Weglopend groen

Hier wordt gekaptEen leuke en produktieke commissievergadering. En die levert gelijk een vraag op voor het publiek: wat wordt de subtitel van het Groenstructuurplan? “Groen binnen grenzen” vond niemand goed, wij lanceerden “Groen moet je doen”. Wat vindt u de beste subtitel? Zie ook het verslag van de vergadering. Andere welkome ideeën: waar is ruimte voor meer bomen/groen?

Met ons voorstel voor informatieborden haalden we het AD:

Bouwborden bij bomenkap

GOUDA – Bij grote groenprojecten in de stad, moeten borden worden geplaatst.
Dan kunnen mensen lezen wat er gebeurt en waar bijvoorbeeld de herplant komt voor gekapte bomen.

Dat voorstel heeft GroenLinks gisteravond gedaan in de gemeenteraad. ,,Dat soort borden staat ook overal bij bouwprojecten, dan moet dat toch ook kunnen bij groenplannen, aldus GroenLinks-raadslid Klijmij-vander Laan.

Zijn voorstel krijgt niet alleen steun van fracties van SP en GBG, maar ook van wethouder Kastelein. ,,Ik denk niet dat we de stad moeten volzetten met dat soort borden, maar als een bord de communicatie kan verbeteren, moeten we er niet voor schromen er een te plaatsen, aldus de wethouder. ,,Er gebuert tenslotte nogal wat op groengebied in Gouda, dus communicatie is belangrijk, gaf hij toe.

Klijmij is het te doen om grote projecten. Hij wijst op de grootschalige bomenkap (weglopend groen) in de Spoorzone en het IJsselpark. ,,Op zon bord kun je uitleggen wat er gebeurt en waarom er zoveel gekapt moet worden. Zeker als er fors wordt gekapt, roept dat vragen op bij mensen. De kaalslag heeft een impact. ,,Op het bord kun je dan ook uitleggen dat er bomen worden herplant en waar die dan komen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda, GroenLinks, Persoonlijk, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op Weglopend groen

 1. Peterpaul schreef:
  Gebruikt Safari 419.3 op Mac OS

  Een prima voorstel Michel! Als er vóóraf dan ook nog goed gecommuniceerd wordt heb ik goede hoop.

 2. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Ik moet zeggen dat het me wel teleurstelt. Sinds jullie in het college zitten is er meer weggekapt in Gouda dan ooit tevoren. En in plaats van het beschermen van de bomen, wat volgens mij wel in het straatje van GL past, zet je een bordje neer waarop staat:

  “ja, de mooie grote hoge oude bomen zijn weg, maar er komen binnen nu en 3 jaar weer nieuwe kleine sprieterige boompjes voor terug”

  Wat zeg je d’rvan?

 3. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Die kap was onvermijdelijk, we willen immers ook bouwen zodat Gouwenaren een beetje fatsoenlijk kunnen wonen. Niet alleen in Westergouwe straks maar ook nu al binnen de bestaande stad. Dat vinden wij óók belangrijk.

  Vroegâh kon je dag met je handje zwaaien naar die bomen. Nu komen er bomen voor in de plaats. En niet alleen maar sprieterige boompjes, er wordt ook rekening gehouden met wat voor boom er verdwijnt. De meeste pijn zit ‘m in het wantrouwen dat er geen nieuwe bomen komen. Dat moeten we dus duidelijk maken. En als mensen dan niet tevreden zijn kunnen we het in elk geval hebben over waar welke bomen moeten komen. Wie weet inspireert zo’n bord mensen tot het meedenken aan nog betere oplossingen.

  In 2010 hebben we nog minimaal evenveel bomen, en ligt er nog minimaal evenveel openbaar groen in Gouda. Waar mogelijk meer. Dat is pure winst, want voor gisteravond werd de huidige hoeveelheid groen en bomen meer als een soort maximum gezien.

 4. CB te G schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows NT

  Daar moeten jullie in het college nog eens een boompje over opzetten. Misschien dat we eens volwassen bomen kunnen neerzetten op de plekken waar bomen moeten komen… ooit eens van de uitdrukking “gemeentegroen” gehoord?

 5. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op Ubuntu

  Concreet geval: bij de IJsselhof zijn harde afspraken gemaakt over soort en grootte van bomen die terug moeten komen, om het vertrouwde beeld zo snel mogelijk te herstellen.

  Je punt is wel terecht, maar in sommige gevallen kan je beter een jongere boom neerzetten dan een oudere heb ik me laten vertellen. Jonge bomen groeien sneller. En daarnaast zijn er ook allerlei afspraken over diversiteit, duurzaam onderhoud, etc. Wat mij betreft geldt dat we voor elke keer dat het nodig is de best passende boom neerzetten.

  Uitgangspunt is trouwens dat bomen oud moeten kunnen worden, dus kappen voorkomen waar mogelijk.

  Zie ook de vragen van de SP en de antwoorden daarop.

 6. Pingback: 2007 en verder at Publiekelijk tijdverdrijf

Reacties zijn gesloten.