krant. Dat lezen de kiezers ook…

 5. PvdA Next schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  B: Prognose: PvdA wint verkiezingen, alle 12 partijen komen in de …: Ik kan hetzelfde plaatje gebruiken als… http://bit.ly/9zW6t0 #pvda

Reacties zijn gesloten.