GroenLinksers zijn leuk

Du mos evaluere
Ze zeggen allee jong
Evaluere
Hubste-n-al geschreeve
Vievenzeventig manifeste
Hubste-n-al geschreeve
Vievenzeventig manifeste
Hubste-n-al geschreeve
Dan schrief mar opnuj

Het is weekend, wanneer normale mensen uitrusten en een terrasje pakken. Enkele tientallen GroenLinksers kozen ervoor om zich met elkaar terug te trekken in zaaltjes om te praten over koers, imago en partijcultuur in de nu al beruchte evaluatie permanente campagne. En zo hoort het. Ook ik begaf me dus naar 1 van de bijeenkomsten, in mijn geval in Utrecht.

Het leuke van bijeenkomsten in Utrecht is dat het al begint met een wandeling van Centraal naar de lokatie, in dit geval de Drift. In het zonnetje, met alle zaterdagse bedrijvigheid om je heen, is dat al heerlijk. Utrecht is namelijk bijna net zo leuk als Gouda. In opperbeste sfeer kwam ik aan, en kon al gelijk beginnen met zwaaien en handenschudden. Inti stond buiten, binnen was Paul één van de eerste bekenden die ik tegenkwam.

Door Kathalijne Buitenweg werd de bijeenkomst ingeleid en uitgelegd. Dat was wel nodig, want om de tijd zo efficiënt en produktief mogelijk door te komen was voor een variant op het expert-systeem gekozen. In kleine groepjes moest een Top-3 aan kritiekpunten worden samengesteld (na eerst individueel te hebben nagedacht). Na het in klad samenstellen van deze top-3 moesten de groepsleden zich verspreiden om te horen wat er in andere groepjes was gebeurd, en dit eventueel gebruiken in de eigen Top 3. De volgende stap bestond uit het bij elkaar brengen van de voorzitters van de verschillende groepjes om tot een Top 6 te komen, en uit de 4 lijstjes die daarmee ontstonden uiteindelijk een Top 9. Je begrijpt, dit vergde behoorlijk wat coördinatie van de commissieleden.

Terwijl in een achterkamertje een Top 9 ontstond kon de rest plenair positieve punten van GroenLinks noemen. Hoewel sommige punten soms de vraag “is dat nou positief?” ontlokten, was dat wel een leuke en zinnige excercitie. Opvallend was het positieve gehalte. Ik had vooraf gevreesd dat er een flinke kritiese storm zou waaien, maar het bleef netjes en opbouwend. Zelfs geen weerwoord (eerder bijval, van mede-dwarser Niels) toen ik de loftrompet op Vrijheid Eerlijk Delen stak – als voorbeeld dat GroenLinks als enige partij durft te kiezen voor vernieuwing om haar idealen te bereiken, in plaats van te blijven steken in oud-linkse dogma’s. Het punt over de “top-down benadering” kreeg weinig bijval. Gelukkig maar, want we moeten eens ophouden met naar “de top” te kijken en meer naar onszelf: wij, de leden, zijn met meer en moeten het uiteindelijk ook doen. Een ander positief punt dat ik maar gelijk in mijn zak stak was de opmerking dat wij zulke inspirerende vertegenwoordigers hebben. Helemaal mee eens natuurlijk 😉 In het algemeen zijn wij eigenlijk een hele leuke, positieve en blije partij.

Alle kritiekpunten konden eigenlijk worden samengevat als: profileren. Door zich van tevoren vast te leggen op een linkse coalitie profileerde GroenLinks zich niet met een duidelijk eigen gezicht. Na de uitsluiting door de PvdA is linkse samenwerking tussen PvdA, SP en GroenLinks eigenlijk verder weg dan ooit. Een mooie kans om ons eigen geluid te laten horen. De huisstijl is de afgelopen jaren vaak veranderd, met mooie maar onduidelijke posters. We zullen onze standpunten nog meer in samenspraak met maatschappelijke organisaties en deskundige leden moeten bepalen, en vervolgens ook helder communiceren. Niet alleen een lang manifest, maar ook kort en krachtig de boodschap brengen.

De commissie kan hiermee, en met de opbrengsten van de andere 8 bijeenkomsten aan de slag. Ze zullen nog heel wat werk te doen hebben. Ik wens ze veel succes.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op GroenLinksers zijn leuk

 1. Richard Wouters schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Mooi verslag!

 2. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Het lijkt wel een Twarres achtige song, ik wist niet daarvan hield. Het past wel bij je, denk ik.
  Ik heb je overigens niet gezien op jongerendebat van het afrika-festival zaterdag.

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Twarres?? Historisch besef, Christian. Pop in je moerstaal enzo. “Sollicitere” is op de maat van “Gimme all your lovin'”, en als je die niet kent je schamen en de Blues Brothers snel gaan kijken.

  Ik was de hele dag druk bezig, dus Afrika moest even wachten. Geeft niet, dat is de vakantiebestemming dit jaar. 🙂

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Leuk verslag… beetje kippenhok en behoorlijk bestuurlijk aangepakt… met z’n allen bij elkaar lijstjes maken die weer leiden tot andere lijstjes, waar weer lijstjes uit voortkomen. Waar ik heel nieuwsgierig naar ben is of er uit dat soort lijstjes nog actie voorkomt en zo ja, wie moet het ‘verandertraject’ (…kleine oprisping…) gaan leiden en hoe wordt gemeten wat er daadwerkelijk bereikt wordt…

  Is electorale winst werkelijk de enige solide graadmeter?

 5. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  http://www.politiekneutraal.nl – Niets voor ons zeker 😀

 6. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  “Het doel van deze website en het bijbehorende forum is om alle politieke stromingen in Nederland bij elkaar te brengen (zowel landelijk als zeker ook lokaal) en daardoor de burger(s) beter inzicht te kunnen geven waar politieke partijen daadwerkelijk voor staan. Op onze website en het forum heeft u zelf de kans om u te kunnen profileren als partij en/of persoon zonder dat wij enige vorm van censuur toepassen.”

  Laat ik hen daar nou niet voor nodig hebben 😉

 7. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Het probleem van GroenLinks is niet dat we ten overstaan van elkaar de kritiek niet goed en netjes kunnen formuleren, dat blijkt maar weer eens.

 8. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Yep, maar nu nog wat doen.

Reacties zijn gesloten.