Als ik niet blog, ben ik echt druk bezig. Er was dan ook veel te doen de afgelopen paar weken. Verkiezingen winnen, examens nakijken, met de debatclub naar de International Model United Nations of Alkmaar, DWARS-congres. Zo rond de gemeenteraadsverkiezingen zag ik ineens Regelgate weer opduiken, de idiote regels voor bloggers. “Goh, gelukkig zijn we dat nu wel voorbij” dacht ik toen nog.
En dan kijk je eens wat de twitters zoal zeggen op woensdagochtend.
Niet weer toch he? Frappant is dat het nieuws door GoudaPositief de wereld in is geslingerd. Een partij die de mond vol heeft van “nieuwe politiek en nieuwe media”, maar blijkbaar alleen als het ze zelf uitkomt. Het lijkt een soort angst voor kritiek te zijn die volledig haaks staat op de campagne van GoPo. Maar door zo haaks op hun eigen campagne te opereren lokt GoPo die kritiek wel uit, veel meer dan een partij als Trots op Nederland. Die partij is consequent en inhoudelijk, en dan kan je het niet met ze eens zijn, ze snappen wel hoe de politiek werkt.
De afgelopen verkiezingen hebben laten zien hoe belangrijk de rol van nieuwe media in de politiek is. Eigenlijk niet meer weg te denken. Voor mij is het de ideale manier om ook tijdens vergaderingen te horen wat de reacties zijn en te delen wat er gebeurt. Dat is in een blog of tweet achteraf niet te vatten.
Van mijn fractievoorzitster kreeg ik dan ook een heel andere indruk:
Geen regels dus. Dat lijkt me een prima regel om me aan te houden. Zeker zolang er nog te weinig getwitterd wordt in Gouda.
Nieuwe blog: Regelgate, 1 jaar verder http://michel.klijmij.net/2010/06/16/regelgate-1-jaar-verder/
Eindelijk nuance zie reactie Griffie/Beatrijs op http://tinyurl.com/32pfqwd
#bouw #nieuws Regelgate, 1 jaar verder | Publiekelijk tijdverdrijf: Michel Klijmij is naast docent gemeenteraadsli… http://bit.ly/aSJ4jh
Goed zo, gewoon doortwitteren! Heeft mijn betrokkenheid bij gemeentepolitiek vergroot. Zou juist GoPo moeten begrijpen, met hun mond vol marketing.
Beste Michel,
Een nadeel van twitter is dat er weinig ruimte is voor de nuance. Er is tussen de fractievoorzitters uitgebreid over gesproken en er zijn ook enkele algemene conclusies getrokken. Ook zullen fractievoorzitters het onderwerp in hun fracties bespreken. De conclusie “geen regels” is in zijn eenvoud dus iets te eenvoudig. De fractievoorzitters doen o.a. een oproep aan de woordvoerders niet te twitteren tijdens de bespreking van een onderwerp waarbij zij woordvoerder zijn. In het algemeen is het verzoek de kennelijk voor sommigen onbedwingbare behoefte tot twitteren in de pauze te bevredigen. Vriendelijke groet Beatrijs Lubbers
Dat is een fantastisch verzoek, want dat is een “geen regel” verzoek. Raadsleden die het woord voeren twitteren namelijk sowieso al nauwelijks. En mocht ik willen twitteren als woordvoerder (bijvoorbeeld een korte samenvatting van mijn inbreng) dan zal ik voor die minuut het woordvoerderschap tijdelijk overdragen aan een fractiegenoot.
Verder stel ik vast dat voor de tweede keer zoiets niet met de direct betrokkenen wordt besproken. Dat vind ik eigenlijk erger dan wat getwitter tijdens een raadsvergadering. Ik durf best voor Theo, Laura, Mohamed en Arjen te spreken als ik zeg dat de twitteraars open staan voor kritiek. Maar dan moet het betroffen raadslid maar langskomen, en niet gaan zeuren om regeltjes in het presidium. Die hoort dat soort verzoeken gewoon niet in behandeling te nemen als er niet eerst onderling is gesproken.
Sorry Beatrijs, maar er is duidelijk afgesproken dat er geen regels zouden komen. Zo simpel is het dus echt. Verder zijn er vele verzoeken geuit waarvan ik er één heb overgebracht aan Michel, en wil ik verder niets kwijt over de inhoud van een besloten vergadering.
Jammer dat je niet beter bijgepraat bent door je fractievoorzitster, had een hoop nodeloze energie en foutief de bal toespelen gescheeld.
-edit: citaat uit besloten vergadering gewist, MK-
Het fractievoorzittersoverleg is besloten, dus dan is het al niet publiekelijk 😉 Als ik de reactie van Beatrijs zie ben ik verder prima bijgepraat, maar is jullie interpretatie gewoon anders.
En verder hoor ik volgende keer wel welke tweets nodeloos kwetsend, tendentieus danwel ongefundeerd zijn. Ik doe niet moeilijk over het terugnemen van een tweet hoor. Maar doe dat niet in een fractievoorzittersoverleg, en kom niet met regels alsjeblieft.
Ik lees hier heel wat geschreven regels over niet/wel regels m.b.t. twitteren.
Mag ik het zinloos gekwetter noemen?
Vriendelijke internetblogreactie groet uit Amsterdam-ZuidOost.