Wat moet je nou met een bibliotheek?

Bron: AD.nl

Ouders boos over inkrimping bibliotheekGOUDA – Een forse inkrimping van de bibliotheek van het Coornhertgymnasium [sic] is niet in goede aarde gevallen bij enkele ouders.

Hoewel de schooldirectie spreekt van een efficiëntere nieuwe opzet, stelt een deel van de ouders dat hun kind een bibliotheek wordt ontnomen. Moeder A. Engbers: ,,Daarmee is dit het eerste gymnasium in Nederland zonder gedegen bibliotheek.’’

Dat collega-raadslid Anita zich opwond over het verdwijnen van boeken uit de bibliotheek (sorry, mediatheek) wist ik al, en ik kan me haar kritiek ook wel goed voorstellen. Een gymnasium hoort gewoon boeken te hebben, en leerlingen horen die te lezen. Als docent merk je hoe lastig het is om leerlingen in de boeken te krijgen, zonder dat af te dwingen gaat 99% voor een “literatuurlijst” vol (dubieuze) internetsites. Die komen straks op de universiteit en zakken gigantisch door het ijs. Want de meest betrouwbare informatie staat nog altijd in boeken en tijdschriften.
Op het Coornhert Gymnasium (ja AD, dat zijn 2 woorden) zijn nu een aantal boeken die amper werden gebruikt verwijderd. Verder is de mediatheek omgevormd tot een stille studieruimte, en moeten de vrijwilligers vooral orde handhaven. Dat is natuurlijk niet zo leuk als vroeger, en dus willen veel vrijwilligers stoppen. Dat is niet goed voor de betrokkenheid van ouders bij een school.

Er is ook wel wat te zeggen voor de beslissing van het Coornhert. De boeken die weg zijn werden weinig gelezen. Er stonden ook veel oudere en verouderde boeken. Om de mediatheek als “keethok” te beschrijven gaat mij wat ver, maar het was er af en toe wel gezellig. Dat vond ik in mijn goede ouwe schooltijd trouwens niet zo’n probleem, ik ben ooit een keer diezelfde mediatheek uitgezet vanwege te luidruchtig schaken. Wat dat betreft was het er voorzover ik zag een stuk rustiger tegenwoordig, behalve tijdens de pauzes.

Maar wat moet een school nou met een bibliotheek? Er staan veel grotere bibliotheken in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven en waar de leerlingen ook vandaan komen. Daar kan je eigen collectie nauwelijks tegenop. Om er dan een studieruimte van te maken is dan niet zo’n slecht idee (als daar behoefte aan is ten minste – de studieplekken waren meestal leeg). De beslissing is dus logisch, maar niet zo handig uitgevoerd. Want betekent dit ook dat de school boeken minder belangrijk vindt? Zo komt het nu over. De volgende stap zou moeten zijn: het leren omgaan met boeken voor leerlingen. Samenwerken met de bibliotheek om leerlingen te stimuleren daarheen te gaan. Als docenten kijken hoe je het boek weer terugkrijgt op de literatuurlijst. Dat helpt meer dan een paar oude boekenin een minibieb.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Onderwijs, Persoonlijk met de tags . Bookmark de permalink.

3 reacties op Wat moet je nou met een bibliotheek?

 1. GT schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Het zou handig zijn als mensen zich eerst precies op de hoogte stelden van een bepaalde situatie. Ook in dit artikel, net als in het AD zitten helaas weer een aantal onjuisheden die gecontroleerd hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld: Samenwerking met de Openbare leeszaal in Gouda is eral en wordt geintensiveerd. Verder was er onder de leerlingen behoefte aan stilteplekken. De boeken die verwijderd werden waren met name boeken die de afgelopen 10 jaar niet werden uitgeleend, incompleet waren of thuishoorden bij de kinderboekenafdeling van een openbare leeszaal, bv Kameleon reeks. DE noodzakelijk literatuur etc. wordt niet alleen gehandhaafd, maar steeds aangepast en vernieuwd.

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.5 op Ubuntu

  Dan is het nog altijd een publicitaire blunder dat dat niet allemaal naar voren komt, niet naar de ouders en niet naar de media.

 3. GT schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  helaas geeft het AD verstrekte info, zelfs na een bezoek niet (compleet en correct) door. DE ouders inclusief Anita waren wel degelijk op de hoogte. Er zijn zelfs 2 vergaderingen met alle betrokkenen geweest. DUs………

Reacties zijn gesloten.