Zetelprognose

Na een beetje stoeien met OpenOffice.org Calc en de Politieke Barometer heb ik een eerste prognose voor de raadsverkiezingen gemaakt. De berekening is vrij simpel: het percentage stemmen dat een partij is gestegen/gedaald wordt losgelaten op het percentage kiezers van 2002, de zetelverdeling wordt berekend en dan komt er dit plaatje uit:

Prognose week 3

Ik heb voor GBG de LPF gebruikt, en “andere partijen” voor Gouda 50+. Opvallend is de winst voor links als landelijk wordt doorberekend: SP naar 3 zetels, GroenLinks naar 5. Hoewel voor beide partijen winst valt te verwachten is dat denk ik iets te rooskleurig gezien de Goudse verhoudingen. Opvallend is ook de hoge prognose voor ChristenUnie. Landelijk staan ze op 1 procentpunt winst, wat 50% winst is voor die partij. Je kan je wel afvragen of het realistisch is dat een partij die in Gouda toch al veel stemmen heeft nog veel groeimogelijkheden heeft. Feit blijft dat de landelijke stemming een grote invloed heeft op wat er lokaal uiteindelijk wordt gestemd. Volgende week een nieuwe prognose!

Overigens kan je op de GroenLinks Gouda site een voorspelling wagen voor de zetelverdeling.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Zetelprognose

  1. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

    Michel,

    Heel leuk gedaan…
    Als dat de eindstand wordt… dan ben ik niet ontevreden. Jullie ook niet neem ik aan

Reacties zijn gesloten.