‘Wijndrinkers zijn gezonder’, waarschijnlijk net als BMW-rijders.

NU.nl bericht dat wijndrinkers gezonder zijn. Dat zal ongetwijfeld kloppen. En daarmee kom je in het British Medical Journal, wat heel gerenommeerd en wetenschappelijk klinkt. We moeten dus allemaal aan de wijn, suggereert die kop.

Dat het anders zit blijkt uit de rest van het artikel. Want even waar is het om te zeggen dat BMW-rijders gezonder zijn. Moeten we dan allemaal een BMW gaan rijden in de hoop op een langer leven? Nee natuurlijk, dat snapt iedereen. Wat is dan de overeenkomst?

Gezondheid en sociaal-economische status (simpel gezegd: inkomen en opleiding) hangen met elkaar samen. Mensen met een lager inkomen en lage opleiding zijn over het algemeen minder gezond. Dat is geen spannend nieuws tegenwoordig, helaas. Dat mensen eerder dood gaan puur omdat ze minder geld hebben kan niet zoveel mensen schelen. Maar als er drank in de kop staat, wordt het spannend nieuws. En dan lees je dat mensen met een lagere opleiding (en dus ook lager inkomen) eerder bier drinken, maar ook ongezonder eten. Mensen met een hoger inkomen eten gezonder en drinken liever wijn.

Via een omweg zijn wijndrinkers dus gezonder. Maar rijke mensen rijden ook vaker in een BMW, en dus kan de kop net zo goed zijn: ‘BMW-rijders zijn gezonder’.

De echte kop had natuurlijk moeten zijn: ‘Hoger opgeleiden zijn gezonder’. Maar had u het dan gelezen?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , , . Bookmark de permalink.