Nog een keer: waarom niet strategisch stemmen

Ik heb me er wel vaker druk om gemaakt, maar ga het toch weer doen: strategisch stemmen. Het is, zeker in de huidige politieke verhoudingen, bijna slechter dan niet stemmen.

Het idee is mooi: je stemt strategisch op een andere partij die lijkt op je eerste voorkeur, die partij wint en gaat regeren. Alleen: die partij is niet voor niets je tweede (of zelfs derde) voorkeur. Die partij wil niet helemaal wat jij wilt. De kans op teleurstelling is dus groot.

In het huidige speelveld zal het lastig formeren worden. Welke regering er komt en wat die gaat doen hangt niet af van wie de grootste wordt, maar wie er mee gaan regeren en wat zij daarvoor terugkrijgen. Ook kleinere partijen zijn dan ineens heel belangrijk. Kijk ook maar naar Gouda, met 6 partijen van 3 zetels in de Raad, waardoor er 5 partijen nodig waren voor een stabiele coalitie – en ieder dus zijn eigen stempel op het coalitieakkoord kon drukken.

Zo zal het ook op 12 september gaan. Niet de VVD of SP bepalen de koers, dat doen degenen die met ze gaan regeren. En dan kunnen die er maar beter sterk uitkomen. Mijn voorkeur is makkelijk als GroenLinkser, en ondanks alle gedoe staan de groene en sociale idealen van de partij nog als een huis dus mijn stem hebben ze. Dit keer weer voor een stoer wijf op 5: Linda Voortman.

NOT EMBEDABLE

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

Een reactie op Nog een keer: waarom niet strategisch stemmen

  1. Linda schreef:
    Gebruikt Safari 6533.18.5 op Mac OS

    Dankjewel, Michel!

Reacties zijn gesloten.