Prerogatief

Regels zijn regels (Rita Verdonk)

De provinciale top verdedigt de voorkeursstemmen-actie van de statenfractie op Verdonkiaanse wijze: het mag van de grondwet, dus ze gaan hun gang maar. Sterker nog, er zijn geen “principiële bezwaren ingebracht”. Het principe dat nog altijd de leden de baas zijn in GroenLinks, en niet een provinciaal bestuur of statenfractie, of dat je zorgvuldig met je partijgenoten om moet gaan die door hun plaats op de lijst in de veronderstelling zijn gekozen te worden, dat er ongeschreven regels zijn die je niet met een excuus achteraf kan overtreden, telt blijkbaar niet. Ik ben het dan ook volledig eens met de kritiek op het “straatje schoonvegen” van Hans van Egdom.

Helaas kan ik niet aanwezig zijn bij de provinciale ledenvergadering. Vandaar dat ik mijn mening noodgedwongen per e-mail instuur. Hieronder staat deze ook. Hopelijk nemen de leden een wijs besluit op 7 juli, en worden fractie en bestuur teruggefloten, in het kader van “eens maar nooit weer“.

Geacht bestuur,

Bij deze stuur ik een schriftelijke reactie voor de ALV van 7 juli. Ik kan daar helaas niet bij zijn, maar wil langs deze weg mijn mening kenbaar maken over het optreden van de statenfractie bij de Eerste Kamerverkiezingen, als het goed is aansluitend op agendapunt 4 “Verantwoording van de fractie”, en de daarbij aangekondigde motie van afkeuring die ik van harte steun. Ik zou het op prijs stellen als deze reactie wordt meegenomen in de vergadering bij de bespreking van de motie.

Ik ben het ten zeerste oneens met het stemgedrag van de statenfractie bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Mijn redenen hiervoor zijn:

  1. Het congres (waar ik ook was) is genegeerd, en daarmee de leden Dit congres heeft op democratische wijze een lijst samengesteld, in de veronderstelling dat de statenleden deze zouden respecteren. Door dit niet te doen is de wil van GroenLinks leden, en mogelijk vele niet-leden die hun stem mede op basis van deze lijst uitbrachten bij de statenverkiezingen, genegeerd. Aangezien het congres het hoogste orgaan van de partij is, is dat een enorme overtreding van (ongeschreven en geschreven) regels, die niet zomaar plaats had mogen vinden. Op dat congres heb ik ook niets gehoord van de kandidaat-statenleden over de procedure, noch in de periode daarna. Pas ná de statenverkiezingen bleek dat zij een probleem met de procedure hadden. Geen enkel lid die niet tot de (provinciale) top behoorde heeft hierover in discussie kunnen gaan, of kunnen helpen op een normale manier dit punt onder de aandacht te brengen. Dit is een top-down benadering die m.i. niet bij GroenLinks past.
  2. Er is niet vooraf gecommuniceerd met de leden, noch de betrokkenen Achteraf bleek dat communicatie over het stemmen zeker mogelijk te zijn, maar om onduidelijke redenen was het vooraf slechts mogelijk dit met het bestuur en de te kiezen kandidaat te overleggen. Dat hier niet in een vroeg stadium met de leden en de betrokken kandidaten voor de Eerste Kamer is overlegd is onbeleefd en getuigt van weinig respect. Dit versterkt het beeld dat dit is bedacht door de provinciale top, en dat de mening van de leden er totaal niet toe doet.
  3. Dit is een volstrekt onjuiste manier om een “signaal naar de partijtop” af te geven – doe dat waar het hoort. Het congres, of eventueel de partijraad, is de juiste plek om te pleiten voor betere procedures rond de samenstelling van lijsten. Losstaand van het feit dat elk lid verantwoordelijk is voor het zelfstandig inwinnen van informatie over kandidaten en hier een mening over te vormen, kan ik me vinden in het idee dat de procedure
    op het congres voor verbetering vatbaar is. Dit onomkeerbaar via een verkiezing aankaarten is echter overdreven en getuigt van weinig politiek gevoel. Het vermoeden ontstaat dat de statenleden en de provinciale top vreesden dat zij niet werden gesteund door de leden. Dit mag natuurlijk nooit een reden zijn om de leden te passeren.
  4. Dit is machtsmisbruik.
    Door de zwaarte van hun stem kan de ZH-fractie 1 zetel bepalen. Gezien het zetelaantal van GroenLinks is dat een flinke machtspositie (die met wat strategisch samenwerken met andere dichtbevolkte provincies nog groter kan worden). Zo’n machtspositie (ten onrechte gebagatelliseerd door de fractie) vereist zorgvuldigheid. Elk spoor van deze zorgvuldigheid ontbreekt bij de huidige fractie en bestuur.
  5. Dit mag niet meer, tenzij het congres bepaalt dat de statenleden vrij zijn te stemmen zoals ze willen, zodat we ook niet meer de moeite hoeven te nemen een provinciale lijst samen te stellen.
  6. Het verweer van het provinciale bestuur dat dit grondwettelijk mag is zwak en gaat volledig voorbij aan de gevolgen voor de betrokken kandidaten, het bruskeren van de leden en het zonder discussie met de leden overtreden van het huishoudelijk reglement – ook al staat de grondwet hierboven, dat maakt nog niet dat slechts met verwijzing naar die grondwet kan worden afgeweken van de mening van de leden. Grondwettelijk mag een fractielid zich afscheiden van een partij met behoud van zetel, maar slechts weinigen zullen zo’n actie goedkeuren of geen principiële bezwaren hiertegen inbrengen.

Gezien bovenstaande 5 punten, waarop ik in de officiële provinciale reacties geen spoor van tegenargumenten heb gezien, verwacht ik dat de statenfractie zonder voorbehoud afstand neemt van hun onverantwoordelijke actie, en toezegt dit niet meer te doen zonder de leden de gelegenheid te geven zich hierover uit te spreken. Zij dienen ook te erkennen dat de leden, en niet de statenfractie, noch het provinciale bestuur, het hoogste orgaan van de partij zijn, en dat zij ten allen tijde hiernaar dienen te handelen. Ik steun dan ook de motie van afkeuring die wordt ingediend, en verwacht dat fractie & bestuur hiernaar zullen handelen, om zo het vertrouwen in de provinciale top en de band met de leden te herstellen.


Vriendelijke groet,

Michel Klijmij
Gouda

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks met de tags , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Prerogatief

  1. Vincent Kagie schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Windows XP

    Dat wordt straks nog lekker. De vergadering is pas zo laat bekendgemaakt en op een vreemd tijdstip dat straks de meest kritische mensen niet kunnen, ik iig ook al niet. Wie plant dan ook een vergadering op zaterdag ochtend? De dag is natuurlijk ook vreemd, omdat het ook nog eens op de dag van live earth is waar eventueel ook GL-ers heen willen. Het lijkt er een beetje op dat de provinciale top liever niet heeft dat er veel mensen komen.

  2. Michel schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Ubuntu

    Een weekje eerder had wel mijn voorkeur gehad, en was ook eerst de planning getuige een mailtje van de voorzitter. Of het dus echt opzet is, of te moeilijk om te organiseren is dus nog wel lastig. Het komt ze wel heel erg mooi uit.

    Wel irritant, want dat gaat waarschijnlijk betekenen dat ik nog vaak naar provinciale ALV’s moet gaan, voordat er weer van alles in achterkamertjes wordt besloten… Alsof ik daar allemaal maar tijd voor heb.

  3. hans van egdom schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

    Ook ik had begrepen dat de vergadering op 30 juni zou zijn. Een week later ben ik verhinderd. Deze datum komt als een konijn uit de hoge hoed. Is de vergadering wel tijdig bijeengeroepen. Ik ga er maar vanuit dat deze bestuurders de regeltjes goed volgen. Want regels zijn regels.

  4. Fennie Stavast schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Michel,

    Als jullie bestuur en fractie ECHT willen terugfluiten, waarom ga je dan voor “eens, maar nooit weer”? Waarom ga je niet voor: “Naar de partijraad, en daar inzetten op oproep aan Jan Laurier om zich alsnog terug te trekken?”
    “We vinden het niet leuk dat jullie je van afspraken en regels niks aantrekken, dat moeten jullie niet weer doen hoor…” : ik vind het een slappe reactie.

    Ik merk dat veel GroenLinkser het “low level” willen spelen, want “we willen geen negatief gedoe”. Wel, IK vind het negatief als je valse spelletjes speelt en daar dan mee weg komt…

  5. Michel schreef:
    Gebruikt Firefox 2.0.0.4 op Ubuntu

    Voor alles is een tijd en plaats. Als wij iets over de statenfractie willen zeggen en naar hun een duidelijk signaal willen geven, dan doe je dat dus op de provinciale ledenvergadering. Anders ben je op dezelfde foute manier bezig als de statenfractie is geweest. Zij kozen het verkeerde tijdstip en de verkeerde plek voor hun signaal.

    Om naar de partijraad te stappen vind ik daarom niet de juiste weg. Dat kan je niet doen zonder het eerst met de statenfractie te bespreken. Dat is ook geen kwestie van “ehm, foei, niet meer doen hoor”. Een motie van afkeuring is een vrij zwaar middel. Het enige zwaardere is een motie van wantrouwen, waarmee je zou aangeven dat ze moeten vertrekken. Door nu te zeggen “dit mag niet” is in 1 keer duidelijk dat de leden van GroenLinks dit niet tolereren, ook richting anderen in de toekomst. Die weten dan: dit beleid is afgekeurd, wie dat nog een keer doet moet weg.

    Daarnaast vind ik het ook moeilijk om nu te zeggen “Jan Laurier moet z’n zetel opgeven”. Dat is aan hemzelf, hoe vreemd dat ook mag klinken gezien mijn onvrede over hoe hij is verkozen. Zeker nu de Eerste Kamerfractie hem heeft geaccepteerd. Wie ben ik dan om te zeggen dat zij het fout hebben? Dan krijg je alleen maar meer ellende, en dan komt het partijbelang in het geding. Dat is het mij niet waard.

  6. Pingback: GroenLinks Zuid-Holland trekt volle zalen? | Arnoudboer.nl

  7. Fennie Stavast schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

    Michel,

    Ben het met je eens over: Onderwerpen op juiste tijd en plaats. Die is inderdaad EERST: de provinciale ledenvergadering.
    Maar ik ben het niet met je eens dat het ALLEEN een zaak is van Zuid-Holland. De eerste kamer fractie van GL is anders geworden dan het congres wilde. Op landelijk democratisch niveau moet er dus over gepraat worden, dus in de bijeenkomst van de partijraad.

    Ook het argument dat de eerste kamer fractie Jan Laurier accepteert overtuigt met in het geheel niet. Zij zijn met zijn 3-en echt niet de beroepsinstantie die saboteren van regels en afspraken kan legitimeren: ze gaan daar niet over.
    En Jan Laurier kent natuurlijk ook heel goed die regels en afspraken, dus hij moet er niet aan meewerken die te schenden. Waarom vinden zoveel mensen het belang van Jan Laurier ineens groter dan het belang van nr. 4 op de eerste-kamer-kieslijst en dan het belang van het GroenLinks-congres?

    Samengevat: ik snap dat de inzet van de PLV-motie zaterdag niet is om provinciaal bestuur en statenfractie naar huis te sturen. Ik ben het er ook mee eens (hoeveel geen lid in Zuid-Holland): je wilt de statenfractie niet kwijt en dan is het onevenredig om het bestuur de zwarte piet wel uit te reiken.
    Maar in de partijraad kan een fout besluit prima worden teruggedraaid, door Jan vragen om zich terug te trekken.

    Ik weet dat veel mensen, net als jij, een afweging maken: “Het partijbelang weegt zwaar, daarom wil ik niet meer ellende”. Mijn afweging is inderdaad anders: het partijbelang IS in mijn afweging dat veiligstellen van afspraken en regels de kleinste ellende is.

Reacties zijn gesloten.