Gouda is best open

OpblaastuxNaar aanleiding van mijn Motie Open Standaarden en Open Source ben ik donderdagmiddag op bezoek geweest bij de afdeling automatisering van de gemeente. Zij zouden mij laten zien hoe goed Gouda al op weg is met OS/OSS.

Het was inderdaad geruststellend. Het hoofd van de afdeling had een pinguinnetje in zijn kamer hangen, en noemde zichzelf ook “linuxminded”. In de praktijk draait er al heel wat open source software op de achtergrond. Zo zijn de desktops van de ambtenaren thin clients die op Linux gebaseerd zijn (maar uiteindelijk gebruiken ze wel Windows). Een deel van de servers draait op Linux, en waar dat mogelijk is proberen ze ook om te schakelen. Praktisch is dat lastig. De gemeente werkt met ruim 350 verschillende applicaties, die vaak afhangen van Windows of Office. Het vervangen van applicaties is moeilijk of onmogelijk. Daarvoor moet nog veel druk worden uitgevoerd op de leveranciers, wat gelukkig wel gebeurt.

Als het gaat om Open Standaarden is er wel de wil, maar nog geen duidelijk beleid. Openheid is wel een vereiste, zoals de eis dat men van bijvoorbeeld de database achter de Gemeentelijke Basisadministratie precies weet hoe die in elkaar zit. Ook moet alle software goed met elkaar kunnen samenwerken en worden leveranciers gedwongen te zorgen voor openheid zodat dat ook met elkaar werkt. Ze beloofden ook naar bijvoorbeeld OpenDocument te kijken als alternatief, en dat is een echte open standaard.

Na het gesprek kreeg ik nog een rondleiding, waarbij ik nog een grote opblaastux aantrof, een desktop die Fedora draaide, en een loeiende verzameling servers. Al met al is men dus op de goede weg, hopelijk wordt er nu ook steeds meer naar echte open standaarden toegewerkt als eis voor alle software en data.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, Gouda, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 Responses to Gouda is best open

 1. Pingback: Livre at Publiekelijk tijdverdrijf

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Als je hier was donderdag, hadden we wel even een bakkie kunnen doen…

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.1 op Ubuntu

  Ja, maar eer ik je had gevonden… Is nog best een doolhof daar boven de Nieuwe Marktpassage.

  Maar wees gerust, ik kom nog wel een keer langs om bij te praten over de OS/OSS stand van zaken. 🙂

 4. Krispijn schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.9 op Mandriva

  Het is een mooi verhaal over veel en ingewikkeld samenhangende applicaties. Op zicht klinkt het niet ongeloofwaardig, maar toch vraag ik me af waarom de gemeente Heerenveen wel over kan stappen op OpenOffice. Ze staan zelfs als voorbeeldproject bij OSOSS vermeldt, inclusief achtergronddocumentatie. Heeft Gouda zo’n bijzondere aansluiting op de gemeentelijke basisadministratie?
  Zie: http://www.ososs.nl/node/63750
  En http://www.ososs.nl/node/63752 voor de bijbehorende achtergondinformatie.

Reacties zijn gesloten.