Gouda over op OpenOffice.org

Een positief begin van mijn tweede periode als raadslid: de memo van wethouder Janssen dat de gemeente over gaat stappen op het OpenDocument-formaat en OpenOffice.org (pdf alert). Eén van de aanleidingen daarvoor is mijn motie om open standaarden te gaan gebruiken in de gemeente. Het “comply or explain”-beleid wordt daarmee stevig verankerd. Als er geen open standaarden of open source software gebruikt kunnen worden moet dat uitgelegd worden.

De overstap naar OpenOffice.org is dan een logische. Zeker als je van MS Office 2000 komt is elke migratie naar nieuwe software groot (2007 werkt nogal anders dan 2000). Het is nu dus makkelijker om over te stappen, en op langere termijn valt hier veel geld mee te verdienen omdat de licentiekosten lager zijn. Bovendien kan je bij OpenOffice.org zelf kiezen bij wie je je ondersteuning vandaan haalt, en dankzij het OpenDocument-formaat als standaard overstappen op elke leverancier die dit formaat goed ondersteunt.

Een goede stap van wethouder Janssen (CU) dus, zeker qua zichtbaarheid. De gemeente laat hiermee zien dat ze serieus werk maken van het OS/OSS-beleid. Hopelijk maakt dit ook de weg vrij voor open standaarden en open source voor alle andere honderden softwarepakketten die de gemeente gebruikt (voor zover die niet al gebruik maken van OS/OSS).

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

6 reacties op Gouda over op OpenOffice.org

 1. Hans de Kleine schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @janstedehouder @michelk Gouda over op OpenOffice.org http://michel.klijmij.net/2010/04/05/gouda-over-op-openoffice-org/

 2. Ma schreef:
  Gebruikt Firefox 3.6.3 op Windows XP

  Je zou je nog eens achter je oren krabben als je de TOC en ROI van Open Office in kaart zou brengen. Microsoft Office is echt niet duurder. Zeker niet voor een gemeente of voor onderwijs, want Microsoft geeft zijn licenties bijna gratis weg. Je moet andere redenen zoeken om naar open source en open standaard over te stappen. Meestal ligen die redenen meer in een principiele hoek. Maar, wees waarschuwd: je principes kunnen je geld kosten.

  Gr, MA

  P.S. Persoonlijk kies ik ook voor principes boven het geld. Maar, dan moet je het zo ook durven presenteren.

 3. Theo schreef:
  Gebruikt Firefox 3.6.3 op Windows XP

  Dit is een verstandige stap van de gemeente.
  Kijk maar eens naar het sprekende voor beeld http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/3282801/1277105/st-antonius-reduceert-kosten-met-open-source.html
  Bedenk dat je pc ook langer gebruikt kan worden omdat updates in Ubuntu het systeem niet vertragen.
  Bovendien zijn kan iedereen de documenten openen zonder extra kosten. Openoffice is voor iedereen gratis te installeren.
  groeten Theo

 4. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: Gouda over op OpenOffice.org http://bit.ly/bGTcsW

 5. F.J. de Mooij schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Het tekst-formaat van Open Office is odt en
  geen pdf. Je kan met Open Office writer al je
  documenten wegschrijven als pdf. Je kan pdf-
  documenten niet inlezen. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/OpenDocument.

  Met vriendelijke groet,

  Fred de Mooij.

 6. ReinoutS schreef:
  Gebruikt Firefox 3.5.8 op Mandriva 64 bits

  Als de Goudse politiek en ambtelijke staf eens in contact wil komen met de mensen en bedrijven achter vrije en opensource desktopsoftware, kom dan naar de Gnome-conferentie (GUADEC) die eind juli in de Haagse Hogeschool wordt gehouden. Bij voldoende belangstelling komt er een apart track voor overheden, dus geef een seintje als we iets kunnen afspreken!

Reacties zijn gesloten.