Handen in de Haren?

Vrijdag was een rare dag. Een op Facebook aangekondigd feestje liep, na dagenlang op radio, TV en in de kranten te zijn geweest, volledig uit de hand. Een paar duizend mensen kwamen uit nieuwsgierigheid kijken, enkele honderden waren vooral uit op rellen. En die kwamen er.

Wat dan verbaast is dan, ondanks de beelden met ellende, dezelfde avond nog iemand een Projext X Gouda feestje maakt. En er duizenden mensen aangeven er nog heen te gaan ook. “Om te laten zien dat het niet mis hoeft te gaan” naar een feestje gaan zonder vergunning, veiligheidsmaatregelen, of überhaupt een verantwoordelijke. Dat gaat natuurlijk binnen een uur wel mis. Zeker als de ludieke factor (met z’n allen naar een verjaardagsfeestje) ontbreekt.

Nu lijkt een feestje me prima. Ieder initiatief voor een goed opgezet, veilig festival juich ik toe. Een Vromannacht zoals er vrijdag was (stond ook op Facebook maar met een paar duizend bezoekers minder) voegt iets bijzonders en leuks toe aan de stad dat eigenlijk onmisbaar is. En had ik al gezegd dat ik het oude Jazzfestival, met podia door de stad en alle gezelligheid erbij mis?

Een Projext X achtig feest is vragen om problemen. Dubbel zelfs. Want aan de ene kant zal de hype wel wegebben, en het niet meer zo massaal als in Haren worden. De media zullen ook wel uitkijken met hoe ze erover berichten. Maar zeker weten doe je het nooit, dus je moet wel alles uit de kast trekken, en je doet het nooit goed: of je grijpt te hard in, of te soft, maar geklaag en gedoe zal er komen. Gelukkig is de schade, als er in Gouda ellende ontstaat, makkelijker te verhalen – nu zijn er immers mensen opzettelijk bezig onrust te stoken. Je hoeft maar de gegevens van websiteeigenaren op te vragen bij de SIDN. Gewoon even kijken wie de eigenaar is van “projectxgouda.nl” of “project-x-gouda.nl”, en je hebt al twee namen (hallo Lennart, hallo Raymond!) om de rekening naar te sturen. (credits voor het trucje)

Wat kan internet toch ook mooi zijn. Als het nou ook nog eens werd gebruikt om een leuk, georganiseerd, veilig en niet-anoniem initiatief voor een feestje op de Markt of elders te nemen zou het helemaal mooi zijn. Hoeft het onderdeel “buxuswerpen” er niet eens in wat mij betreft. En dan gewoon keurig met vergunning en veel te duur bier gaan feesten.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.