3 zetels wordt het helemaal in 2010…

Wat een verkiezingsdag. Na via twitter nog her en der een stem te hebben gewonnen begon het wachten. Dat is redelijk zenuwslopend kan ik zeggen. Het uitbrengen van mijn stem verliep vlot, rond half twaalf was er geen stemmer te bekennen. Daarmee hield ik het stembureau wel even van een broodje – sorry!

Voor de uitslagen verzamelt tout politiek Gouda zich in Klein Amerika. Leuk dit keer was de aanwezigheid van diverse Goudse twitteraars (mijn “twachterban”), die ik nu eens in het echt kon zien. Het viel me op de dag zelf al op dat een aantal twitteraars publiekelijk aangaven op mij te hebben gestemd. Ook mensen die niet per definitie op GroenLinks stemmen. Het helpt dus wel degelijk.

De eerste uitslag liet een slagveld zien. Nieuwkomers TON en GoPo beiden naar 3 zetels, D66 een zetel erbij, de PvdA de grootste met 7 zetels van de 10 die ze hadden. De VVD stond toen nog op 4, de SGP op 2, maar in de wandelgangen sprak een SGP-er al “zo ging dat 4 jaar geleden ook”. En jawel, aan het eind van de avond schoof die zetel inderdaad nog door. GroenLinks was toen qua stemmen nog even groter dan het CDA door een kleine winst qua kiezers, maar het zetelaantal bleef op 3 de hele avond. Geen vierde zetel dus. Net als bij de ChristenUnie. Ook bij de verliezers opvallende cijfers: GBG naar 1, 50+ naar 2, SP naar 1.

Voor mijzelf was het een uitslag die boven mijn verwachtingen lag. Vier jaar geleden had ik 72 voorkeurstemmen (mijzelf niet meegerekend), ik hoopte nu op een verdubbeling. Als je kijkt naar de meeste zittende raadsleden is 150 stemmen ook wel een redelijk aantal. Uiteindelijk zijn er 246 stemmen op mij uitgebracht. Dat is genoeg om direct gekozen te zijn (de voorkeursdrempel was 230, een kwart van de kiesdrempel van 919), en dat geeft wel een goed mandaat voor de komende vier jaar. Aan al mijn stemmers: bedankt voor het vertrouwen in mij!

Dan is het toch wel aardig om te kijken naar mijn beruchte fingerspitzenprognose. Dat kan op 2 manieren, vanuit een halfvol of halfleeg glas. Ik doe het natuurlijk vanuit positieve invalshoek. Ik vergelijk met de peiling zoals ik die met de Politieke Barometer van 2 maart had gedaan, die niet op mijn site is gepubliceerd maar wel getwitterd.

Fispr 2/3 (grijs) vs resultaat 3/3 (kleur)

De PvdA heeft het beter gedaan dan ik (en velen met mij) verwachtten. Goed, ze verliezen 3 zetels, maar als je 4 à 5 zetels verlies verwacht valt het mee. Het lijkt er wel op dat de lijstverbinding met GroenLinks ze aan een restzetel geholpen heeft die ze anders niet hadden gehad Voor de restzetels maakte de lijstverbinding geen verschil. Het verlies van het CDA zat er wel aan te komen, maar dat het zo hard zou gaan, dat is wel een schok die ook weinigen aan zagen komen. Hier zat ik er dus naast, maar de trend op 2 maart was wel duidelijk: verlies voor het CDA.

Bij de VVD, 50+, GBG en CU zat ik precies goed. Zeker met de nieuwe partijen aan de lokale/rechtse kant ben ik daar wel tevreden mee. Mijn inschatting klopte dus. Dat ik de SGP goed had, een notoir stabiele partij, is leuk maar niet zo moeilijk.

GroenLinks had ik te hoog ingeschat, het is redelijk aan te nemen dat die zetel bij de PvdA is gekomen. Er was wel winst maar lang niet genoeg voor een extra zetel. De dalende trend van de SP had ik wel gespot (de partij was bij mij al van 3 naar 2 zetels gezakt), maar dat ze zo’n dreun zouden krijgen had ik niet gedacht. De SP is nu de kleinste partij in de raad. Van D66 had ik meer groei verwacht, maar ook hier zat ik er een zetel naast. De trend (minder groei dan in januari) was wel al duidelijk.

En dan de grootste missers, de nieuwkomers. Ik kan als excuus aanvoeren dat het nou eenmaal lastig gokken is met partijen die geen verleden in Gouda hebben. En van politieke insiders kreeg ik zelfs nog wel eens het verwijt dat het toch niet zou gebeuren dat alle 12 partijen in de raad zouden komen. Maar TON en GoPo hebben alle verwachtingen overtroffen. TON heeft daarbij vooral stemmen bij CDA en VVD weggehouden, meer dan ik dacht, en GoPo heeft vooral van GBG gesnoept (maar ook van alle anderen) door een enorm marketingoffensief waar je alleen maar bewondering voor kan hebben. Met 6 van de 35 zetels blijft het lokale gebeuren in Gouda wel nog steeds sterk achter bij de rest van het land.

Over 4 jaar weer. Nieuwe partijen zijn alvast uitgesloten van deelname, want het wordt al een hele kluif dan te kijken wat deze partijen gaan doen.

Tot fispr!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.

3 reacties op 3 zetels wordt het helemaal in 2010…

  1. ccknars schreef:
    Gebruikt Firefox 3.6 op Windows XP

    Mwah, lokaal heeft er 9 in plaats van 6, met oudgedienden GBG en 50+ 😉 Grappig om mee te maken hoe die uitslag nog zo wijzigde na de tussenstand na 54%.

Reacties zijn gesloten.