Winkelen op zondag?

Ik ben maar weer gaan bloggen, nu ik wat gewend ben aan een gezin met twee kinderen. En dan maar gelijk de existentiëel-principiële hoek in. Onderstaand blog verscheen op de Goudse GroenLinks-site.

Moeten de winkels op zondag open of dicht? Binnenkort gaat de gemeenteraad daar weer over praten. Naar aanleiding van een motie in december 2012 moet wethouder Van den Akker (VVD) met ondernemers gaan praten over de hoeveelheid koopzondagen, want er is een grote kans dat er een nieuwe wet komt die meer mogelijk maakt.

Op de site ikbengouda.nl is de discussie ook al losgebarsten. Op zich zitten we als GroenLinks niet vast aan de zondag – het is aan ieder om te bepalen hoe hij of zij die dag invult. Het bij voorbaat verbieden, of zoals in Gouda beperken van koopzondagen tot 12 per jaar, is achterhaald in de moderne samenleving.

Tegelijk is het de vraag wat we winnen met zondagsopenstelling. Voor veel kleinere ondernemers zal het lastig zijn de deuren te openen op zondag. Na de hele zaterdag gewerkt te hebben ben je ook je zondag kwijt, wat ten koste gaat van je sociale leven. Als er extra personeel nodig is kost dat meer, wat de baten van een koopzondag teniet kan doen. Voor een HEMA of V&D makkelijk te regelen, voor de kleine winkels die onze binnenstad juist zo leuk maakt moeilijker. De vraag is ook hoe vrij een ondernemer zich zal voelen om open te gaan. Als iedereen open is en jij niet loop je omzet mis, die je niet op een andere dag goedmaakt. Je moet dus wel meedoen.

Uiteindelijk willen we allemaal een levendige binnenstad, met afwisselende winkels, activiteiten en openingstijden die aansluiten bij ons eigen leven. Als de zaterdagdrukte wordt verspreid over zaterdag en zondag is het al een stuk fijner winkelen. Hoef je ook geen helm op en elleboogbeschermers meer aan. Maar als dat betekent dat er kleine winkels verdwijnen of gewoon stug dichtblijven, wat bereiken we dan?

En hoe past dit bij de visie van GroenLinks: wel de individuele vrijheid, maar ook een maatschappij die meer is dan alleen maar geld verdienen, waarin juist ook ruimte moet zijn om te genieten van het leven en de mensen om je heen? Een maatschappij die meer is dan een som van individuen, die ook rekening houdt met elkaar?

Kortom, wat is wijsheid als wij als fractie een besluit moeten nemen? Laten we dit over aan de markt, alle koopzondagen vrij en maak zelf eventueel maar afspraken, of is dit iets waar de overheid toch een grens moet stellen?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Winkelen op zondag?

 1. John Jorna schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 9.0 op Windows 7

  Je schrijft, dat verbieden of beperken achterhaald is in de moderne samenleving. Zo’n formulering duidt er waarschijnlijk op, dat religieus geïnspireerde verboden of beperkingen, niet meer van deze tijd zijn. Ik probeer steeds in de Bijbel de ratio te ontdekken, want de Bijbel is ook de neerslag van eeuwen menselijke ervaring: Het is gezond om af en toe eens een dagje voor je zelf te nemen, te rusten, te ontspannen en te genieten van contact met familie en vrienden. Je leven wordt er een stuk prettiger door. Dan moet je wel een gezamenlijke dag hebben, want in je eentje voetballen is ook niet alles. Niet voor niets heet een van de Bijbelboeken Wijsheid. Juist vanwege dit sociale aspect houd ik de openstelling het liefst beperkt.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 18.0 op Windows 7

   Verbieden van koopzondagen of beperken tot 12 is achterhaald ja. Op het moment dat de zondag voor de meeste mensen geen speciale betekenis heeft hoef je daar niet aan vast te zitten. Dat een dagje rust met vrienden, familie etc essentiel is ben ik natuurlijk volledig met je eens. Maar dat kan voor iedereen een andere dag zijn.

   Voor mij zit het dilemma erin dat het vrijlaten van koopzondagen niet echt vrij is. In principe vind ik dat mensen er zelf over moeten kunnen beslissen, maar we zijn er als overheid om voor het gemeenschappelijke te zorgen, recht te doen aan minderheden, etc. Vandaar dit blog, om te peilen in hoeverre dit ook leeft onder GroenLinksers en andere Gouwenaars.

 2. John Jorna schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 9.0 op Windows 7

  Lees nog eens wat je schrijft en ontdek de inconsequentie: Hoe kun je je ontspannen met familie en vrienden als iedereen op een andere dag vrij is?

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 18.0 op Windows 7

   Misschien ken ik iets teveel mensen met onregelmatige diensten 😉 Maar ook in andere gevallen geldt dat het niet per sé de zondag hoeft te zijn.

Reacties zijn gesloten.