Google Talk en Jabber

Wat misschien niet zoveel mensen weten is dat Google Talk is gebaseerd op een open standaard: xmpp, beter bekend als Jabber. Jabber heeft een paar voordelen ten opzichte van andere IM protocollen als MSN Messenger, ICQ en Yahoo. Het is zo opgezet, dat het hele netwerk er bijna niet uit kan liggen. Hooguit kan een server plat gaan, en dan zijn de gebruikers van die server de dupe, maar de rest chat gewoon door. Omdat alles open is, is het niet moeilijk zelf een Jabber server op te zetten, en er zijn dus ook heel wat Jabber-servers waar je een account kan registreren. Het is ook mogelijk meerdere keren in te loggen, je kan dus thuis je IM programma aanlaten en ergens anders (school bijvoorbeeld) inloggen, zonder dat je thuis wordt uitgelogd. Bij het inloggen kan je een tekstje meegeven, zodat mensen kunnen zien waar je bent. En omdat het open is, zijn er ook veel programma’s beschikbaar om te jabberen. Voor MSN ook wel, maar die hangen af van wat Microsoft doet met het geheime MSN protocol.

Google heeft er nu voor gezorgd dat Google Talk nu samenwerkt met andere Jabber-servers. Dat betekent bijvoorbeeld dat GT gebruikers mijn jabber-adres (michel@jabber.xs4all.nl) kunnen toevoegen, en ik andersom GT-gebruikers op mijn lijstje kan zetten. Gebruik dus voortaan allemaal Google Talk!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers met de tags , , . Bookmark de permalink.