Een nieuwe lente… het geluid van kettingzagen?

Sinds gisteren is het lente. Op het balkon, met de leesstapel bij de hand: bijlages Volkskrant. Het Betoog blader ik meestal vluchtig door, maar nu opende het direct met een artikel over De Ruimtelijke Agenda. Een soort vervolg op de Sociale Agenda van vorige keer. Lezers mogen nu de 7 belangrijkste vraagstukken aangeven, waar vervolgens antwoorden op geformuleerd worden. Dat wordt een leuke discussie, want terecht wordt al in het openingsartikel het dilemma vastgesteld: we moeten kiezen, en niet iedereen zal blij zijn met de gemaakte keuzes. Iedereen (nou ja, bijna iedereen) wil een huisje met een tuintje, in een rustige groene woonwijk – maar wel dichtbij snelweg of treinstation, met winkels en uitgaansleven om de hoek, en 2 parkeerplaatsen, en dan niet in de grote stad maar in een plattelandsgemeente. Op deze ruimtelijke agenda kom ik zeker nog terug.

In Gouda hebben we de laatste weken/maanden zo onze eigen Ruimtelijke Agenda die nu “goed” zichtbaar wordt. Goed tussen aanhalingstekens omdat niet iedereen daar blij mee is. Er zijn ontzettend veel bomen gekapt in de afgelopen periode. De meest in het oog springende voorbeelden zijn de Burgemeester Jamessingel en het plantsoen naast begraafplaats IJsselhof. Veel Gouwenaren krijgen het gevoel dat de stad wordt kaalgeslagen.

Kaalslag Spoorzone (foto Stadsdichter weblog)Dat kappen gebeurt niet zomaar. De begraafplaats IJsselhof moet uitbreiden, en daarvoor moeten de bomen wijken. Als de grond eenmaal geschikt is om mensen in te begraven zullen de bomen ook weer terugkeren – een kale vlakte als begraafplaats is geen gezicht, dat weet men bij de IJsselhof ook wel. In de Spoorzone gaat een hoop gebeuren de komende jaren. Een nieuwe bioscoop, een nieuw busstation, de RijnGouweLijn over de straat (Leiden Volente), woon- en kantoorruimte, en het nieuwe Huis van de Stad. Om dat mogelijk te maken moet de Jamessingel worden verlegd, en dan moeten de bomen wijken. Er wordt al (terecht) geklaagd over de boomwortels die fietspaden tot een oncomfortabel gehobbel maken, een boom middenop de weg is ook geen pretje.

In het collegeakkoord, waar GroenLinks zich met CDA, PvdA en CU heeft verbonden, staat duidelijk: Voor iedere boom die wordt gekapt planten we zo dicht mogelijk in de buurt een nieuwe terug. In de plannen voor de Spoorzone zijn dan ook heel veel nieuwe bomen gepland. De afspraak is duidelijk, en wij vertrouwen het college dat zij deze afspraak ook na zullen komen, en ons als raad in staat stellen dat ook te controleren. We weten hoeveel bomen er in de stad staan (zo’n 22.000), dus is het vrij makkelijk rekenwerk om dat aantal gelijk te houden. Maar zonder burgers kunnen wij niet alles controleren. Blijf dus ervaringen mailen!

Zeker bij grote projecten waarbij veel bomen gekapt worden is het wel belangrijk om de burgers, in ieder geval de omwonenden, goed te informeren. Waarom worden de bomen gekapt, en hoe worden ze vervangen? Die informatie schijnt niet altijd goed over te komen. En als er gekapt wordt, moet er ook actie worden ondernomen: er moet binnen een jaar zichtbaar worden gewerkt. Anders hadden die bomen nog wel wat langer kunnen blijven staan. Vanwege het broedseizoen mag er nie gekapt worden tussen 15 maart en 15 juli. U zult dus uiterlijk augustus moeten kunnen zien dat de bomen niet voor niets zijn gekapt. Want het is de bedoeling dat het gebied er uiteindelijk mooier gaat uitzien, als een volwaardige entrée van Gouda met voorzieningen die passen bij een stad van deze grootte.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

4 Responses to Een nieuwe lente… het geluid van kettingzagen?

 1. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  “Voor iedere boom die wordt gekapt planten we zo dicht mogelijk in de buurt een nieuwe terug”.

  Dat is duidelijk een punt uit het verkiezingsprogramma van het CDA. Dus, ik denk dat je met een gerust hart weer kan verder slapen in het lawaai van de kettingzagen.
  Overigens denk ik wel dat het handig zal zijn als de raad aan het college eens vraagt of er niet een tijdelijke oplossing kan worden verzonnen om het blik/zichtsveld op de Jamessingel te veranderen. Ik vind die bomenkap geen visitekaartje voor de stad. Ik denk dat het handig is als er met een bulldozer de grond egaal wordt gemaakt. Met name ook omdat er met de lente snel weer nieuwe planten gaan groeien.

 2. Bèr Kessels schreef:
  Gebruikt Konqueror 3.5 op Kubuntu

  Weet iemand welke bomen de meeste CO2 opslurpen? Zijn dat oude bomen, of juist nieuwe? Of hebben bomen, net als mensen een “piek” rond hun twintigste? Dit gegeven kan een discussie rond een stelling “Voor iedere boom die wordt gekapt planten we zo dicht mogelijk in de buurt een nieuwe terug” heel interessant maken.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.2 op Ubuntu

  Nee hoor, want opname van CO2 is niet het belangrijkste. Dat schiet ook niet zo erg op met bomen, want als de boom sterft komt de CO2 weer terug in de atmosfeer. Belangrijker is dat de stad groen blijft, dat leeft prettiger dan een stenen stad.

 4. Ingrid Klijmij schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.10 op Ubuntu

  Eer dat die nieuwe bomen weer net zo groot zijn als de nu gekapte bomen, ben je zo weer 20 jaar verder……

Reacties zijn gesloten.