Geen softwarepatenten!

Al een tijdje loopt in het Europees Parlement een discussie over softwarepatenten. Het EP is ertegen, de Europese Commissie neigde naar voor. Vanwege de verdeeldheid is er nog steeds geen definitief besluit.

Met name bij kleinere softwarebedrijven en in de Open Source gemeenschap is veel weerstand tegen softwarepatenten. Door grote bedrijven als IBM, Microsoft en SCO worden patenten vooral gebruikt als inkomstenbron, door licenties voor bepaalde technieken uit te geven. Voor kleinere bedrijven is het vaak makkelijker om gewoon een licentie te kopen dan een rechtszaak te voeren over de rechtsgeldigheid van een patent. In de Verenigde Staten kan software wel gepatenteerd worden. In Europa wordt software beschermd door het auteursrecht.

Verschillende tegenstanders, waaronder Linux-gigant RedHat, zijn nu met een offensief gekomen. Op de website No Software Patents wordt in 12 talen, waaronder Nederlands, uitgelegd waarom softwarepatenten slecht zijn voor de economie en voor innovatie.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers met de tags , , , , . Bookmark de permalink.