Drugte in de Raad

Nou, dat was me de raadsvergadering wel. Met coffeeshops, de bieb en vreemde moties die tegenwoordig aan de orde van de dag zijn (of zoiets) was de avond goed gevuld.

Laat ik met het leukste beginnen. Snoeshaen kwam langs om promotie te maken voor hun idee voor een Gouds huiskamerfestival. Akoestische optredens in allerlei huiskamers, publiek gaat van deur tot deur, leuk. Ik had m’n huiskamer al aangeboden, zij maakten mét plant een Huiskamer van de Stad in het Huis van de Stad.

Drive-in coffeeshops in Gouda? Bron: http://photoartsmagazine.blogspot.nl/2012/03/drive-thru-pharmacy.html

Drive-in coffeeshops in Gouda? Bron: http://photoartsmagazine.blogspot.nl/2012/03/drive-thru-pharmacy.html

Coffeeshops
Vervolgens een rondje over het rondje dat we gaan doen over coffeeshopbeleid. Naar aanleiding van een motie vorig jaar gaan we ons als Raad buigen over de vraag of we coffeeshops buiten de singels willen toestaan. Nu doen we dat nog niet, want in de binnenstad met cameratoezicht en sociaal toezicht is de veiligheid beter geregeld dan buiten de singels. Desondanks is er op een enkele plek nog heel veel overlast – bewoners van de Wilhelminastraat kwamen erover inspreken. Daarnaast was er ook iemand van het wijkteam Binnenstad, en een jongere/ervaringsdeskundige om zijn (genuanceerde) kijk op coffeeshops te vertellen. Het lastige is dat er verschillende dingen door elkaar lopen: de overlast bij de Vriendschap (niet bij de andere coffeeshop die er om de hoek zit), de vraag of we coffeeshops buiten de singels willen toestaan ondanks de bedenkingen die het College heeft geuit over de veiligheid en haalbaarheid, en coffeeshopbeleid algemeen. Wat GroenLinks betreft is het in ieder geval belangrijk om de sector zelf erbij te betrekken om afspraken te maken, en overlast goed aan te pakken. We willen immers wel zoveel coffeeshops open houden als nodig voor Gouda, en dan is 5 nog wat aan de lage kant. Als ondernemers zich niet aan afspraken houden, dan moet er gehandhaafd worden. Het is maar de vraag of verplaatsen naar buiten de singels een oplossing is – als het al wordt toegestaan gaat de gemeente daar niets aan bijdragen, en dan staan ondernemers ineens een stuk minder te springen om een soort drive-in coffeeshop te beginnen.

Bibliotheek
Een tweede hoogtepunt was het aangenomen krijgen van onze motie om het weeshuisplein bij de bibliotheek in het centrum zoveel mogelijk openbaar toegankelijk te houden. Deze motie was voorbereid door ons nieuwe burgerraadslid Rommy de Leeuw en door mij verdedigd in de Raad. Als de bieb straks gaat verhuizen – prachtig plan trouwens, en dat ondanks flinke bezuinigingen! – blijft het pand aan de Spieringstraat achter. Een van de weinige pleintjes in de binnenstad, en nog een hele mooie ook. Daar moeten we als Gouwenaars en toeristen van kunnen blijven genieten, en dat vond een ruime meerderheid van de Raad met ons.

Daarnaast hebben we dus besloten de bibliotheek te verhuizen, aan de hand van de plannen van de bibliotheek zelf. Helaas geen grote wijkbibliotheken meer, maar nog wel net als Goverwelle een plugin-bieb. En voor wie tussen de boeken wil ronddolen is er straks een grote, moderne bibliotheek bij Klein Amerika, samen met het Streekarchief, voor iedereen met 15-20 minuten maximaal fietsen of desnoods met de auto of bus.

Parkeergarage
Meest bizarre wending van de avond was wel de motie van SP, GoPo, Trots en GBG (samen goed voor 7 van de 35 zetels). In de middag was er al een persbericht rondgemaild “gemeente blundert met parkeergarage”, en ook in de Raad vielen harde woorden – de wethouder zou de Raad onjuist hebben geïnformeerd. De parkeergarage die eventueel in het Zuidelijk Stationsgebied zou komen was volgens hun niet meegenomen in de berekeningen voor de parkeergarage in het Noordelijk Stationsgebied, naast het Huis van de Stad. Probleem is dat dit uit een vertrouwelijke stuk komt, dus lastig voor de tegenstanders van de motie (alle andere partijen, 28 zetels dus) om zich te verweren tegen deze onzin. Want in het stuk stond duidelijk dat er wél rekening was gehouden met die parkeergarage (ondanks dat er nog geen plan voor is vastgesteld), maar dat die niet van invloed is op de cijfers in de business case. Met het spoor als barrière bedienen die garages twee compleet verschillende gebieden en voorzieningen. Verder is er conservatief gerekend dus enige invloed heeft geen negatieve effecten.

Ondanks dat dit door iedereen duidelijk werd gemaakt hielden de indieners verongelijkt vast aan hun motie, en presteerden het zelfs om te klagen over de aangeslagen toon – alsof roepen dat de gemeente blundert zorgt voor imagowinst. Zowel vanuit de oppositie als coalitie werd de motie verworpen, maar de sfeer is door deze partijen wel weer naar beneden gehaald, en dat is jammer. Zeker als het komt doordat ze zelf iets niet goed hebben gelezen. Dat werd nog wat verergerd door GoPo, die meende dat de garage een stuk goedkoper kon, omdat een andere garage in Gouda ook goedkoper was. Terwijl al snel bleek dat die garage, bij Go-Stores, werd gebouwd op een bestaande fundering, zonder risico op bommen in de grond, en met een kale afwerking in plaats van een passende uitstraling voor een centrale plek als bij het Huis van de Stad. Tsja, zo kan ik het ook.

Abdicatie
Oh ja, er waren nog antwoorden op de meest nutteloze schriftelijke vragen van deze raadsperiode, over de abdicatie van koningin Beatrix (volgend jaar in de toets Stijl & Spelling voor Nederlands, leerlingen!). Er moet een nieuw staatsieportret komen in de Raadszaal (kosten nog niet bekend), hoe het zit met koninginnedag was in het nieuws wel te zien en als ondernemers wat willen doen wordt dat zoals altijd beoordeeld op veiligheidseisen etc.

 

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Drugte in de Raad

 1. wouter uijens schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 9.0 op Windows 7

  Over die hele commotie met de coffeeshops in de binnenstad. Waarom sta je niet een coffeeshop toe op een industrie terrein?
  De mensen die met de auto komen, gaan dan gewoon naar het industrie terrein, want dat is veel beter bereikbaar dan de binnenstad. Geluidsoverlast heb je daar niet en je kan de coffeeshop verantwoordelijk maken om alles schoon te houden.
  Vervolgens heb je in de binnenstad geen parkeerprobleem meer, en zijn daar alle problemen opgelost. Op het industrie terrein komen er geen probleem bij en in de binnenstad houd je gewoon het aanbod.
  Ook de coffeeshops kunnen hier niet tegen zijn. Er zal vast wel een shop op een beter bereikbare plek willen zitten en de rest blijft gewoon de binnenstad bedienen.

  Dit zou alles oplossen met 1 vergunning.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 18.0 op Ubuntu 64 bits

   Wouter, ik heb nog even linkje gemaakt naar de pagina met memo coffeeshops buiten de singels. Zo makkelijk is het nog niet. Op dat industrieterrein is immers minder toezicht dus groter risico op overlast in de buurt en minder mogelijkheden voor handhaving.

   http://www.gouda.nl/ris/Weekzending/2012/2e_kwartaal/Week_21/Cluster_Bestuur/Coffeeshops

   • wouter uijens schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 9.0 op Windows 7

    Ah, ik zie dat het punt niet zo zeer de overlast voor de omgeving is (juist op het bedrijventerrein is er niemand die er last van heeft), maar eventueel het gevaar voor de coffeeshop en de klanten. Eventuele overvallen en geweld. Die kunnen inderdaad een probleem vormen. Zeker als er ook meer mensen van buiten komen en dat daarmee er minder gemeenschapszin onder de klanten zal zijn.

    Het enige wat ik hierop kan bedenken is de coffeeshop te laten meebetalen aan de beveiliging. Dingen als camera’s, stevige kluis met tijdslot voor het geld en eventueel een particuliere beveiliger kan de shop natuurlijk zelf betalen. Dat schrikt overvallers af en een particuliere beveiliger kan zorgen dat klanten elkaar niet aanvallen. Al is het natuurlijk een controversieel punt hoeveel zo’n particuliere beveiliger mag doen.

    • Michel schreef:
     Gebruikt WebKit 534.46 op Mac OS

     Dan kom je op de vraag of ondernemers het dan nog zien zitten.

     • wouter uijens schreef:
      Gebruikt Internet Explorer 9.0 op Windows 7

      Hoe zit het trouwens met die camera’s in de binnenstad? Wat als je 1 keer per week iemand die beelden door laat kijken op hoge snelheid en alle kentekenplaten van de fout parkerende auto’s noteert? Zeker als het een vaste klantenkring betreft, gaan die na 3 bekeuringen wel beter parkeren.
      Het moet in ieder geval zo’n enorm en lang aanhoudend parkeerprobleem midden in de binnenstad aan te pakken.

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 19.0 op Ubuntu 64 bits

  Ik weet eigenlijk niet waarom dat niet gebeurt, ga ik navragen. Sowieso worden de camera’s ook een flink deel van de dag live bekeken, dus dan zou er ook iets moeten kunnen worden vastgesteld lijkt me.

Reacties zijn gesloten.