Mijn kandidaten voor GroenLinks

Afgelopen zaterdag werd de concept-kandidatenlijst van GroenLinks bekend gemaakt. Een lijst om trots op te zijn, en je vraagt je haast af of er met zoveel talent niet een wat langere lijst dan de 30 plekken die er nu zijn nodig is. Al was het maar om aan de kiezer te laten zien dat deze talenten nog maar het topje van de ijsberg zijn.

Ik ga voor mezelf nog wel een uitgebreider lijstje maken qua voorkeursfractie om te helpen bij het stemmen zondag, maar een paar kandidaten wil ik er nu uithalen, in volgorde van de advieslijst.

Voor het tweede blok staat Jesse Klaver als kandidaat. Ik heb zijn opkomst bij DWARS precies meegemaakt, en gezien hoe hij DWARS heeft hervormd naar een moderne jongerenorganisatie, zonder dat dat ten koste ging van de idealen van DWARS. In 2008 kwam hij, als eerste en heel lang enige landelijk kopstuk naar Gouda om Oosterwei van dichtbij te bekijken, de wijk die het nieuws in september dat jaar beheerste. Hij kan bevlogen speeches koppelen aan inhoudelijke kennis en de wil om iets te bereiken. Ik hoop dus dat Jesse op een hoge plek in de kamer komt.

Ook in het tweede blok, maar dan met een advies voor een lagere plek staat een andere belofte: Linda Voortman. Wat mij betreft is zij ook uitermate geschikt om direct in de Tweede Kamer plaats te nemen. Ik ken haar nu een jaar of 5, vooral van congressen en andere partijgelegenheden, en zij heeft laten zien inhoudelijk en als debater erg sterk te zijn. Dat geldt zowel binnen GroenLinks, in de Groningse gemeenteraad, op congressen en haar blog, als erbuiten in haar huidige werk als vakbondsbestuurder. Ze is idealistisch, gedreven, en heeft humor. Voor mij belangrijk in de overwegingen is dat Linda haar ervaring als lokaal politica meeneemt, ervaring van onderaf die nu nog wel mist in de top van de lijst. Op lokaal niveau staan politici echt middenin de samenleving, en als je die niet gebruikt loop je het risico teveel van je kiezers af te dwalen. Linda kan dat juist wel bij elkaar brengen. Een hele sterke kandidaat dus, die ik in de Top 10 vind thuishoren.

Over top 10 gesproken: Ineke van Gent verdient het om ook genoemd te worden. Zij staat nu geadviseerd voor een lagere plek, maar haar kennis, kunde en humor mogen in deze uitdagende tijden niet verloren gaan voor de fractie. Ik steun dus ook de Ien in de Top Tien actie. Plek 9 of 10 zou mooi zijn om haar in een hopelijk grotere fractie te behouden.

Bij de opvolgers vanaf plek 16 staat nog een jong en bevlogen iemand die een hogere plek verdient. Ik vond het al jammer dat Niels van den Berge niet in het Europees Parlement kwam, en steun zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer dus volop. Gezien zijn achtergrond op de groene portefeuille is hij zeker een goede aanvulling op de fractie, en als het gaat om analyse, debat en het overbrengen van de GroenLinkse boodschap acht ik hem zeer hoog.

Ook lager op de lijst staan nog een paar leuke namen, die ik graag op de lijst zou zien ook al wordt dat geen verkiesbare plaats: Paul Smeulders en René Kerkwijk. Behalve goede inhoudelijke kandidaten ook exponenten van Brabantse gezelligheid, die ervoor zorgen dat GroenLinks niet alleen een degelijke, maar ook een leuke partij is om actief voor te zijn.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Mijn kandidaten voor GroenLinks

  1. poker schreef:
    Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

    Mijn kandidaten voor GroenLinks: Afgelopen zaterdag werd de concept-kandidatenlijst van GroenLinks bekend gemaakt…. http://bit.ly/deihmM

  2. Pingback: Mijn top 15 | Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.