Bewaarplicht

Op Webwereld
staat een artikel van de technisch directeur van BIT over de bewaarplicht.

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over de bewaarplicht. De overheid wil dat providers dure apparatuur installeren om “verkeersgegevens” te bewaren. Wat die gegevens precies zijn, dat weet de overheid ook nog niet zo goed. Maar dat het een forse inbreuk op de privacy wordt, dat wel. Want als elke website die je bezoekt wordt opgeslagen, is ook de inhoud te zien. Waarnaar je zoekt op google wordt ook opgeslagen. Wil je dat wel? Je zal maar per ongeluk op een verdachte site terechtkomen, en je bent al verdacht.

En gaat het allemaal helpen? Met GPG kan je makkelijk je e-mail onafluisterbaar versleutelen (velen doen dit al uit privacy-overwegingen), via een buitenlandse provider kan de bewaarplicht worden omzeild. Maar ondertussen ligt de rekening wel op de mat, want of nou de overheid of de providers betalen, het geld komt van ons vandaan.

Laten we ons het bos insturen met een vals (en duur) gevoel voor veiligheid, of gaan we hier kritisch tegenin zoals GroenLinks?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, Politiek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.