Groei Mee – GroenLinks verkiezingsprogramma

Groei MeeEindelijk kunnen we het over het verkiezingsprogramma van GroenLinks hebben. In een zonnig Utrecht werd het gepresenteerd. Eigenlijk met weinig grote verrassingen. Investeren in onderwijs, sterke schouders dragen de zwaarste lasten, aandacht voor openbaar vervoer en milieu. De laagste belastingschijven gaan erop vooruit, de hoogste betalen.

Het ziet er solide uit, er worden duidelijke keuzes gemaakt en het is financieel verantwoord – nu en in de toekomst. En als docent kan ik niet anders dan blij zijn met een investering van 3,7 miljard in het onderwijs (1500 euro per leerling).

Echt opvallende zaken ontbreken – maar dat geeft niets. Inhoudelijk staat het programma, en daar gaat het uiteindelijk om. Als de potentiele GroenLinks-kiezer zich er maar in herkent.

Femke HalsemaEen paar opvallende punten:

  • Onderzoeken of de provincie als bestuurslaag nodig is, en afschaffen burgemeester
  • Hogere WW-uitkeringen, maar wel van kortere duur.
  • Wie langer dan een jaar een uitkering wil moet daar wat voor terugdoen – vrijwilligerswerk valt daar ook onder.
  • Het salaris van de premier is richtinggevend, geen excessieve verrijking.
  • Fiscalisering van de AOW waardoor iedereen naar draagkracht meebetaalt
  • Politici moeten toegankelijk zijn via weblogs, digitale netwerken en fora. (daar kunnen de GroenLinks-politici zelf nog heel wat aan verbeteren!)
  • Terugdringen files door investeren in OV en rekeningrijden
  • En bovenal: kansen voor iedereen.

De bijeenkomst in Kantine Werklust was klein maar fijn. De pers was aanwezig (ik herkende Ron Freesen van het NOS Journaal), maar veel algemene vragen waren er niet. De meeste zullen voor het persoonlijke interview met Femke Halsema hebben gekozen. Verder heb ik Martijn Dadema en Jeroen Steeman even gesproken, ook leuk om die eens in levende lijve te ontmoeten. We waren het eens dat vooral op online gebied de partij nog wel een opsteker kan gebruiken, maar daar wordt gelukkig aan gewerkt.

NOS journaal, zoek MichelWat rest is het programma gedetailleerder door te nemen om wat verder te kijken dan het persbericht en een snelle scan. David Rietveld en Brechtje Paardekooper hebben al wat verder gelezen. Kritiek is er op de magere milieuparagraaf en het nieuwe hippe fenomeen “ambtenaren snoeien”. Wat betreft milieu staan er inderdaad geen spectaculaire ambities in, en dat is jammer. Maar met het uitgangspunt van duurzaamheid vertrouw ik GroenLinks daar toch meer in dan andere partijen. Het bezuinigen op de bureaucratie heeft z’n nadelen: we willen veel, en om dat te kunnen doen zijn er nou eenmaal ambtenaren nodig die beleid bedenken, uitvoeren en controleren. Teveel regels zijn niet goed, maar te weinig of ongecontroleerde regels niet. De nieuwsjaarsbrand in Volendam gaf wel aan wat er mis kan gaan als de regels niet worden nageleefd en gecontroleerd. Desondanks valt er veel te verbeteren zonder dat slagkracht van de overheid wordt verzwakt. De DBC is een goed voorbeeld: een enorme administratieve rompslomp, bedoeld om de kosten van de zorg transparanter te maken, maar in de praktijk een ondoorzichtig moeras. Met internet is er veel meer op afstand mogelijk, wat betekent dat er minder ambtenaren in loketten nodig zijn. En de provincie als bestuurslaag, sorry Harmen, kan een stuk beperkter. De grote lijnen bij het rijk, de burgergerichte zaken dichtbij de mensen zelf bij de gemeente (die daar ook voor toegerust zal moeten worden), en de provincie meer als een soort waakhond op intergemeentelijke zaken zonder directe beleidstaken. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen waar nodig taken van de provincie overnemen.

Nog een minpuntje over de presentatie: ik zie andere partijen met mooi vormgegeven programma’s, en hoewel het des GroenLinks en verantwoord is om het zonder al teveel opsmuk te prestenteren op gerecycled papier vind ik het toch niet zo professioneel ogen. Een map met een stapel A4-tjes met een nietje erdoorheen. Dat had toch wel wat kinkier gekund?

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

1 Response to Groei Mee – GroenLinks verkiezingsprogramma

  1. Pingback: Amendementen at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.