PABO-niveau

Terpstra wijst een andere schuldige aan: het middelbaar onderwijs. dat moet eens ‘kritisch naar het lespakket kijken’.
Een vreemde conclusie. Laten we liever kritisch naar de PABO’s kijken. Hoe bestaat het dat die instellingen, na één jaar bijspijkeren, niet vrijwel alle studenten op het niveau van een gisse 12-jarige kunnen krijgen?

Ik wilde al een pissig stukje schrijven over het makkelijke wijzen naar het middelbaar onderwijs door Doekle Terpsta, naar aanleiding van de resultaten van de rekentoets, maar deze quote van Aleid Truijens gisteren in de Volkskrant zegt het eigenlijk al goed genoeg. Je houdt je hart vast voor een PABO die het niet eens lukt om sommetjes voor 11-jarigen uit te leggen aan degenen die straks voor de klas staan op de basisschool… Dan moet je zeker niet naar het middelbaar onderwijs gaan wijzen, bij mijn weten staat “rekenen” nog altijd op het programma van de basisschool – daar waar het hoort.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Onderwijs met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op PABO-niveau

  1. CB te G schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Ok, ik begrijp je punt, maar die Pabisten hebben tussen hun laatste “rekenen” op de basisschool en de PABO wel 5 jaar middelbaar onderwijs gehad. En daar wordt wiskunde gegeven. Als ik 5 jaar lang iets niet gebruik word ik ook roestig… Misschien klinkt het cru dat ik het zeg, maar het zijn meestal niet de helderste lichten die naar de PABO gaan; ‘leuk wat met kinderen gaan doen’ Toekomstige Pabisten hebben in het middelbaar onderwijs al geen hoge pet op van wiskunde en laten het dus vallen. Dat zijn wel de mensen die jouw kinderen les moeten geven. Het is het middelbaar onderwijs wel iets aangelegen dat je toekomstige leraren zo makkelijk laat omspringen met vakken als wiskunde.

    Misschien is het een goed idee als de PABO’s van Nederland bij de toelatingscriteria gaan eisen dat je in ieder geval wiskunde (en andere relevante vakken) in je pakket gehad moet hebben en een voldoende moet hebben gehaald. Dan kan het voortraject voor de PABO op het middelbaar onderwijs alvast vormgeven.

    Ik snap dat je hier als leraar op het middelbaar onderwijs aanstoot aan neemt en Doukle Terpstra is ook erg kort door de bocht met zijn opmerking, maar ik ben van mening dat de vooropleidingen die naar de PABO leiden ook naar zichzelf mogen kijken. In dit geval moet je het je niet persoonlijk aantrekken.

Reacties zijn gesloten.