Wijzer stemmen met Kieskompas?

Fokke en Sukke zijn wanhopigDe Stemwijzer en het Kieskompas worden steeds belangrijker voor kiezers. Voor mij is het vooral leuk, omdat ik toch wel uitkom bij mijn eigen partij. Veel aardiger is het dan om te zien bij welke partij ik vooral niet uitkom, zowel in de top 3 als onderaan. Maar hoe betrouwbaar is het? Het Verdraaide Feitenweblog van NRC zette op een rij hoe partijen sjoemelen met de antwoorden.

Wat zegt zo’n Stemwijzer nu nog? En wat voor nut heeft het voor partijen om een ander antwoord neer te zetten – meer ontevreden kiezers kweken? Dat de politiek niet geheel terug te brengen is tot 30, soms dubbelzinnige stellingen snap ik, maar de essentie van de partijen moet dat toch wel zijn. Wat dat betreft heeft het Kieskompas mijn voorkeur, omdat die net wat meer doet dan alleen eens/oneens/neutraal stellingen. Met wat meer nuance bij beantwoording en meer dan alleen “zoveel % eens met partij X” krijg je een beter beeld van welke partijen dicht bij je liggen.

Met al die twijfel en kritiek ben ik blij dat ik het gewoon voor de leuk kan doen. Mijn uitkomsten:

Dat ik zo recht op GroenLinks ben gekomen is wel nieuw. Bij de laatste Europese en Tweede Kamerverkiezingen eindigde ik altijd net iets erboven of links. Maar wat links of rechts is, is ook enigszins arbitrair. Ik heb niet het idee dat het GroenLinksprogramma ten opzichte van 2006 naar rechts is opgeschoven. Ach, het gaat om het leuke. Met bij Kieskompas de andere linkse partijen en D66 binnen mijn cirkel klopt dat aardig met mijn politieke beeld. Bij de Stemwijzer scoort de SP een stuk lager – toch die foute antwoorden van ze? En dat CDA/VVD/PVV/Trots landelijk een schrikbeeld van me is, is ook niet nieuw. Maar dat CDA en VVD zo dicht naar de PVV zijn gekropen is wel anders. Des te meer reden om links te stemmen!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink.

4 reacties op Wijzer stemmen met Kieskompas?

 1. Arno Bonte schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  [leestip] @michelk blogt: Wijzer stemmen met kieskompas? http://bit.ly/aoHNjP

 2. Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @arnobonte: [leestip] @michelk blogt: Wijzer stemmen met kieskompas? http://bit.ly/aoHNjP

 3. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows NT

  Hé Michel,

  Leuk om te zien dat ik progressiever ben dan jij 🙂
  Ik zit alleen aan de andere kant van de verticale lijn.

 4. Rob Alberts schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Er komen steeds meer kieshulpen.
  Blijkbaar geeft dit vooral de zwevende kiezers steun bij hun keuze.
  Op mijn blog ( robalberts.punt.nl )geef ik een verzameling van 8 kieshulpen.
  Van de oprichting van GroenLinks ben ik een trouwe stemmer.
  Naar mijn idee worden dat er steeds meer voor GroenLinks.
  Kieshulp of niet ……..

Reacties zijn gesloten.