Uit de raad

Gisteren een leuke avond in de raad. Zelf voerde ik het woord over de Stolwijkersluismotie, en volgde ik het hele debat rond het Mobiliteitsplan. We hadden nog een aantal pijnpunten, maar gelukkig kregen we een toezegging van de wethouder waardoor ons amendement van tafel kon. Hilde zal hier nog wel uitgebreid over schrijven.

Het vragenhalfuurtje werd een vragendriekwartiertje. Enig zelfreinigend vermogen kunnen we hier wel gebruiken. Het vragenhalfuurtje is leuk voor de bühne, maar we schieten er niet echt mee op. Alles wat met de REKAM te maken heeft is nu een zaak van de raad,  zonder dat we daar invloed op hebben. Er werd nog wat gevraagd over bomenkap, waar niet echt een antwoord op kwam maar goed, het is weer eens in de raad gezegd. Terwijl we binnenkort het Groenstructuurplan krijgen en daar een leuke discussie kunnen gaan voeren over bomen, groen en kappen. Er was nog iets over de groei van growshops, niet iets waar ik het mee eens was maar op zich nog de meest zinnige vraag. De fusieplannen waren ook onderwerp van een vraag, en zoals te verwachten viel is dat afwachten wat er uit de college-onderhandelingen in de provincie komt. Het college lobbyt hard voor haar standpunten, er werd nog wat over en weer geknipoogd, dus ik ben benieuwd. Volgende keer ga ik ook maar weer eens een vraag stellen.

De sfeer kelderde even bij de VVD-motie over het onderwijspark. Zij hadden vragen bij de veiligheid van de scholen. Nu doet de gemeente al ontzettend veel aan veiligheid, ook op scholen, nog los van wat scholen zélf allemaal doen. Om dan de veiligheid in de stad per motie per gebiedje aan de orde stellen is niet alleen een weinig praktische insteek, het doet ook tekort aan wat er allemaal al gebeurt. Dat het signaal wordt gegeven dat wij als raad graag willen dat er een veilig schoolklimaat heerst is prima, maar om dan nog een motie daaroverheen te gooien vond ik wat overdreven. Op zich hoefde dat nog niets vervelends te betekenen, maar toen er werd gezegd dat het “voor de krant” was (boeiuh, alsof geen enkele partij probeert de kranten te halen!), kwam er al een kleine kentering. De steun van Gouda 50+ en GBG hielp ook niet,  hun angstige typeringen van de jeugd (“steeds gewelddadiger”, “schiet- en steekpartijen”) schoten in het verkeerde keelgat van een aantal raadsleden waardoor het debat onnodig fel werd. De motie werd uiteindelijk niet aangenomen.

Het elektronisch stemmen liep zo mogelijk nog moeizamer dan vorige keer, met als gevolg dat na de behandeling van de Mobiliteitsvisie er gewoon weer met handopsteken werd gestemd. Jammer, want dat gaat veel sneller en zorgt voor veel minder verwarring. Stemkastjes houden je scherp.

Tot slot de uitreiking van de prijs voor de Kanjer van de Avond: Ben. Vanwege het elektronisch stemmen stond er een beamer aan, die op een gegeven moment (tijdens de discussie over mobiliteit) via een grote mededeling op het scherm klaagde dat het luchtfilter moest worden schoongemaakt. Er ontstond al wat onrust toen de raadsleden dat zagen (de voorzitter niet, die zit er met z’n rug naartoe), waarop Ben in alle kalmheid naar de beamer schreed, rustig voorover boog en met 1 ferme teug adem het luchtfilter dusdanig schoonblies dat de mededeling pardoes weer van het scherm verdween. De raad lag dubbel, Ben haalde zijn schouders op en liep terug, en het is weer zo’n verhaal van: daar had je bij moeten zijn.

Nog een paar memorabele quotes:

“Dat is legaal, anders zou het verboden zijn”

“U spreekt mij aan als bestuurslaag”

“Waar houdt de bevoegdheid van de buitenconciërge op?”
“Binnen!”

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, GroenLinks, Politiek met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.