Dualisme

Hoe blijf je politiek geloofwaardig, stap 1: roep zo hard mogelijk dat je “de randen van het regeerakkoord” wilt opzoeken.

Stap 2:

Kamer steunt ongewijzigd pardon – vrijdag 8 juni 2007 – DePers.nl

Ondanks dat de PvdA, de partij van de staatssecretaris, ook verruiming van de regeling wilde, gaf Albayrak geen haarbreed toe. “Mensen vallen alleen onder de regeling als ze ononderbroken in Nederland zijn geweest. Dat geldt ook voor de Dublin-claimanten”, zei Albayrak. “Het is een principiële keuze.”Daarop koos de PvdA eieren voor haar geld. PvdA-Kamerlid Hans Spekman maakte het zijn partijgenoot niet moeilijker en steunde een voorstel van GroenLinks tot uitbreiding van de totale groep asielzoekers niet.

De situatie: je wilt iets dat binnen (de randen van) het regeerakkoord valt. Je partij heeft er zelf nog een motie over ingediend. Je wilt iets bereiken. De staatssecretaris vindt iets anders. Ineens vind je dat ook. Onnavolgbaar, toch? Ongetwijfeld speelt mee dat het “de eigen” staatssecretaris is. Niks dualisme, het gaat om (jouw eigen) poppetjes. Naar gedrag vind ik dat. De regering heeft een andere taak dan de volksvertegenwoordigers, en bovenal: de volksvertegenwoordigers zijn het hoogste orgaan, de regering dient hun wil uit te voeren. Ongeacht partijkleuren. Dit is de randen van ongeloofwaardigheid opzoeken, ten koste van een paar duizend mensen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Politiek met de tags . Bookmark de permalink.

5 reacties op Dualisme

 1. Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Windows XP

  Ik vrees dat het optreden van Spekman vanaf het begin voor de buhne was. Om nog even duidelijk te laten zien dat het compromis van het regeerakkoord niet het standpunt van de PvdA is.

 2. Koen schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op GNU/Linux

  Dualisme? Ik ben het in de praktijk zelf nog niet tegengekomen eerlijk gezegd. Zo zitten in het Haagse stadhuis de wethouders gewoon bij de fractievergadering aan tafel. Behalve dan bij GroenLinks. Dualisme is volgens mij net zo iets als communisme: ziet er op papier leuk uit, maar in de praktijk werkt het niet zo heel erg lekker.

  (ps: wat een mateloos irritante optie, die preview optie bij comments, de cursor schiet zenuwachtig heen en weer over m’n scherm)

 3. Koen schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.3 op GNU/Linux

  En nog 1 omdat ik het vakje ‘E-mail mij als er reacties na mij worden geplaatst’ was vergeten aan te kruisen.

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Ubuntu

  Ik zet die preview wel uit, zoveel voegt het ook niet toe.

  Het valt me wel op dat GroenLinks wat dualisme betreft altijd de braafste wil zijn. Bij ons zit de wethouder er ook zelden bij, en als hij dat doet is dat meer ter kennisgeving dan dat we leuke dealtjes sluiten. Het kan misschien effectiever, maar that’s not cricket.

 5. Christian schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Dualisme; dat is toch dat je ook duaal bent in je opvattingen? Ik begrijp het probleem niet helemaal 😉

Reacties zijn gesloten.