De Media Hebben Het Gedaan

De Media doen het niet goed of ze doen het verkeerd. Bij elke ramp en elke gebeurtenis wordt er wel gewezen naar de media, die dan weer te genuanceerd en links zouden zijn, en dan weer te rellerig en opzwepend. De media, dat zijn ook gewoon mensen zoals die op straat rondlopen, en daarmee een afspiegeling van de samenleving. Wie beschuldigend naar de media wijst doet zelf dus iets niet goed, denk ik dan.

Dat blijft allemaal borrelpraat, en gelukkig komt er dan wetenschappelijk onderzoek om de hoek kijken om te zien wat er nou allemaal waar zou kunnen zijn. Op het weblog van Martijn de Koning staat een stukje over Media en moslims:

Naar aanleiding van de moord op Van Gogh zijn er diverse onderzoeken verschenen naar de rol van de media. Eén van de belangrijkste onderzoeken is van dat van Hajer en Uitermark, waaruit zou blijken dat de media geen negatieve rol hebben gespeeld. Weliswaar was er veel aandacht voor moslims, maar dat was overwegend positief. Een ander, recent, onderzoek is dat van communicatiewetenschappers Claes de Vreese en Hajo Boomgaarden van de Amsterdam School of Communications Research (ASCoR). Zij deden onderzoek naar veranderingen in de publieke opinie na de moord op van Gogh en de rol van de media daarin. Uit hun onderzoek blijkt dat vlak na de moord mensen een zeer negatieve houding hadden ten opzichte van moslims en dat de consumptie van media daar een rol in speelt; hoe meer mediaconsumptie hoe negatiever de houding. Een effect dat later weer afnam door de genuanceerde berichtgeving in de media.

Zijn conclusie: of de onderzochte periode lang genoeg is om echt conclusies te trekken is de vraag. Daarvoor moet je ook vergelijken op andere onderwerpen. Desondanks vind ik dit wel een interessant punt, zeker gezien de vaak terugkerende vraag wat nou de invloed van de media is, en of die invloed positief of negatief is.
Een ander belangrijk punt uit één van bovenstaande onderzoeken is het gebrek aan aandacht voor vrouwen, en aandacht voor andere issues dan religie en veiligheid/terrorisme. Daar valt nog heel wat te winnen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Response to De Media Hebben Het Gedaan

  1. Daphnis schreef:
    Gebruikt Safari 523.12 op Mac OS

    Tofik Dibi (2e Kamer, GroenLinks) heeft een heel goed plan om scholieren kritischer te leren naar de media te kijken. Zo hoeven we dan niet langer te horen: “De media hep het gedaan!” maar weten we wel beter: we moeten niet alles klakkeloos van de media aannemen, maar zelf blijven denken. Kijk hier maar eens: http://www.durftedenken.nl/post/?p=123

Reacties zijn gesloten.