Mijn lijst

Ik ga de uitdaging van Arnoud aan en zal ook mijn lijstje toelichten. Voor de meelezers van Planeet GroenLinks: op mijn site kan je ook je meest favoriete kandidaat steunen in een peiling. Je hebt 1 stem om een keuze te maken uit al die kandidaten.

NU dan mijn lijst. Femke op 1 is logisch, daarna wordt het spannend. Op inhoudelijk vlak heb ik minder gekeken, omdat ik zeker bij blok 2 ervan uitga dat deze mensen moeten kunnen funcioneren in een kleine fractie en dus met een brede portefeuille. Van de zittende kamerleden heb ik natuurlijk zelf kunnen zien en volgen wat zij inhoudelijk voorstellen, en dat is ook de reden dat ik de zittende kamerleden op mijn lijst heb staan. Dan moet je op een gegeven moment toch keuzes gaan maken qua vernieuwing, en op dat moment gaan andere factoren dan inhoud een rol spelen. Wat weet ik van een kandidaat? Hoe aansprekend vind ik die en hoe goed passend binnen GroenLinks? Hoe herkenbaar is de lijst landelijk?

Op basis daarvan heb ik Wijnand Duyvendak dus wat lager gezet. Om een lijst vol mensen uit Den Haag en Amsterdam samen te stellen vind ik GroenLinks onwaardig. Juist buiten de randstad ligt voor een belangrijk deel onze doelgroep: mensen die open ruimte en natuur waarderen, maar ook gebieden die economisch minder draaien en meer mensen langs de zijlijn hebben. Dan moet je dus ook kandidaten hebben die die regio’s kennen. Vandaar dat Isabelle Diks en Ineke van Gent hoog scoren, en René Kerkwijk door mij weliswaar niet verkiesbaar is gesteld maar wel hoog staat.

Presentatie vind ik ook belangrijk. Kandidaten als Henrike Karreman en Martijn Dadema laten via hun weblog zien dat zij een inhoudelijke visie hebben, en die ook op andere wijzen dan tot nu toe gebruikelijk binnen GroenLinks kunnen presenteren. Alleen al om die reden verdienen ze een hogere plaats. Volksvertegenwoordigers moeten toegankelijk zijn, en toegankelijk is in de tegenwoordige tijd het internet.

Verjonging speelde bij mij niet zo’n grote rol. Jongeren op de lijst zijn belangrijk, maar alleen het jong zijn trekt geen stemmen. Ook jongeren kijken naar inhoud, naar stijl, en stemmen niet blind op iemand van onder de 30.

Kort gezegd: inhoud zie ik als gegeven; herkenbaarheid, stijl en vorm zijn zaken die bij GroenLinks missen en die ik dus een hogere prioriteit heb gegeven.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.