Commissie 3 – 9 mei 2007

Over het Groenstructuurplan:

De fractie van de heer Klijmij vindt het Groenstructuurplan van groot belang vanwege de ecologische kant, maar ook omdat groen belangrijk is voor het milieu en goed is voor de mens. Aangetoond is dat mensen die in een groene omgeving wonen, gezonder zijn en zich beter ontwikkelen.
Het verzoek is ‘in te stemmen met …’; wanneer stemt de Raad in en waneer stelt de Raad vast? Dat blijft onduidelijk.
Groen Links kan zich in grote lijnen goed vinden in het Groenstructuurplan, maar vindt dat de toon best wat offensiever en positiever mag. Er staat bijvoorbeeld: ‘De totale groenoppervlakte neemt niet af’. Beter klinkt: ‘De totale groenoppervlakte blijft minimaal hetzelfde, en waar mogelijk komt er méér groen.’ Met de subtitel ‘Groen binnen grenzen’ is de fractie niet blij. Liever: ‘Groen moet je doen’!
Spreker wil bij de uitgangspunten ook iets opnemen over CO2 en fijn stof; in dit verband sluit hij zich aan bij de suggestie om olifantsgras toe te passen.
Bij het onderhoud van het groen hoort ook goed onderhouden van het blauw: de watergangen. Het kappen van bomen heeft grote impact op mensen en daarom is een goede communicatie zeer belangrijk. Groen Links adviseert om voortaan, voordat ergens grootschalig wordt gekapt, een groot informatiebord te plaatsen met heldere informatie waarom het gebeurt; en wanneer en waar de nieuwe bomen terechtkomen.
Zelfwerkzaamheid en betrokkenheid van de mensen kan een grote kwaliteitsimpuls geven aan het openbaar groen. Dan is het niet meer een ‘gebied van niemand’, maar van ons allemaal!
Tenslotte: spreker droomt van een stad, waarin alle mooie groene stukken Gouda, zoals de Bloemendaalseweg en de Voorwillenseweg, worden verbonden met het hart van de stad d.m.v. een groene en cultuurhistorische route.

  • De wethouder is het eens met de opmerking dat de toon van de nota meer positief en offensief mag zijn en zegt toe, de tekst in die geest laten aanpassen.

Tweede termijn :

De heer Klijmij is blij dat er een wat offensiever raadsvoorstel komt. Bij de uitgangspunten wil hij opgenomen hebben: het CO2- en milieuverhaal; als punt 2.6 ‘minimaal klimaatneutraal’. Het communicatiebord bij kaplocaties ziet hij graag tegemoet. Hij vertrouwt erop dat de ambtelijke organisatie met een uitwerkingsnotitie komt over zelfwerkzaamheid en blijft dromen over mooie verbindingen van het groene hart naar de binnenstad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.