Overloods

Nog even terug naar afgelopen weekend. Op zaterdag bezochten we de voorstelling “Overloods” van het Jeugdtheaterhuis. Als raadslid word je voor veel dingen uitgenodigd, het meeste gaat direct terzijde. Geen tijd, geen gelegenheid, of een zoveelste eerste paal. Het Jeugdtheaterhuis had ik wel in gedachten om ooit nog eens te bezoeken, en deze voorstelling leek een goede gelegenheid. Ik was blijkbaar niet de enige: VVD-collega Laura ging een dag later met hetzelde idee.

De voorstelling speelt in een loods van Bunnik. Dat ligt naast het station van Gouda, en is daarmee echt zo’n plek die iedereen wel vaag van een afstandje kent, maar daarmee houdt het ook weer op. Alleen al om daar eens geweest te zijn leek al leuk. Het deed me ook denken aan een geweldige uitvoering van Hamlet die ik ooit in de oude vuilverbrandingsinstallatie in Den Haag heb gezien. De hooggespannen verwachtingen werden gelukkig waargemaakt.

Al bij binnenkomst word je betrokken in de voorstelling. We kregen briefjes om onze herinneringen op te schrijven. En het verzoek binnen de witte lijnen te blijven. Die witte lijnen kwamen ook de hele tijd terug: je moest er voorzichtig overheen stappen. Dat deden de spelers ook heel consequent, en dat geeft wel een apart gezicht. Het publiek zit op een verhoging en heeft daarmee uitzicht over de hele lengte van de loods, waar de voorstelling zich ook afspeelt. Het meeste direct voor de tribune, maar alle spelers doen de hele tijd mee. Dat geeft een bijzonder effect, en er is altijd wel ergens iets te zien.

In het stuk zelf komen enkele mensen hun herinnering brengen om die op te slaan of te wissen. Ook lopen er losse herinneringen rond die uit een doos zijn gevallen. De vraag opslaan of wissen blijkt een moeilijke. Ben je liever ongelukkig met een nare herinnering? Word je gelukkig van het wissen van een herinnering? Die vragen komen elke keer weer terug. Soms serieus en gevoelig, soms ook met humor. De grappen worden subtiel en daardoor effectief gebracht. Aan het eind worden alle ingeleverde herinneringen opgelezen en gewist of opgeslagen, al naargelang de opgegeven voorkeur.

Deze herinnering is goed opgeslagen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Persoonlijk met de tags . Bookmark de permalink.

7 Responses to Overloods

 1. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Lees ook Laura:

  http://vvdgouda.web-log.nl/vvdgouda/2007/03/overloods.html

  Dat mag toch wel Michel, zo vaak maak ik nou ook geen reclame voor ons weblog…

 2. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Sterker nog, ik had dat al gelezen (en dus ook bedacht hier nog een blogje aan te wijden), en in het kader van de collegialiteit maar gelijk een linkje in mijn artikel gezet. 🙂

 3. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Kudo’s? Dat had ik niet verwacht van je…

 4. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Waar blijft de support op mijn site??

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Hier, Christian: http://wordpress.com/contact-support/

  Als je bedoelt: “ik wil ook ekudos op m’n site!”, dan zal je moeten wachten (erg lang denk ik), of ook je eigen WordPress gaan hosten. Dit alles heeft heel lang op een eigen server gedraaid, en nu gehost, dus ik kan er alles zelf aan kapotmaken.

 6. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  neen ik bedoel inhoudelijke support; reacties op mijn berichten. Of kan ik aannemen dat wie zwijgt toe stemt?

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Waar is Chris als je hem nodig hebt? 😉

  Ik reageer als dat nodig is, wees gerust.

Reacties zijn gesloten.