Laatste politieke week van het jaar

Ook deze week was weer zeer politiek getint. Dinsdagavond mocht ik als “notabele” (emmertje!) bij Kaarsjesavond zijn, woensdag was er raadsvergadering en donderdag een werkbezoek. En dan was er ook nog een gecombineerde vergadering van fractie en bestuur, waar we vooral erg blij met elkaar waren en de koffie van Peterpaul heerlijk was. Ook al maakt zijn apparaat nogal wat geluid.

Kaarsjesavond
Er was erwtensoep en dan kom ik wel. Na een paar jaar als verslaggever voor Gouwestad al op de mooiste plek (onder de boom) gestaan te hebben ging ik nu als raadslid. Vooraf was er dus erwtensoep, en een flink deel van de inner kliek van Gouda – politici, wijkteamvoorzitters, en andere lokale bobo’s. Daartussen liepen een stel Noren uit Kongsberg, Duitsers uit Solingen en een Ghanese regionale minister. Beetje raar om daar dan zo tussen te lopen. Met de diverse politici een beetje bijroddelen, interessante verhalen van de Ghanese minister (hij praatte alleen wel erg snel Engels) en een kopje koffie, tussendoor een GroenLinks voetbalteam samenstellen om de andere partijen binnenkort verpletterend te gaan verslaan, genoeg om bezig te zijn tot tegen half acht als het officiele programma begint.

Braaf sluiten Hilde en ik achteraan de rij, aan de zijkant van het stadhuis, tot we door iemand van de gemeente naar voren worden gesleept, pal voor het bordes. Als het niet zo hard zou waaien op propjesgooiafstand van de burgemeester. Van die wind heeft de zangeres ook behoorlijke last, de vellen met tekst en muziek waaien zowat weg. Onder de beste meezingers behoort zeker wethouder Piet van der Sluis. Na het hele festijn was er nog een drankje na in het stadhuis, een heerlijke warme punch om de toehoorders op te warmen. Warm en tevreden kon ik weer naar huis, door de verder prachtig verlichte stad. Ik was nog even de Sint Jan binnengelopen, maar nu de ramen van binnenuit verlicht zijn is er binnen niets te zien.

Raadsvergadering
Gemeente pi(c)kt kersen De raadsvergadering van woensdag was weinig spectaculair, maar wel erg leuk. Het begon al met een prijs voor de meest groene collegeprogramma van Zuid-Holland, waar wij als GroenLinks natuurlijk erg trots op zijn. Er waren wat leden van het Wijkteam Binnenstad om kersen uit te delen (snoepkersen, helaas) als protest tegen de parkeertarieven. Jammer dat hun timing zo slecht is, want juist nu gaan er eindelijk dingen gebeuren. Dat gaat wat kosten, en daarom moeten de parkeertarieven omhoog. Geen “cherry-picking” dus, maar eindelijk actie zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van ander noodzakelijk beleid.

BlokkendoosstadhuisEen flink deel van de vergadering ging op aan wisselingen van de wacht. Wethouder van der Sluis nam afscheid met een blokkendoos voor alle raadsleden, zijn opvolger Harro Jansen werd benoemd, gemeentesecretaris Ad de Bever nam afscheid en burgerraadslid Stefan Vos van D66 werd geinstalleerd. Veel zitten, staan, weer zitten, klappen en handjesschudden dus.

Uiteindelijk kwamen we bij het bespreekpunt van de avond: het Hamstergat en het leisureconcept (brrr) dat daar moet gaan komen. De raad wil al langer een discotheek. Om dat haalbaar te maken moeten er meer functies bij komen. Waaronder een gokhal. Dat leverde nogal wat vragen en verzet op bij een aantal partijen. Gelukkig werd daar door de wethouder goed mee omgegaan en lag er dus een prima voorstel voor de raad, en wordt naar de toekomst nauw samengewerkt met Parnassia voor een goede invulling van verslavingspreventie en allerlei maatregelen daarvoor. Ondanks dat bleven ChristenUnie en SP tegen.

Met die laatste had ik in de tweede termijn nog wel een leuk debatje, omdat zij zich afvroegen waarom GroenLinks Wormerland wel tegen een gokhal was en GroenLinks Gouda niet. Mijn antwoord hierop was dat in tegenstelling tot sommige partijen GroenLinks niet per oekaze van het landelijk bureau bij elke lokale afdeling hetzelfde vindt. Wij hebben op basis van de noodzaak van de disco, het ontbreken van alternatieven en de positieve maatregelen van het college besloten dat dit voorstel gesteund kon worden met minimale impact voor mogelijke verslaafden. Als tegenvraag had ik voor de SP of zij, gezien hun angst voor gokverslaving, dan ook alle cafes wilden sluiten. uit hun antwoord dat dit plan een verdubbeling van het aantal gokmogelijkheden betekende maakte ik op dat ze slechts de helft van de kroegen en slijterijen dicht willen gooien. Dat wordt nog leuk straks bij de horecanota.

De tegenstanders van de gokhal hadden ook geen alternatieven voor als de disco niet door zou kunnen gaan door het ontbreken van een financiele drager. De SP kwam nog wel met hun motie bij de begrotingsbehandeling voor meer hangplekken en activiteiten in buurthuizen, maar dat is natuurlijk geen serieus alternatief. Dat terwijl de raad toch die disco wil, en terecht. Voor jongeren in Gouda is nu te weinig te doen.

Uiteindelijk werd het voorstel aangenomen, en stemden alleen ChristenUnie, SGP en SP tegen. Daarmee zijn we weer een stapje dichterbij een echte uitgaansgelegenheid, die er hopelijk in 2010 staat.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

1 Response to Laatste politieke week van het jaar

  1. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

    “…leisureconcept”. Het woord doet me gewoon pijn.

Reacties zijn gesloten.