Leraar, elke dag/uur/minuut anders

Het is een fantastisch beroep. De voornaamste reden dat ik nu voor de klas sta is omdat ik het leuk vind. Voor het geld had ik het niet hoeven doen. Het is een mooi beroep door de afwisseling die je vanzelf krijgt als je met jonge mensen werkt.

Een overzichtje van mijn dag, een gewone dag in het leven als docent.

De trein vertrok met flinke vertraging, waardoor ik maar net op tijd op school was. De eerste dag van de testweek, en ik moet surveilleren bij klassen die ik niet zelf heb.

De test gepakt, er staat een andere afkorting op. Volgens mijn rooster moet ik surveilleren bij ze, dus het zal wel een foutje zijn. Kort voor het uitdelen komt iemand mij vervangen omdat ik er niet ben. Ten minste, degene wiens afkorting op de testenvelop staat. Verbaasd bezoek ik de roostermaker. Blijkt dat er 2 docenten voor de eerste 2 uur van deze klas zijn ingeroosterd. Ik kan wel gelijk invallen voor een andere docent. Eerst koffie pakken.

Begonnen met surveilleren. De klas (een brugklas) is vol concentratie aan het werk. Geen problemen het eerste uur. Dat wordt het tweede wel anders. Dezelfde klas, maar nu aangevuld met een flinke wesp. Waarschijnlijk door een van de wijd openstaande ramen naar binnen gevlogen. De wesp gaat vol voor het haar van een leerling (altijd een meisje, ook een wesp weet hoe je het meeste effect hebt) en vliegt dan recht op mij af. Instinctief klap ik het lege koffiebekertje over de wesp, op m’n bloes. Met gevaar voor eigen leven red ik de klas van de wesp, ten koste van een koffievlekje. Om geen verdere onrust te creëren laat ik de wesp op mijn bureau onder het bekertje zitten. Fout! De wesp ontsnapt, maar zit nu liever op de TL-buizen. Zodra de wesp op een van de open ramen gaat zitten gebruik ik het klassenboek. De wesp stort een verdieping lager ter aarde.

Na de pauze een andere klas om 2 uur in de gaten te houden. Ik had al een vlek opgelopen, en ook dit liep niet vlekkeloos. Te weinig testen. Er zitten er 26, maar 3 leerlingen hebben geen test. Snel 1 laten kopiëren. In de gang een andere brugklasser, die ook op kopie-queeste was gestuurd. Later blijkt dat 2 leerlingen eigenlijk in het dyslexielokaal hadden moeten zitten. Ik weet natuurlijk niet waar dat is, dus het tekort blijft ook het lesuur erna.

In de pauze uitgepuft en snel de 3mavo-test kopieklaar gemaakt. Ik ben eerste reserve, maar heb niet gehoord dat ik nodig ben, en krijg geen gele briefjes toegestopt. Snel even naar Wout om de kopiëeropdracht te geven. Bij terugkomst bleek ik vermist te zijn, ik had startklaar bij de testen moeten staan in geval van laatkomers. Pech. Ik blijf nu netjes in de docentenkamer wachten, maar er gebeurt voor de verandering 2 lesuren lang niets spectaculairs.

En daarom heb ik dus liever kleinere klassen en verlaging van de werkdruk dan een hoger salaris.
Leraar. Elke dag anders.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Onderwijs, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Leraar, elke dag/uur/minuut anders

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Leuk stuk. De dood van de wesp kwam alleen als een verslagen verrassing.

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Ubuntu

  It’s a tough job, but someone has to do it.

  Een wesp in je lokaal is een van de vervelendste dingen die je kan overkomen in een les, en helemaal tijdens een proefwerk. Het leidt enorm af. Ik had ‘m niet dood willen maken, maar het kon gewoon niet anders nadat ie ontsnapt was.

 3. Gouwenaar schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Leuk verhaal, moet je nu met de trein naar school. lk dacht dat je op het GSG les gaf?

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0 op Ubuntu

  Nee, Zoetermeer. De GSG wou me niet 🙁

Reacties zijn gesloten.