“Wat een gelazer in jouw partij hè”

Gisteren in het Filmhuis was ik redelijk omringd door VVD-ers en er werd natuurlijk gelijk een plaagstootje richting mijn partij gemaakt. Wat een gedoe dit weekend. De landelijk voorzitter is afgetreden vanwege de zaak Pormes.

De hele zaak hangt aan elkaar van gedoe en fouten. Het begon allemaal met een artikel in HP/De Tijd waarin twijfels werden opgeroepen over het verleden van Eerste Kamerlid Sam Pormes. Na een onderzoek werd hem verzocht zijn zetel op te geven omdat hij niet eerlijk en onduidelijk was over zijn verleden. Iets dan volgens mij aangeeft dat de kandidatenselectie ook niet helemaal op orde is. Pormes hield zijn onschuld vol en weigerde, waarop hij werd geroyeerd. In NOVA riep voorzitter Meijer vervolgens iets over Pormes’ vermeende betrokkenheid bij een schietpartij, alleen… daarvoor was Pormes juist vrijgesproken. Dat moest dus prompt gerectificeerd worden. Niet handig.

De geschillencommissie oordeelde dat het royement terecht was, dus ging Pormes in beroep bij de partijraad, een groep afgevaardigden van afdelingen van GroenLinks. Die oordeelde met een minimale meerderheid (30 van de 56) dat het royement onterecht was. Pormes was dus weer gewoon lid. De voorzitter kon niet anders dan aftreden. Wel werd er gelijk door de EK-fractie aangegeven dat ze geen zin hadden met Pormes samen te werken en werd hem nogmaals verzocht zijn zetel ter beschikking te stellen. Inmiddels heeft hij aangegeven dat niet te doen.

Of het royement nou terecht was of niet, van alle kanten wordt hier ongelooflijk knullig gehandeld. Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Wel ben ik van mening dat als je als politicus niet meer bij je partij hoort of wilt horen, je je zetel ter beschikking moet stellen. Je zit dan wel als persoon in een vertegenwoordigend orgaan, maar je bent uiteindelijk gekozen dankzij je partij.

Wie niet genoeg kan krijgen van deze zaak: Planeet GroenLinks staat er vol over, met vooral bijdrages van top-webloggers David en Brechtje, en enigszins verbijsterde kersverse partijraadsleden Maarten en Paul en bestuurslid Selçuk.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, GroenLinks met de tags . Bookmark de permalink.

1 Response to “Wat een gelazer in jouw partij hè”

  1. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

    Je kan het ze ook niet kwalijk nemen… Na het gelazer in de eigen partij is het een behoorlijke opluchting om te zien dat je niet de enige bent waar wel eens wat misgaat.
    Gelukkig kan je redelijk goed tegen plaagstootjes.

    Chris

Reacties zijn gesloten.