Weer gedoe over de stemcomputers van Nedap

De stemcomputers die we in Gouda gebruiken blijven onderwerp van gesprek. Nu zijn er weer kamervragen over vermeende chantagezaak bericht WebWereld:

In het NRC Handelsblad van woensdag is te lezen dat het ‘Bureau voor verkiezingsuitslagen J.W. Groenendaal’ een monopoliepositie heeft wat betreft het tellen van de stemmen die uitgebracht worden via de Nedap-stemcomputers. Meer dan 90 procent van de stemmen worden in Nederland met behulp van de software van het bedrijf geteld. De Kiesraad concludeert dat er in feite zonder hulp van het bedrijf geen verkiezingen in Nederland gehouden kunnen worden.
(…)
Duyvendak stelt dezelfde vraag aan de minister over het feit dat Groenendaal heeft geprobeerd Rop Gonggrijp van ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet‘ uit de onafhankelijke commissie, die het verkiezingsproces onderzoekt, te houden. Op 10 november waarschuwde Groenendaal het ministerie dat het bedrijf de werkzaamheden volledig neer zou leggen als Gonggrijp lid zou worden van de commissie.
(…)
De software van het bedrijf Groenendaal is nog nooit door een onafhankelijke instantie getest, dit ondanks een uitgebracht advies van de Kiesraad om dit wel te doen. Toen de minister uiteindelijk opdracht gaf om de ingebouwde software van de stemcomputers te controleren, kreeg Groenendaal een zeer grote rol bij de uitvoering hiervan.

Het NRC-artikel met uitgebreide stukken uit mails tussen Groenendaal en het ministerie is hier te lezen.

Bijna alle uitgebrachte stemmen in Nederland worden dus door 1 bedrijf geteld (met 3 medewerkers), met software die niet onafhankelijk gecontroleerd wordt, en die positie bovendien probeert te misbruiken met dreigementen tegen onafhankelijk onderzoek en grote sommen geld (€100 miljoen euro om de code openbaar te maken!). Dat zijn nog eens betrouwbare partners! Toen ik dit vorige keer in de raad inbracht was iedereen overtuigd van de kwaliteit van het toezicht van het ministerie (het was zelfs “een beetje overdreven”) en vertrouwde men deze computers volledig… Zonder dat er dus onafhankelijke testen zijn geweest. En met een situatie waarin sjoemelen wel wat meer effect heeft dan de verhalen die ik na die vergadering heb gehoord over creatief tellen van stembiljetten.

Ik ga lekker in Haastrecht stemmen. Die stemmen een stuk betrouwbaarder.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Computers, Persoonlijk, Politiek met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op Weer gedoe over de stemcomputers van Nedap

 1. Hilde Niezen schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Windows XP

  Software van een driemansbedrijf die nooit getest is door een onafhankelijke organisatie! Zonder van kwade trouw uit te gaan: dit kan bijna niet goed gaan.

  Ik heb nog even de partij-module van Nedap\Groenendaal bekeken die ik op mijn computer heb staan (die heb ik gekregen voor het aanmelden bij de gemeenteraadsverkiezingen).
  Dit is geschreven in Delphi, dat was een hele hippe ontwikkelomgeving toen ik er een jaar of 12 geleden mee programmeerde. De gegevens worden opgeslagen in XML, ook heel hip maar natuurlijk te bewerken met iedere editor. Voor de gegevens van de partijmodule maakt dat allemaal niet uit, maar ik ben nu dus wel heel benieuwd hoe die stemmen worden opgeslagen en ingelezen! Is er iemand die dat weet?
  En 100 miljoen voor de broncode? Misschien dat dit uitkomst kan bieden : http://delphi.about.com/od/devutilities/a/decompiling.htm 😉

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Michel,

  Ik ben bang dat je hiervoor niet naar Haastrecht kan ‘vluchten’… Ik vind het logisch, maar wel jammer, dat er weer een stukje tradiie wordt gemoderniseerd. Soms klopt er nog wel eens wat conservatief bloed door mijn aderen.

  GOUDA – De Goudse raad heeft woensdag het stemmen per stembriefje afgeschaft.
  De raadsleden maken nu met een druk op de knop duidelijk of ze voor of tegen een voorstel van b en w zijn.

  De VVD en GroenLinks hebben nog wel scepsis bij het nieuwe systeem dat van Philips afkomstig is. Bij geheime stemmingen (bijvoorbeeld over de benoeming van personen), moet niet achteraf zijn na te gaan wie op wie gestemd heeft. In het resultaat dat na de stemming wordt getoond is het niet te zien, maar wie garandeert dat het stemgedrag op de harde schijf van de computer niet is te traceren? Burgemeester Cornelis moet dat antwoord nog schuldig blijven.

  Bij de nieuwe manier van stemmen kunnen de raadsleden op hun stoel blijven zitten. De stemknoppen zaten al een paar jaar in de kastjes waarmee ze ook hun microfoon aan- en uitzetten. De uitslag wordt met een beamer geprojecteerd op een videoscherm aan de muur achter de burgemeester. Bij een gewone stemming valt te zien wie wat heeft gestemd (groen is voor, rood tegen en oranje blanco) Bij geheime stemmingen valt de uitslag op het scherm alleen getalsmatig af te lezen.

  Elektronisch stemmen moet tijdwinst opleveren. Na elke stemronde werden tot nu toe de stembriefjes (35 in getal) door een stemcommissie geopend en bekeken. De raadsvergadering werd voor de duur van het stemmen tellen even gestopt of geschorst. En in een vergadering met meerdere stemmingen kon die schorsing behoorlijk oplopen. Nu is na het sluiten van de stemming de uitslag direct bekend.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Ja Chris, daar moet ik óók nog een stukje over schrijven… Toch nog druk na zo’n korte vergadering.

 4. Laura Werger schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Michel,

  Kijk ook even op onze website voor inspiratie over dit onderwerp.

  groeten Laura

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Ik zal ernaar linken.

  Je bent trouwens positief over Cornelis. Hij zat er namelijk al een keer naast in deze vergadering, waardoor een geheime stemming openbaar werd… Het zal wel beter gaan later, maar het blijft een risico, wie ook voorzit: 1 verkeerde druk op een knop en weg geheime stemming.

 6. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat er een zweem van sarcasme te bespeuren is 😉

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  “Gelukkig hebben we een voorzitter die altijd alert is tijdens de gemeenteraadsvergaderingen dus het zal zo’n vaart niet lopen.”

  Ik zie geen sarcasme.

 8. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Cynisme? Ik moet echt eens proberen om mijn verschillende soorten humor te leren onderscheiden…

 9. Laura Werger schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows 2000

  Ik dacht dat je mij al een beetje had leren kennen na een jaar gemeenteraad. Chris heeft het in ieder geval wel begrepen al haalt hij de vormen nog wat door elkaar.

 10. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Je zit te ver weg Laura, zo leren we elkaar nooit kennen 😉

Reacties zijn gesloten.